MediaZine

Laptop voor fotobewerking nodig? Let hier dan op

Zoek je een laptop voor fotobewerking? Of je nou graag foto’s bewerkt voor je plezier of er dagelijks mee bezig bent als grafisch ontwerper of fotograaf, je wilt een laptop die je zo goed mogelijk helpt bij het bewerken van foto’s. Doordat-ie krachtig genoeg is voor de zware software van fotobewerkingsprogramma’s en genoeg geheugen heeft om jouw creaties in hoge resolutie te bewaren. Ook is het belangrijk dat de weergave van de foto op het scherm qua kleur zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt. Dus waar moet je allemaal precies op letten als je de beste laptop wilt voor fotobewerking? Lees snel verder én scrol zeker naar beneden voor onze top 3 beste laptops voor fotobewerking.

Wat heeft een laptop nodig zodat jij goed foto’s kunt bewerken?

bewerken

Of je nou Adobe Lightroom, Photoshop, Affinity Photo of CaptureOne gebruikt, de software van fotobewerkingsprogramma’s vraagt best wat van je laptop. Je hebt dus een krachtige laptop nodig met voldoende werkgeheugen, een goede grafische kaart en een full HD beeldscherm.

Alles over foto- en videobewerking

Processor

Processor

Voor het bewerken van foto’s (en video’s) heeft je laptop een krachtige processor nodig. Het vraagt meer rekenkracht en algemene kracht om bestanden met een hoge resolutie te bewerken en om de zware grafische fotobewerkingsprogramma’s soepel te laten werken. De processor in je laptop kun je zien als het brein: hij haalt informatie op, doet berekeningen en stuurt alle onderdelen aan. Hoe krachtiger de processor, hoe krachtiger én sneller de laptop is. Kies daarom het liefst een laptop met een sterke processor zoals AMD Ryzen 5 of AMD Ryzen 7 of Intel Core i5 of Intel Core i7. Een MacBook is ook heel geschikt voor het bewerken van foto’s. Kies dan voor een Apple MacBook Pro met de krachtige M1 8-core of M2 10-core processor.

Lees meer over processors

Grafische kaart

Videokart

Een grafische kaart, ook wel videokaart genoemd, zorgt ervoor dat jij beeld hebt op je computerscherm. Hoe krachtiger de grafische kaart, hoe beter de grafische kwaliteit van het beeld op je scherm. Met een krachtige videokaart ziet alles er scherper en gedetailleerder uit. Kies bijvoorbeeld de volgende grafische kaart in je laptop: AMD Radeon RX. Of ga voor de NVIDIA GeForce GTX.

Lees meer over grafische kaarten

Werkgeheugen

Werkgeheugen

Het is voor het bewerken van foto’s op je laptop ook belangrijk om te letten op het werkgeheugen van de laptop. In het werkgeheugen slaat je laptop namelijk tijdelijk informatie op die nodig is om een fotobewerkingsprogramma draaiende te houden. Fotobewerkingsprogramma’s slaan heel veel informatie op in dit werkgeheugen. Kies daarom voor een werkgeheugen van minimaal 8 GB. Wil je ook video’s bewerken? Kies dan voor een werkgeheugen van minimaal 16 GB.

Beeldscherm

Beeldscherm

Hoe beter het beeldscherm, hoe beter de kleurweergave van de foto en hoe scherper de details. Kies dus voor een hoge resolutie full HD beeldscherm (1920 x 1080) om foto’s zo goed mogelijk te bewerken. Met een 4K beeldscherm zie je de meeste details. Wil je Apple MacBook om jouw foto’s te bewerken? Neem dan een MacBook met Liquid Retina XDR-display die je foto’s heel helder en gedetailleerd weergeeft.

3x beste laptop voor fotobewerking 2022

Beste Laptops fotobewerking

Dit zijn drie laptops die aan al deze voorwaarden voldoen en dus een goede keuze zijn als je graag foto’s bewerkt.

Apple MacBook Pro 13.3 (2022)

HP Pavilion 15-EH1827ND

HP Pavilion 15-EH1827ND

Deze slanke laptop heeft een AMD Ryzen 7 processor, 16 GB werkgeheugen, een krachtige grafische kaart en een 15,6 inch beeldscherm (1920x1080).

HP Pavilion 15-EH1827ND bekijken

Samsung Galaxy Book2 Pro

SAMSUNG Galaxy Book2 Pro 15"

De Samsung Book2 Pro is een krachtige laptop met een Intel i7 processor, 15,6-inch (1920 x 1080) full HD beeldscherm, een werkgeheugen van 16 GB en een goede Intel Iris Xe Graphics videokaart.

Samsung Galaxy Book2 Pro bekijken

Wat als je een lager budget hebt?

Student laptop

Ben je student of heb je een beperkt budget voor de aanschaf van je nieuwe laptop? Er zijn natuurlijk ook laptops geschikt voor fotobewerking die wat lager zijn geprijsd en toch aan bovenstaande vereisten voldoen. Het merk Lenovo heeft bijvoorbeeld een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Bekijk alle studenten-laptops