Mediamarkt Logo

Hoe kies je de beste speaker voor thuis?

unknown description

Zoek je een goede speaker voor bij je thuis, bijvoorbeeld voor in de woonkamer? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je een speaker zoekt die je volledige woonruimte vult met je lievelingsmuziek. Daarbij hangt ook veel af van je persoonlijke voorkeuren. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan topkwaliteit geluid? Of vind je het belangrijker dat je de speaker heel makkelijk kunt bedienen?

Kies goede kwaliteit

Kies goede kwaliteit

Als je een speaker koopt, dan wil je natuurlijk dat het geluid goed klinkt. Daarom is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de speaker. Een manier om de kwaliteit te beoordelen is door te kijken naar het type speaker. Zo kun je ervan uitgaan dat hifi-speakers heel goede geluidskwaliteit leveren. Hifi staat voor ‘high fidelity’, wat letterlijk ‘hoge betrouwbaarheid’ betekent. Hifi is dus eigenlijk een soort keurmerk voor speakers met uitstekende geluidskwaliteit.

Ga voor gebruiksgemak

Ga voor gebruiksgemak

Vind je het belangrijk dat je jouw speaker heel makkelijk bedient via je smartphone of tablet? Dan heb je een wifispeaker nodig. Deze speakers zijn namelijk slim, wat betekent dat je ze eenvoudig bedient met een app of via je stem. Ook het installeren van wifispeakers is gemakkelijk. Je hoeft ze alleen maar op te laden of in het stopcontact te steken en te verbinden met je eigen wifinetwerk. Geen geharrewar met draden of kabels. Je speelt gewoon gelijk muziek af op draadloze speakers via je smartphone of tablet.

Hoe groot is (de ruimte in) je huis?

Hoe groot is (de ruimte in) je huis?

Een andere factor die invloed heeft op het kiezen van een speaker, is de grootte van de ruimte waarin je de speaker plaatst. Hoe groter de ruimte, hoe meer geluid je nodig hebt om de ruimte te vullen. Daarom is het slim om meerdere speakers met elkaar te verbinden als je een grote woonkamer hebt. Dit is mogelijk met multiroom-speakers. Dit zijn speakers die met elkaar samenwerken. Zo speel je bijvoorbeeld je favoriete nummers af op verschillende speakers in het huis. Met meerdere multiroomspeakers vul je elke ruimte, zonder dat je extra moeite hoeft te doen voor de bediening. Je bedient de speakers namelijk heel eenvoudig via één app op je smartphone of tablet.

Let op het formaat van je speaker

In principe geldt: hoe groter de speaker, hoe meer geluid hij kan produceren. Maar dit betekent dat hij ook meer ruimte inneemt. Daarom is het belangrijk om te letten op het vermogen van de speaker. Het speakervermogen is de hoeveelheid elektrische energie die de speaker omzet in geluid. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger de wattage, hoe harder de speaker kan spelen. Houd daarom bij je keuze voor formaat speaker ook weer rekening met de ruimte die je moet vullen. Soms heb je voldoende aan een iets grotere speaker met meer vermogen, soms is het slimmer om de ruimte te vullen met multiroom-speakers.

Wil je extra apparaten kunnen toevoegen?

Wil je extra apparaten kunnen toevoegen?

Een laatste factor die invloed heeft op je speakerkeuze is de mogelijkheid om extra apparaten toe te voegen. Sommige speakers werken volgens een ecosysteem. Dit betekent dat je de speaker kunt koppelen aan andere apparaten van hetzelfde merk of hetzelfde systeem. Zo verbind je bijvoorbeeld een speaker met een soundbar, een subwoofer of een homecinemaset. Hiervoor heb je vaak één merk of één systeem nodig. Zo maak je bijvoorbeeld een ecosysteem van verschillende Sonos-apparaten. Als je een ander apparaat wilt toevoegen, moet je dus goed opletten of het wel compatibel is met je speaker.

Bekijk soorgelijke artikelen