MM logo red

Lenteschoonmaak: een fris huis in 5 stappen

Roos31 MAART 2023

Merels zingen ‘s ochtends het hoogste lied, buiten blijft het steeds langer licht en meer en meer knoppen aan de bomen springen open. Het is de tijd van de lentekriebels en dit is een mooi moment om thuis de winterdekens weg te leggen, de elektrische kachels op te bergen en de winterkleding achter in de kast te stoppen. Met een flinke lenteschoonmaak poets je die donkere, koude wintermaanden weg en ga je met een warm en vrolijk gevoel de lente in. Hoe pak je die jaarlijkse voorjaarsschoonmaak aan? Volg onze 5 stappen.

1. Je woonkamer stofzuigen en dweilen

1. Je woonkamer stofzuigen en dweilen

In de lente breekt de zon steeds vaker door. Heerlijk hoe die warme lichtbol je woonkamer verlicht, zeker na de grijze wintermaanden. Door de zonnestralen zie je wel opeens het opgehoopte stof en pluis in de woonkamer liggen. Haal een stofzuiger door je huiskamer en het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon. Nog even met de dweil erachteraan en je vloer blinkt weer als nieuw. Met deze eerste stap van de lenteschoonmaak zie je lekker snel resultaat van je poetsdrang. Goed voor de motivatie om ook de rest van het huishouden lenteklaar te maken.

2. Geef je keuken een flinke schoonmaakbeurt

2. Geef je keuken een flinke schoonmaakbeurt

Na alle snert en stampotten is je keuken waarschijnlijk wel toe aan een flinke poetsbeurt. Haal een spons over het fornuis, ontkalk het koffiezetapparaat en de waterkoker en vergeet niet om je oven schoon te maken. Tijdens de lenteschoonmaak ontdooi je ook de vriezer en maak je de koelkast goed schoon. Alle producten eruit en de vaatdoek erdoor. De voorjaarsschoonmaak is ook een mooie gelegenheid om oude keukenapparaten te vervangen, of jezelf nieuwe cadeau te doen.

3. Maak je badkamer fris en sorteer je kledingkast

3. Maak je badkamer fris en sorteer je kledingkast

Weinig ruimtes in huis knappen zo op van een schoonmaakbeurt als de badkamer. Natuurlijk maak je deze ruimte vaker schoon, maar tijdens de lenteschoonmaak pak je het grondig aan. Boen de tegelvloer, leeg het doucheputje, reinig de spiegel en douchecabine, schrob de schimmels uit de voegen en ontkalk alle waterkranen. Gebruik je schoonmaakdrift direct ook om de kledingkast klaar te maken voor het lenteseizoen. De dikke wintertruien mogen voorlopig weer onder op de stapel. Stop je winterkleding niet met vlekken en vieze geuren weg in je kledingkast, maar was alles nog een keer goed voor je het opbergt.

4. Zorg voor een opgeruimde werkplek

4. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Ligt jouw bureau vol met losse papieren, boeken, kabels, pennen, bladen, tijdschriften en meer voorwerpen die je eigenlijk niet nodig hebt? De voorjaarsschoonmaak is een geschikt moment om hier iets aan te doen. Het is bewezen dat je beter de aandacht bij je werk houdt in een schone, opgeruimde werkplek. Daar horen ook schone beeldschermen bij. Wist je dat een vuil scherm hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaakt? Poets het vuil en de vingerafdrukken van je laptop-, tablet- of telefoonscherm met speciale doekjes of schermreinigers.

5. Was tot slot de ramen

5. Was tot slot de ramen

De laatste stap van de voorjaarsschoonmaak is het lappen van de ramen. Zo geef je het warme lentezonnetje de kans om door blinkende ramen naar binnen te stralen. Laat je spons en zeem in de kast, want met onze ruitenreinigers maak je ramen veel sneller en makkelijker schoon. Dit elektrische apparaat heeft een sproeifles en een waterreservoir. Het zuigt zelf de waterdruppels op, waardoor er geen sporen achterblijven op het raam. De elektrische ruitenreinigers werken ook op andere gladde oppervlakken, zoals spiegels, deuren, tegels en kookplaten.

Bekijk soortgelijke artikelen