MediaZine

Screenshot of printscreen maken op je laptop

Een screenshot (of printscreen) is een digitale foto van wat er op dat moment op je beeldscherm staat. Je maakt hem met een druk op de knop met je MacBook, Chromebook of Windows-laptop. Je gebruikt een screenshot om even iets te delen met een collega, een stuk tekst of foto vast te leggen, of een deel van een webpagina op te slaan. Het maken van zo’n screenshot wordt ook wel printscreen of beeldschermafdruk genoemd. Hoe je dat doet op een MacBook, Chromebook en Windows-laptop, lees je hier.

Bekijk alle laptops

Screenshot maken op een MacBook

Screenshot maken op een MacBook

Een screenshot maken op je Mac kan op twee manieren. Je kunt een printscreen maken van het hele scherm van je Mac, of van een deel ervan.

Een screenshot maken van het hele scherm

Druk de Shift-, Command- en 3-toets tegelijkertijd in en je Mac maakt meteen een screenshot. Dit screenshot komt op je bureaublad te staan. Tijdens het maken van de schermafbeelding zie je meteen een miniatuur in de hoek van je scherm. Als je hierop klikt, opent het screenshot en kun je hem bekijken of wijzigen.

Een screenshot maken van een deel van het scherm

Druk de Shift-, Command- en 4-toets tegelijkertijd in. Je cursor verandert nu in een kruisje. Sleep het kruisje om het gebied dat je wilt vastleggen, je krijgt dan een rechthoek of vierkant. Zodra je loslaat, maakt je Mac een printscreen van het geselecteerde deel. In de hoek van je scherm zie je een voorvertoning, klik erop om het screenshot te openen of wijzigen. Het screenshot wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.

Bekijk alle MacBooks

Screenshot maken op een Windows-laptop

Screenshot maken op een Windows-laptop

Met één druk op de knop maak je een screenshot op je Windows-laptop. Druk de Windows-logotoets en de PrtSc-knop samen in. Met deze snelkoppeling maak je een screenshot. Zit er geen PrtSc-knop op je Windows-laptop? Druk dan Fn, Windows-logotoets + de spatiebalk tegelijkertijd in om een screenshot te maken. Je kunt je screenshot terugvinden in de map Schermafbeeldingen. Open de Verkenner vanaf de taakbalk. Selecteer in het navigatiedeelvenster aan de zijkant de map Afbeeldingen en selecteer Schermafbeeldingen.

Screenshot maken van een deel van het scherm
Een printscreen maken van een deel van het scherm doe je in Windows met het Knipprogramma. Zoek dit programma op door het in te typen in de zoekbalk. Klik op het Knipprogramma. Je cursor op je scherm verandert nu in een kruisje. Druk op het kruisje en selecteer het deel van het scherm, houd het kruisje ingedrukt tijdens het slepen. Zodra je loslaat, maakt je laptop het screenshot.

Bekijk alle Windows-laptops

Screenshot maken op een Chromebook

Screenshot maken op een Chromebook

Om van het scherm van je Chromebook een printscreen te maken, druk op de toets Screenshot, als je Chromebook die heeft. Heeft je Chromebook die niet? Druk dan tegelijkertijd op de Shift, Ctrl en Vensters weergeven-toetsen.
Nu kun je kiezen of je een screenshot maakt van het volledige scherm, van een deel van het scherm of van een venster.

Bekijk alle Chromebooks

Meer handige tips over laptops?

Meer handige tips over laptops?

Wil je meer lezen over laptops? Bijvoorbeeld hoe je een laptop kiest die echt bij je past, of wat de beste laptops 2022 zijn. Of welke gaming-laptop je het best kunt kiezen en waar je op moeten letten als je er eentje gaat kopen. Misschien ben je benieuwd naar het verschil tussen een MacBook, Chromebook of Windows-laptop.Op onze laptop-pagina zie je al onze tips op een rij.

Bekijk alle handige tips over laptops

Bekijk soortgelijke artikelen (33)

Top 5 beste tablets: welke past bij jou?
Tablets

Top 5 beste tablets: welke past bij jou?

Wil je een tablet kopen en heb je geen idee welke je moet kiezen? Bedenk dan eerst waar je jouw nieuwe tablet voor wilt gebruiken. Voor zware games en grafisch werk heb je namelijk een ander tablet nodig dan wanneer je er vooral de kinderen mee wilt entertainen. Om je op weg te helpen hebben we in willekeurige volgorde 5 verschillende categorieën tablets op een rij gezet. Een tip die voor alle tablets geldt: koop een tablet met een groot intern geheugen, dan hoef je later geen extra geheugenkaart te kopen.

NVIDIA GeForce RTX 30-serie laptops
Laptops

NVIDIA GeForce RTX 30-serie laptops

De laptops uit de NVIDIA GeForce RTX 30-serie hebben zeer sterke, snelle videokaarten voor gamers en creators. Deze grafische kaarten worden aangestuurd door Ampere, de 2e generatie RTX-architectuur van NVIDIA. Ben jij een doorgewinterde gamer en zoek je een laptop waarmee je geniet van realistische beelden, razendsnelle acties en goede accuprestaties? Dan is een laptop uit de GeForce RTX 30-serie echt iets voor jou.

Wat heb je nodig voor een gaming setup?
Computer

Wat heb je nodig voor de beste gaming-setup?

Wil je een gaming-setup kopen? Fasten your seatbelts want er valt een hoop te kiezen. Van gaming-pc’s tot curved game-monitoren tot racestoelen tot verlichte toetsenborden en allerlei andere kekke accessoires. Van eenvoudig een spelletje spelen tot een professionele sim racing cockpit: hier lees je wat je nodig hebt voor jouw ideale game-setup.

Apple Pencil
Computer

Apple Pencil: moeiteloos digitaal tekenen, krabbelen en schrijven

Met een Apple Pencil teken, krabbel en schrijf je moeiteloos digitaal. Notities maken, documenten ondertekenen of snel een ontwerpje schetsen, het kan allemaal tot op de pixel nauwkeurig met deze digitale pen. Je koppelt de Apple Pencil aan je iPad en je innerlijke Van Gogh kan naar hartenlust schetsen, kleuren, tekenen, kalligraferen en schrijven. De punt van de stylus is drukgevoelig, waardoor je lijnen van allerlei diktes en met verschillende effecten maakt. Er is momenteel een 1e en 2e generatie Apple Pencil. Op deze pagina lees je welke pen bij jouw iPad past.

Apple Keyboard: het toetsenbord voor jouw iPad
Computer

Apple Keyboard: het toetsenbord voor jouw iPad

Op een Apple Keyboard kun je fijn en nauwkeurig typen. Je klikt het toetsenbord magnetisch aan je iPad vast en je kunt zonder snoeren of pairen meteen aan de slag. Dichtgeklapt is jouw tablet door de hoes goed beschermd tegen vuil en krassen. Of jij een Magic Keyboard, Magic Keyboard Fold of Smart Keyboard kiest, hangt af van welke iPad je hebt. Hier lees je welk Apple Keyboard bij jouw iPad past.