Screenshot of printscreen maken op je laptop

Een screenshot (of printscreen) is een digitale foto van wat er op dat moment op je beeldscherm staat. Je maakt hem met een druk op de knop met je MacBook, Chromebook of Windows-laptop. Je gebruikt een screenshot om even iets te delen met een collega, een stuk tekst of foto vast te leggen, of een deel van een webpagina op te slaan. Het maken van zo’n screenshot wordt ook wel printscreen of beeldschermafdruk genoemd. Hoe je dat doet op een MacBook, Chromebook en Windows-laptop, lees je hier.

Bekijk alle laptops

Screenshot maken op een MacBook

Screenshot maken op een MacBook

Een screenshot maken op je Mac kan op twee manieren. Je kunt een printscreen maken van het hele scherm van je Mac, of van een deel ervan.

Een screenshot maken van het hele scherm

Druk de Shift-, Command- en 3-toets tegelijkertijd in en je Mac maakt meteen een screenshot. Dit screenshot komt op je bureaublad te staan. Tijdens het maken van de schermafbeelding zie je meteen een miniatuur in de hoek van je scherm. Als je hierop klikt, opent het screenshot en kun je hem bekijken of wijzigen.

Een screenshot maken van een deel van het scherm

Druk de Shift-, Command- en 4-toets tegelijkertijd in. Je cursor verandert nu in een kruisje. Sleep het kruisje om het gebied dat je wilt vastleggen, je krijgt dan een rechthoek of vierkant. Zodra je loslaat, maakt je Mac een printscreen van het geselecteerde deel. In de hoek van je scherm zie je een voorvertoning, klik erop om het screenshot te openen of wijzigen. Het screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

Screenshot maken op een Windows-laptop

Screenshot maken op een Windows-laptop

Met één druk op de knop maak je een screenshot op je Windows-laptop. Druk de Windows-logotoets en de PrtSc-knop samen in. Met deze snelkoppeling maak je een screenshot. Zit er geen PrtSc-knop op je Windows-laptop? Druk dan Fn, Windows-logotoets + de spatiebalk tegelijkertijd in om een screenshot te maken. Je kunt je screenshot terugvinden in de map Schermafbeeldingen. Open de Verkenner vanaf de taakbalk. Selecteer in het navigatiedeelvenster aan de zijkant de map Afbeeldingen en selecteer Schermafbeeldingen.

Screenshot maken van een deel van het scherm
Een printscreen maken van een deel van het scherm doe je in Windows met het Knipprogramma. Zoek dit programma op door het in te typen in de zoekbalk. Klik op het Knipprogramma. Je cursor op je scherm verandert nu in een kruisje. Druk op het kruisje en selecteer het deel van het scherm, houd het kruisje ingedrukt tijdens het slepen. Zodra je loslaat, maakt je laptop het screenshot.

Screenshot maken op een Chromebook

Screenshot maken op een Chromebook

Om van het scherm van je Chromebook een printscreen te maken, druk op de toets Screenshot, als je Chromebook die heeft. Heeft je Chromebook die niet? Druk dan tegelijkertijd op de Shift, Ctrl en Vensters weergeven-toetsen.
Nu kun je kiezen of je een screenshot maakt van het volledige scherm, van een deel van het scherm of van een venster.

Meer handige tips over laptops?

Meer handige tips over laptops?

Wil je meer lezen over laptops? Bijvoorbeeld hoe je een laptop kiest die echt bij je past, of wat de beste laptops 2022 zijn. Of welke gaming-laptop je het best kunt kiezen en waar je op moeten letten als je er eentje gaat kopen. Misschien ben je benieuwd naar het verschil tussen een MacBook, Chromebook of Windows-laptop.Op onze laptop-pagina zie je al onze tips op een rij.

Bekijk soortgelijke artikelen (84)
De reMarkable 2: een digitaal notitieboek-preview
Tablets

De reMarkable 2: een digitaal notitieboek

Schrijf digitaal alsof je op papier aan het schrijven bent: met de reMarkable 2 heb jij een digitaal notitieboek tot je beschikking, met een e-ink-scherm met papierstructuur. De reMarkable 2 is exclusief bij MediaMarkt verkrijgbaar. Lees hier meer over de reMarkable 2.

Lees meer over De reMarkable 2: een digitaal notitieboek
Ontdek de nieuwste Kurio kindertablets van 2023-preview
Tablets

Ontdek de nieuwste Kurio kindertablets van 2023

Met Kurio spelen, kijken en leren kinderen op een speciaal voor hun ontwikkelde kindertablet. Kurio-tablets hebben een kindvriendelijk design en een veilig filtersysteem. Ouders kunnen app- en tijdsinstellingen via de speciale ouderzone. Met de tablets genieten kinderen van de leukste apps en games, zonder dat ze in aanraking komen met ongeschikte inhoud. Welke Kurio-tablet past bij jouw kind?

Lees meer over Ontdek de nieuwste Kurio kindertablets van 2023
MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac-preview
Computer

MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac

Apple heeft zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld: macOS. Dit systeem vind je terug op MacBooks, iMacs en Mac Mini’s. Apple brengt regelmatig nieuwe updates uit. Lees hier meer over macOS, waaronder Ventura en Sonoma, ontdek hoe je kunt zien welke versie jij hebt en wat compatibel is met jouw Apple-computer.

Lees meer over MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac
MacOS Sonoma besturingssysteem voor je Mac - preview
Computer

MacOS Sonoma: besturingssysteem voor je Mac

Heb jij een Apple-computer en wil je meer informatie over het updaten van je besturingssysteem? Op deze pagina vind je meer informatie over macOS Sonoma, het besturingssysteem van Apple uit 2023. We vertellen voor welke Mac-computers deze update beschikbaar is en hoe je dit kunt installeren op jouw MacBook, iMac of Mac Mini.

Lees meer over MacOS Sonoma: besturingssysteem voor je Mac
MacOS Ventura: besturingssysteem voor je Mac
Computer

MacOS Ventura: besturingssysteem voor je Mac

Apple brengt regelmatig nieuwe besturingssystemen voor iMacs en MacBooks op de markt. In 2022 werd macOS Ventura beschikbaar. Op deze pagina lees je meer over deze update, voor welke Apple-producten het beschikbaar is en hoe je je besturingssysteem van je Apple-product kunt updaten.

Lees meer over MacOS Ventura: besturingssysteem voor je Mac