Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Screenshot of printscreen maken op je laptop

Daan12 DECEMBER 2022

Een screenshot (of printscreen) is een digitale foto van wat er op dat moment op je beeldscherm staat. Je maakt hem met een druk op de knop met je MacBook, Chromebook of Windows-laptop. Je gebruikt een screenshot om even iets te delen met een collega, een stuk tekst of foto vast te leggen, of een deel van een webpagina op te slaan. Het maken van zo’n screenshot wordt ook wel printscreen of beeldschermafdruk genoemd. Hoe je dat doet op een MacBook, Chromebook en Windows-laptop, lees je hier.

Screenshot maken op een MacBook

Screenshot maken op een MacBook

Een screenshot maken op je Mac kan op twee manieren. Je kunt een printscreen maken van het hele scherm van je Mac, of van een deel ervan.

Een screenshot maken van het hele scherm

Druk de Shift-, Command- en 3-toets tegelijkertijd in en je Mac maakt meteen een screenshot. Dit screenshot komt op je bureaublad te staan. Tijdens het maken van de schermafbeelding zie je meteen een miniatuur in de hoek van je scherm. Als je hierop klikt, opent het screenshot en kun je hem bekijken of wijzigen.

Een screenshot maken van een deel van het scherm

Druk de Shift-, Command- en 4-toets tegelijkertijd in. Je cursor verandert nu in een kruisje. Sleep het kruisje om het gebied dat je wilt vastleggen, je krijgt dan een rechthoek of vierkant. Zodra je loslaat, maakt je Mac een printscreen van het geselecteerde deel. In de hoek van je scherm zie je een voorvertoning, klik erop om het screenshot te openen of wijzigen. Het screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

Screenshot maken op een Windows-laptop

Screenshot maken op een Windows-laptop

Met één druk op de knop maak je een screenshot op je Windows-laptop. Druk de Windows-logotoets en de PrtSc-knop samen in. Met deze snelkoppeling maak je een screenshot. Zit er geen PrtSc-knop op je Windows-laptop? Druk dan Fn, Windows-logotoets + de spatiebalk tegelijkertijd in om een screenshot te maken. Je kunt je screenshot terugvinden in de map Schermafbeeldingen. Open de Verkenner vanaf de taakbalk. Selecteer in het navigatiedeelvenster aan de zijkant de map Afbeeldingen en selecteer Schermafbeeldingen.

Screenshot maken van een deel van het scherm
Een printscreen maken van een deel van het scherm doe je in Windows met het Knipprogramma. Zoek dit programma op door het in te typen in de zoekbalk. Klik op het Knipprogramma. Je cursor op je scherm verandert nu in een kruisje. Druk op het kruisje en selecteer het deel van het scherm, houd het kruisje ingedrukt tijdens het slepen. Zodra je loslaat, maakt je laptop het screenshot.

Screenshot maken op een Chromebook

Screenshot maken op een Chromebook

Om van het scherm van je Chromebook een printscreen te maken, druk op de toets Screenshot, als je Chromebook die heeft. Heeft je Chromebook die niet? Druk dan tegelijkertijd op de Shift, Ctrl en Vensters weergeven-toetsen.
Nu kun je kiezen of je een screenshot maakt van het volledige scherm, van een deel van het scherm of van een venster.

Meer handige tips over laptops?

Meer handige tips over laptops?

Wil je meer lezen over laptops? Bijvoorbeeld hoe je een laptop kiest die echt bij je past, of wat de beste laptops 2022 zijn. Of welke gaming-laptop je het best kunt kiezen en waar je op moeten letten als je er eentje gaat kopen. Misschien ben je benieuwd naar het verschil tussen een MacBook, Chromebook of Windows-laptop.Op onze laptop-pagina zie je al onze tips op een rij.

Bekijk soortgelijke artikelen (150)
Hoe gebruik je AI voor foto- en videobewerking?-preview
AI

Hoe gebruik je AI voor foto- en videobewerking?

AI wordt onder andere toegepast bij softwareprogramma’s voor foto- en videobewerking. Hierdoor kun je gemakkelijk de kwaliteit van je foto’s en video’s verbeteren, achtergronden aanpassen en nog allerlei andere bewerkingen doen. Lees hieronder meer over foto- en videobewerking met AI.

Lees meer over Hoe gebruik je AI voor foto- en videobewerking?
Wat is een CoPilot+-pc en wat kun je ermee doen?-preview
AI

Wat is een CoPilot+-pc en wat kun je ermee doen?

Maandag 20 mei kondigde Microsoft haar nieuwe Copilot+-pc’s aan. Deze AI-laptops maken gebruik van kunstmatige intelligentie, waardoor taken bijvoorbeeld sneller uitgevoerd kunnen worden, zodat je efficiënter kunt werken. Meer weten over deze Copilot AI-pc’s? Lees dan het artikel.

Lees meer over Wat is een CoPilot+-pc en wat kun je ermee doen?
Wat is ChatGPT-4o?-preview
AI

Wat is ChatGPT-4o?

Op 13 mei 2024 werd de nieuwe update van ChatGPT uitgerold: ChatGPT-4o. Deze versie is nog sneller, verwerkt eerdere gesprekken om je in de toekomst beter van dienst te zijn en biedt ook de mogelijkheid om door je vorige conversaties te browsen, op zoek naar een bepaald antwoord dat je ooit gekregen hebt. Ook is de kwaliteit verbeterd.

Lees meer over Wat is ChatGPT-4o?
Wat is robotica? - preview
AI

Wat is robotica?

Robots ken je waarschijnlijk vooral uit sciencefictionfilms en -series. Maar de term robot en de ontwikkeling van deze AI-gestuurde machines vind je tegenwoordig op nog veel meer plekken. Lees hier meer over robotica en de invloed van AI op de robotisering.

Lees meer over Wat is robotica?
Wat is de wet van Moore?-preview
AI

Wat is de wet van Moore?

AI en andere technologieën hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Gordon Moore heeft met zijn werk en de wet van Moore de weg opengelegd naar onder andere het gebruik van AI op grote schaal. Lees hier meer over Gordon Moore, de wet van Moore en wat de invloed van deze ondernemer is geweest op de ontwikkeling van AI.

Lees meer over Wat is de wet van Moore?
Hoe werkt AI?-preview
AI

Hoe werkt AI?

Kunstmatige intelligentie heeft steeds meer impact op ons dagelijks leven. Denk hierbij aan sociale media en streamingsdiensten, maar ook aan smarthome-producten zoals slimme deurbellen, beveiligingscamera’s en slimme thermostaten. Op deze pagina gaan we verder in op de werking van AI.

Lees meer over Hoe werkt AI?