• Binnen 2 uur ophalen in onze winkel

  • 7 dagen per week thuisbezorgd

  • Retourneren binnen 30 dagen

  • Voor 12:30 besteld, vandaag in huis

Kies een winkel
Toon alle winkels

MediaZine

Welke processor heeft jouw laptop nodig?

Om uit te vinden of een laptop of computer goed bij jouw behoeftes past, kijk je naar de processor, ofwel de CPU. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller de computer. Wat doet een processor precies en hoe kies je de processor die bij je past?

Wat is een processor?

Processor

De processor in je laptop kun je zien als het brein: het haalt informatie op, ontcijfert dit en bepaalt vervolgens welke handeling er nodig is. Dit voert de processor zelf uit of hij geeft opdracht aan een ander onderdeel in de laptop om dit te doen. De processor wordt ook wel CPU genoemd. Dit is een afkorting van ‘central processing unit’, Engels voor ‘centrale verwerkingseenheid’. De processor heeft grote invloed op de snelheid van je computer of laptop. Hoe krachtiger de processor, hoe sneller het apparaat. Het is dus belangrijk om een laptop te kiezen met een processor die voldoet aan jouw behoeftes. Als je graag games speelt of vaak video’s bewerkt, heb je bijvoorbeeld een krachtige en snelle processor nodig.

Bekijk alle desktops
Bekijk alle laptops

Welke processor heb ik nodig in mijn laptop?

Processor

Er zijn heel veel soorten processors en welke je kiest in jouw laptop hangt vooral af van waar je jouw laptop voor wilt gebruiken. Voor gamen kies je een andere processor dan voor het schrijven van teksten. Dus hoe gebruik jij jouw computer vooral?

Voor het schrijven van teksten, mailen of internetten

Dit zijn voor een computer simpele taken die je op elke laptop kunt uitvoeren. Hiervoor zijn alle processors geschikt, zoals de AMD Ryzen 3 of Intel Core i3, en je hoeft dus niet op specifieke eigenschappen te letten.

Laptop processor

Gamen

Speel je zwaardere games met grafische beelden? Dan heb je een computer nodig met een krachtige processor (en daarbij trouwens ook een goede videokaart ). Kies minimaal een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 of hoger.

Foto’s en video’s bewerken

Foto’s en video’s bewerken vraagt veel van je laptop. Namelijk meer rekenkracht en meer algemene kracht om bestanden met een hoge resolutie te bewerken. Kies daarom het liefst een krachtige processor zoals AMD Ryzen 7 of Intel Core i7.

Processor vergelijken: AMD Ryzen versus Intel Core

Processor

De processor in je laptop komt van een van deze twee merken: Intel of AMD. Het verschil tussen deze twee concurrenten is niet zo groot. Op dit moment staat AMD Ryzen bekend om iets betere prestaties en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Terwijl Intel Core juist sterk is op betrouwbaarheid en snelheid.

Wat doet een CPU-koeler en heb ik die nodig?

processor cooler

Te veel warmte is niet goed voor je pc of laptop. Als onderdelen oververhit raken, kan de computer gaan haperen en zelfs helemaal uitschakelen. Als een computer na een tijd wat gebreken vertoont, denken mensen vaak dat het aan de software ligt, maar vaak heeft dit met de koeling te maken. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de processor goed gekoeld wordt. Gebruik je jouw pc of laptop om af en toe te internetten of teksten te schrijven, dan hoef je niet zo snel bang te zijn voor oververhitting. Speel je zware games of werk je veel met grafische programma’s, dan zal de processor wel snel opwarmen. Je kunt dan een aparte CPU-koeler kopen om de levensduur van je pc of laptop te verlengen. Het is wel goed om te weten dat een CPU-koeler een ventilator bevat die geluid maakt. Hoe intensiever jij de computer gebruikt, hoe harder dat geluid wordt. Maar alleen met voldoende koeling kan jouw computer de beste prestatie leveren.