Screenshot of printscreen maken op je laptop

Een screenshot (of printscreen) is een digitale foto van wat er op dat moment op je beeldscherm staat. Je maakt hem met een druk op de knop met je MacBook, Chromebook of Windows-laptop. Je gebruikt een screenshot om even iets te delen met een collega, een stuk tekst of foto vast te leggen, of een deel van een webpagina op te slaan. Het maken van zo’n screenshot wordt ook wel printscreen of beeldschermafdruk genoemd. Hoe je dat doet op een MacBook, Chromebook en Windows-laptop, lees je hier.

Bekijk alle laptops

Screenshot maken op een MacBook

Screenshot maken op een MacBook

Een screenshot maken op je Mac kan op twee manieren. Je kunt een printscreen maken van het hele scherm van je Mac, of van een deel ervan.

Een screenshot maken van het hele scherm

Druk de Shift-, Command- en 3-toets tegelijkertijd in en je Mac maakt meteen een screenshot. Dit screenshot komt op je bureaublad te staan. Tijdens het maken van de schermafbeelding zie je meteen een miniatuur in de hoek van je scherm. Als je hierop klikt, opent het screenshot en kun je hem bekijken of wijzigen.

Bekijk alle MacBooks

Een screenshot maken van een deel van het scherm

Druk de Shift-, Command- en 4-toets tegelijkertijd in. Je cursor verandert nu in een kruisje. Sleep het kruisje om het gebied dat je wilt vastleggen, je krijgt dan een rechthoek of vierkant. Zodra je loslaat, maakt je Mac een printscreen van het geselecteerde deel. In de hoek van je scherm zie je een voorvertoning, klik erop om het screenshot te openen of wijzigen. Het screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

Screenshot maken op een Windows-laptop

Screenshot maken op een Windows-laptop

Met één druk op de knop maak je een screenshot op je Windows-laptop. Druk de Windows-logotoets en de PrtSc-knop samen in. Met deze snelkoppeling maak je een screenshot. Zit er geen PrtSc-knop op je Windows-laptop? Druk dan Fn, Windows-logotoets + de spatiebalk tegelijkertijd in om een screenshot te maken. Je kunt je screenshot terugvinden in de map Schermafbeeldingen. Open de Verkenner vanaf de taakbalk. Selecteer in het navigatiedeelvenster aan de zijkant de map Afbeeldingen en selecteer Schermafbeeldingen.

Bekijk alle Windows-laptops

Screenshot maken van een deel van het scherm
Een printscreen maken van een deel van het scherm doe je in Windows met het Knipprogramma. Zoek dit programma op door het in te typen in de zoekbalk. Klik op het Knipprogramma. Je cursor op je scherm verandert nu in een kruisje. Druk op het kruisje en selecteer het deel van het scherm, houd het kruisje ingedrukt tijdens het slepen. Zodra je loslaat, maakt je laptop het screenshot.

Screenshot maken op een Chromebook

Screenshot maken op een Chromebook

Om van het scherm van je Chromebook een printscreen te maken, druk op de toets Screenshot, als je Chromebook die heeft. Heeft je Chromebook die niet? Druk dan tegelijkertijd op de Shift, Ctrl en Vensters weergeven-toetsen.
Nu kun je kiezen of je een screenshot maakt van het volledige scherm, van een deel van het scherm of van een venster.

Bekijk alle Chromebooks

Meer handige tips over laptops?

Meer handige tips over laptops?

Wil je meer lezen over laptops? Bijvoorbeeld hoe je een laptop kiest die echt bij je past, of wat de beste laptops 2022 zijn. Of welke gaming-laptop je het best kunt kiezen en waar je op moeten letten als je er eentje gaat kopen. Misschien ben je benieuwd naar het verschil tussen een MacBook, Chromebook of Windows-laptop.Op onze laptop-pagina zie je al onze tips op een rij.

Bekijk alle handige tips over laptops

Bekijk soortgelijke artikelen (47)

De essentials voor een ultieme thuiswerkdag
Computer

De essentials voor een ultieme thuiswerkdag

Voor de ultieme thuiswerkdag zijn rust, een fijne werkplek en de juiste apparatuur belangrijke ingrediënten. Daarvoor zit je bij ons goed. Bestel je producten online en wacht totdat onze bezorger aan je deur staat!

Welke router kopen?
Computer

Welke router kopen?

Tegenwoordig zijn alle apparaten via een netwerk met elkaar verbonden: van je laptop tot je smartphone, en van je tv tot je energiemeter. Een goede router zorgt ervoor dat jouw netwerk snel én stabiel is. Maar door alle mogelijkheden die er zijn, is de aanschaf van een router niet 1-2-3 gedaan. Wij helpen je de router te kiezen die bij je past.

Windows 11 brengt je dichter bij waar je van houdt.
Computer

Windows 11 brengt je dichter bij waar je van houdt.

Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Windows 11 heeft alle kracht en beveiliging van Windows 10 met een nieuw ontworpen en opgefrist uiterlijk. Het bevat ook nieuwe tools, geluiden, apps en geavanceerde beveiliging. Over elk detail is nagedacht. Alles komt samen om je een frisse ervaring op je pc te bieden.Windows 11 is een gebruiksvriendelijke krachtpatser voor productiviteit, met de prestaties en beveiliging die je nodig hebt.

Tablet kiezen: welke tablet past bij mij?
Computer

Tablet kiezen: welke tablet past bij mij?

Het past met gemak in je tas of koffer. Het is compact, maar enorm krachtig. De batterij gaat ook verrassend lang mee. Het is een hybride versie tussen een smartphone en een laptop. Je kunt je social media erop updaten, documenten beheren én foto’s maken. Waar het over gaat? Tablets natuurlijk! Genoeg keuze in de wereld van tablets, maar hoe maak je de juiste?

Hoe een thuisnetwerk aanleggen?
Computer

Hoe een thuisnetwerk aanleggen?

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een thuisnetwerk? Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor een bedraad netwerk of een draadloos netwerk. Er zijn verschillende manieren om je apparaten met het netwerk te verbinden en je netwerk uit te breiden. MediaMarkt helpt je jouw perfecte thuisnetwerk in te richten.

Hoe kies je de beste gaming toetsenbord?
Computer

Kies een comfortabel gaming toetsenbord voor jouw situatie

Wat is de beste gaming toetsenbord? Het is lastig om te zeggen wat precies de beste gaming toetsenbord is, aangezien elke situatie anders is. Wil je gebruik maken van mechanische toetsen of juist niet? Heb je jouw toetsenbord liever bedraad of via bluetooth? Welk formaat toetsenbord wil je gebruiken? In dit artikel lees jij alles over het kiezen van jouw gaming toetsenbord.