MM logo red

Waarom moet je een strijkijzer schoonmaken?

Thijs4 DECEMBER 2023
unknown description

Een strijkijzer is onmisbaar als je je kleding kreukvrij wit maken. Maar na verloop van tijd kan je strijkijzer vuil worden door kalkaanslag, stof of restjes van wasmiddel. Dit kan de werking van je strijkijzer verminderen en vlekken op je kleding veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je strijkijzer elke 3 maanden schoon te maken.

Maak je strijkijzer schoon met behulp van deze 5 tips

Maak je strijkijzer schoon met behulp van deze 5 tips

Er zijn een paar manieren om je strijkijzer goed schoon te maken. Profiteer van de volgende 5 tips om je strijkijzer schoon te maken en zo te voorkomen dat je witte vegen op je kleding strijkt. Ben je bang dat het al te laat is en dat je strijkijzer nog maar slecht schoon te krijgen is? Ontdek welk strijkijzer jij het beste kunt kopen.

1. Strijkijzer schoonmaken met ontkalker

Een van de meest voorkomende problemen met een strijkijzer is kalkaanslag. Dit komt doordat er in kraanwater mineralen zitten die zich ophopen in het reservoir of in de stoomgaatjes van je stoomstrijkijzer. De meeste ijzers hebben een antikalkstaafje dat kalk uit het water trekt. Dit staafje moet je wel regelmatig schoonmaken (ongeveer een keer per maand). Hier kun je het beste ontkalker voor gebruiken. Spoel het antikalkstaafje om in een mengsel van water en ontkalkingsmiddel.

2. Strijkijzer schoonmaken met gedestilleerd water

2. Strijkijzer schoonmaken met gedestilleerd water

Een andere manier om kalkaanslag te voorkomen is door gedestilleerd water te gebruiken in plaats van kraanwater. Gedestilleerd water bevat geen mineralen en laat dus geen kalk achter in je strijkijzer. Je kunt gedestilleerd water kopen in de supermarkt of drogist, of zelf maken door water te koken en het afgekoelde water op te vangen in een schone fles.

3. Strijkzool schoonmaken met een sopje

De strijkzool is het metalen gedeelte van je strijkijzer dat in contact komt met je kleding. Als de strijkzool vuil is, kan dit leiden tot slechte strijkresultaten of beschadiging van je kleding. Daarom is het verstandig om de strijkzool regelmatig schoon te maken met een sopje. Gebruik hiervoor een mild afwasmiddel en een zachte doek of spons. Wrijf de strijkzool voorzichtig schoon en droog hem daarna goed af.

4. Strijkzool schoonmaken met azijn

4. Strijkzool schoonmaken met azijn

Een natuurlijk alternatief voor het schoonmaken van de strijkzool is azijn. Azijn heeft een ontkalkende en ontvettende werking en kan dus helpen om de strijkzool te reinigen. Meng hiervoor gelijke delen azijn en water in een kom of spuitfles. Spuit of doop een doek in het mengsel en wrijf de strijkzool ermee schoon. Spoel de doek af en herhaal indien nodig. Droog de strijkzool daarna goed af.

5. Strijkzool schoonmaken met tandpasta

Een laatste tip om de strijkzool schoon te maken, is tandpasta. Tandpasta bevat schuurmiddelen die vuil en vlekken kunnen verwijderen zonder de strijkzool te beschadigen. Breng hiervoor een dun laagje tandpasta aan op de strijkzool en laat het even intrekken. Veeg het daarna af met een vochtige doek en droog de strijkzool goed af.

Bekijk soortgelijke artikelen