Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Welke soundbar kiezen?

Femke20 FEBRUARI 2023
unknown description

Soundbars en soundbases zorgen niet alleen voor een boost van het tv-geluid maar kunnen ook de basis zijn van een audiobeleving in je gehele huis (een multiroom-systeem). Het is belangrijk om hier bij het maken van je keuze rekening mee te houden. Media Markt helpt je graag op weg.

Waar kies je voor: een soundbar of een soundbase?

Adviespagina - Soundbars en soundbases - Type

Er zijn qua vorm en plaatsing onderscheidende typen tv-luidsprekers op de markt: soundbars en soundbases. De soundbar is een rechthoekige luidspreker die je voor de tv in je tv-meubel zet, of eronder hangt. Dat laatste is mogelijk als je tv aan een muurbeugel is gemonteerd. Soundbases zijn bedoeld voor plaatsing in of op een tv-meubel; de televisie komt vervolgens bovenop de soundbase te staan. Extra ruimte kost een soundbase je in ieder geval niet tot nauwelijks, wat een voordeel kan zijn als je weinig plek rondom je televisie hebt.

Streaming en multiroom: wat kun je nog meer verwachten van een tv-luidspreker?

Het is zaak om je voor aanschaf van een soundbar of soundbase af te vragen of je naar meer dan alleen tv-geluid wilt luisteren. Veel soundbars en -bases beschikken bijvoorbeeld over multiroom-mogelijkheden. Dit betekent dat je hiermee dezelfde of verschillende muziek kunt streamen door je hele huis.

Adviespagina - Soundbars en soundbases - Streaming en multiroom

Deze speakers worden draadloos verbonden via je wifi-netwerk. Ook streaming audio vanaf een online muziekdienst of je NAS (een opslagmedium waarmee je een persoonlijke cloud kunt maken) is mogelijk. Daarnaast bieden verschillende tv-luidsprekers de mogelijkheid om muziek te streamen via Bluetooth of NFC vanaf je smartphone of tablet. Uiteraard is het ook mogelijk om via een USB-stick of harde schijf muziek af te spelen. Let bij de keuze voor een specifieke soundbar of soundbase goed op de extra’s.

De subwoofer: welke opties zijn er?

Adviespagina - Soundbars en soundbases - Subwoofer

Lage tonen kunnen een probleem zijn voor de compacte speakers in een televisie. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig, enkele tv-luidsprekers beschikken namelijk over een geïntegreerde subwoofer. Een aantal soundbars worden geleverd met een (draadloze) subwoofer of je kunt een losse subwoofer kopen die past bij het merk van je soundbar of soundbase. Het fijne van een draadloze subwoofer is dat hij niet direct in de buurt van je soundbar of soundbase hoeft te staan. Zo kun je de subwoofer gemakkelijk uit het zicht plaatsen.

Samenvattend kan er dus onderscheid gemaakt worden tussen de volgende subwoofer-oplossingen:

  • Geïntegreerd: geen losse subwoofer; de subwoofer zit in de soundbar of soundbase zelf verwerkt
  • Losse subwoofer met speakerkabel: de soundbar of soundbase is via een speakerkabel verbonden met een losse subwoofer
  • Draadloze subwoofer: de subwoofer is draadloos te verbinden met een soundbar of soundbase

Draadloze achterspeakers en Dolby Atmos

Veel soundbars en soundbases beschikken over virtual surround sound. Hiermee wordt een surround sound (dus geluid rondom) gesimuleerd. Wil je het surround geluid nog realistischer maken of wil je zelfs geluid boven je hoofd? Er zijn twee manieren om dit te creëren.

Adviespagina - Soundbars en soundbases - Dolby Atmos

Draadloze achterspeakers

Door gebruik te maken van draadloze achterspeakers hoef je geen kabel vanaf de soundbar/soundbase door de kamer te trekken. Een stopcontact voor de voeding van dit soort speakers is nog wel noodzakelijk. In ieder geval creëer je met losse achterspeakers écht surround geluid. Een mogelijkheid om de geluidskwaliteit nog verder te verhogen is te kiezen voor een DTS-gecertificeerde speaker, deze leveren nagenoeg bioscoopkwaliteit. DTS is dan ook zeer geschikt voor het kijken van films en televisieseries.

Dolby Atmos

Met Dolby Atmos haal je de bioscoop in huis – op audiogebied, tenminste. Deze technologie voor surround sound wordt al een aantal jaren gebruikt in bioscopen, maar met de nieuwste audio-apparatuur wordt het 3D geluid van je films thuis net zo groots en meeslepend. Met Dolby Atmos zit je als kijker middenin het geluid dat van alle kanten op je af komt. Zelfs van boven. Als het stormt in een film, dan stormt het ook in je huiskamer. En als Schwarzenegger ‘get to the chopper!’ roept, hoor je de wieken van die helikopter in je eigen woonkamer ronddraaien. Word omver geblazen door het spectaculaire Dolby Atmos-geluid!

Verbindingsmogelijkheden: hoe koppel je de speaker aan de tv?

Adviespagina - Soundbars en soundbases - Verbindingsmogelijkheden

Er zijn meerdere manieren om geluid van je tv naar een soundbar of soundbase over te brengen: via een optische aansluiting of via een HDMI-aansluiting. Een derde mogelijkheid is analoog; dit levert een mindere kwaliteit op. Bij het aansluiten via HDMI kun je kiezen om de HDMI-ARC aansluiting van je tv te gebruiken (indien aanwezig), waarbij ARC staat voor Audio Return Channel. In dat geval heb je maar één HDMI-kabel nodig naar de HDMI-ingang van je tv-speaker om ál het geluid – inclusief televisiegeluid te horen. Het grootste voordeel van HDMI-ARC is dat je nog maar één afstandsbediening nodig hebt om zowel je tv als je soundbar of soundbase te bedienen.

Bekijk soortgelijke artikelen