Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Videokaart kopen: zo maak je de juiste keuze

Daan25 OKTOBER 2022

Gamen, internetten, streamen … Hoe beter de beeldkwaliteit van je computer, hoe levensechter de beleving tijdens het spelen van een game of het kijken van een film. Een krachtige videokaart helpt daarbij. Wil je een nieuwe gaming laptop of gaming desktop kopen, maar weet je niet welke videokaart je nodig hebt? We leggen je alles uit wat je moet weten.

Waarom een videokaart kopen?

Double screen

Een videokaart zorgt ervoor dat jouw games goed, mooi en snel worden weergegeven op jouw computerscherm. Hoe krachtiger de videokaart, hoe beter de grafische kwaliteit van het beeld op je scherm. Dat wil je voor het renderen van (3D-)games, voor ultra HD (4K)-videoweergave als je een film kijkt en bijvoorbeeld voor het renderen van je bewerkte. Met een krachtige videokaart zal dit vloeiender gaan en er scherper en gedetailleerder uitzien.

GPU, CPU, processor, grafische kaart en videokaart: wat is het verschil?

videokaart pc gaming

Een processor – ook wel Central Processor Unit (CPU genoemd - is hart van je computer of laptop en die verwerkt alles wat jij aangeeft dat er gedaan moet worden. Als jij drukt op de M op je toetsenbord dan zorgt de processor dat deze op het beeldscherm verschijnt. Een videokaart of grafische kaart – ook wel Graphics Processing Unit (GPU) genoemd – is een chip gericht op het maken van grafische berekeningen. Waarom verwerkt de processor van een computer dan niet deze berekeningen? Een berekening is een berekening toch? Klopt. Een processor kan deze berekeningen ook prima zelf doen, maar hier is de processor niet efficiënt op ingericht. Uiteindelijk komt het er heel zwart wit op neer dat een videokaart constant berekent welke kleur een pixel in het scherm moet zijn.

Een standaard Full HD computerscherm heeft 2 miljoen pixels en deze worden in een gemiddeld scherm 60 keer per seconden ververst voor een vloeiend beeld. Heel wat berekeningen dus! Gelukkig is zo’n berekening relatief simpel. En laat simpel nu juist hetgeen zijn waar een normale processor niet op is ingericht, die is ingericht om programma’s op te starten en niet iets simpels als “moet deze pixel nu blauw, rood of geel moet zijn?” Een videokaart bestaat uit heel veel processorkernen (sommige tot wel 6.000!) met een lagere snelheid, dus veel berekeningen tegelijkertijd voor een vloeiend beeld.

Videokaart voor gaming op je pc


Het is nu wel duidelijk. Je bent een gamer en je hebt een gaming laptop of gaming desktop nodig met een goede videokaartHoe krachtiger de videokaart, hoe levendiger jouw games worden. De beelden zijn niet alleen mooier, maar ook scherper en heel gedetailleerd. Dat is natuurlijk leuk, maar vooral ook handig. Je ziet namelijk details die je helpen tijdens het gamen. Beelden verplaatsen zich sneller naar je monitor en daardoor zie jij dingen net even eerder dan je tegenstanders.

Geforce 3080

GeForce RTX 3080

3070

GeForce RTX 3070

Geforce 3060

GeForce RTX 3060

Geforce 3050

GeForce RTX 3050

EigendomRTX 3050RTX 3060RTX 3070RTX 3080
MinecraftBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
League of LegendsBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Rocket LeagueBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Counterstrike: GoBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
FIFA 23Niet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
F1 23Niet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Rainbox Six: SiegeNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
World of WarcraftNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Call of DutyNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Red Dead RedemptionNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
GTA VNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Elden RingNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaarBeschikbaar
Assassin's CreedNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaar
Horizon Zero DawnNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaar
CyberpunkNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaarBeschikbaar
videokaart kopen
  • Gamen: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX met minimaal 4GB videogeheugen.
  • Video’s bewerken: AMD Radeon RX, NVIDIA GeForce GTX, Iris Pro of hoger met minimaal 4GB videogeheugen.
  • Virtual reality: AMD Radeon RX 570, NVIDIA GeForce GTX 1060 of hoger met minimaal 6GB videogeheugen.
  • Voor internetten, films kijken of tekstverwerken is iedere videokaart geschikt. De nieuwste processoren bevatten vaak al een ingebouwde eenvoudige videokaart, maar als je voor extra beeldkwaliteit en kracht wilt gaan, schaf je een aparte krachtige videokaart aan.