Mediamarkt Logo

Schermtijd verminderen op je iPhone of iPad: zo doe je dat

unknown description

Jouw iPhone of iPad is een waardevol bezit. En met al die apps en mogelijkheden vlieg je door de tijd als je erop zit. Wil je jouw schermgebruik bewuster maken en verminderen? Dan is Schermtijd de oplossing. Deze functie geeft je controle over je tijd en je bespaart batterij. Lees verder en ontdek hoe je Schermtijd gebruikt.

Wat is Schermtijd precies?

Wat is Schermtijd precies?

Schermtijd is een functie op je iPhone en iPad die je schermgebruik inzichtelijk maakt. Denk aan hoeveel tijd je besteedt aan verschillende apps, hoe vaak je het apparaat oppakt en welke apps je de meeste meldingen sturen. Je kunt Schermtijd inschakelen en beheren via je instellingen (vanaf iOS 12 of iPadOS 13 of nieuwer). Een handige manier om je bewust te worden van je schermgewoonten en verslaving aan je smartphone te voorkomen.

3 manieren om de schermtijd op je iPhone of iPad te verminderen

3 manieren om de schermtijd op je iPhone of iPad te verminderen

Er zijn verschillende manieren om je schermtijd te verminderen. Wij leggen 3 handige functies uit die je kunt vinden in Schermtijd:

 • Applimieten
 • Apparaatvrije tijd
 • Kindertijd

Dit zijn ook goede manieren om je batterijverbruik te verminderen.

Applimieten instellen

Merk je dat je veel tijd doorbrengt op een bepaalde app of categorie, zoals sociale media? Dan kun je een tijdslimiet instellen. Als je de limiet bereikt, dan kun je de app (of apps binnen een bepaalde categorie) niet meer gebruiken. Volg deze stappen en beperk je schermtijd:

 1. Ga naar ‘Schermtijd’ in je instellingen.
 2. Klik op ‘Applimieten’.
 3. Klik op ‘Voeg limiet toe’.
 4. Selecteer een categorie of specifieke app binnen een categorie en klik op ‘Volgende’.
 5. Stel de limiet in en druk op ‘Voeg toe’. Je kunt ook de dagen aanpassen waarop de limiet geldt.

Je applimiet is nu ingesteld. Als je een toegangscode voor Schermtijd hebt ingesteld, dan kun je de limiet niet negeren zonder de code in te voeren. Goed om te weten: heb je ‘Deel op alle apparaten’ ingeschakeld in je iCloud? Dan voert je apparaat de limiet automatisch in op al je apparaten.

Apparaatvrije tijd instellen

Apparaatvrije tijd instellen

Een andere mogelijkheid is apparaatvrije tijd. Dit is een periode waarin je geen toegang hebt tot je apps, behalve de apps die je zelf kiest. Zo kun je je helemaal focussen op andere belangrijke dingen, zoals werken of ontspannen. Volg deze stappen en stel je apparaatvrije tijd in:

 1. Ga naar ‘Schermtijd’ in je instellingen.
 2. Klik op ‘Apparaatvrije tijd’.
 3. Schakel ‘Apparaatvrije tijd’ in.
 4. Stel de begin- en eindtijd in en druk op ‘Terug’. Je kunt ook de dagen aanpassen waarop de apparaatvrije tijd geldt.
 5. Klik op ‘Altijd toegestaan’ om de apps te kiezen die je wel wilt gebruiken tijdens de apparaatvrije tijd.

Ook hierbij kun je een toegangscode inschakelen voor Schermtijd en via iCloud de functie delen op je andere apparaten.

Schermtijd voor je kind

Wil je de schermtijd van je kind beperken en beschermen? Dan kun je Kindertijd instellen. Een functie waarmee je de toegang tot apps, websites en contacten beheert voor je kind, gewoon vanaf je eigen iPhone of iPad. Zo zorg je ervoor dat je kind alleen geschikte en veilige inhoud zien. Volg deze stappen om de Schermtijd van je kind te beheren:

 1. Ga naar’ Schermtijd’ in je instellingen.
 2. Klik op ‘Gezin’.
 3. Voeg je kind toe als een gezinslid en volg de instructies.
 4. Klik op de naam van je kind en schakel Kindertijd in.
 5. Stel de gewenste beperkingen in voor apps, websites en contacten. Je kunt ook de schermtijd, de applimieten en de apparaatvrije tijd voor je kind instellen.

Je kunt de kindertijd beveiligen met een toegangscode voor schermtijd, zodat je kind die niet zelf kan veranderen. Als je ‘Deel op alle apparaten’ hebt ingeschakeld in je iCloud, dan kan je kind ook niet op je andere apparaten inloggen.

Bekijk soortgelijke artikelen