MM logo red

Hoe maak ik mijn keukenapparatuur schoon?

Luuk30 AUGUSTUS 2023
unknown description

Het is goed om op regelmatige basis je keukenapparatuur schoon te maken, ondanks dat het niet altijd even leuk is. Maar hoe maak je jouw fornuis, BBQ, vriezer, airfryer of oven schoon? In dit artikel leggen wij het je uit.

Hoe maak ik het fornuis, de kookplaat en afzuigkap schoon?

Hoe maak ik het fornuis, de kookplaat en afzuigkap schoon?

Wil je het fornuis of de kookplaat schoonmaken? Maak dan een warm sopje met wat afwasmiddel. Haal de pannendragers en afgekoelde gaspitten van het fornuis en laat de gaspitten 20 tot 30 minuten weken in warm water. De pannendragers kunnen eventueel in de vaatwasser. Haal een vochtige doek met het sopje over het fornuis of de kookplaat en veeg het schoon. Veeg het daarna met een droge doek af zodat het schoon is en er geen vlekken op blijven zitten. Gebruik voor de kookplaat geen schuurmiddelen; deze kunnen krassen achterlaten op de plaat.

Om de afzuigkap te reinigen, vul je eerst een pan met water en citroensap en laat je deze koken met de afzuiger aan. De afzuigkap wordt ontvet door het verdampte water en citroensap op te nemen. Veeg de afzuigkap vervolgens met een vochtige doek af. De filters van de afzuiger mogen in de vaatwasser, op 40 graden in een kort programma. De kleur van de filter kan veranderen, maar dit heeft geen invloed op de werking.

Hoe maak ik een BBQ schoon?

Het schoonmaken van een barbecue is erg belangrijk. Doe je dit niet gelijk, dan produceert de barbecue de volgende keer rook bij het aanzetten en verbranden je vlees en groente. Verwijder daarom eerst de grote etensresten van de BBQ als het rooster nog warm is. Doe dit met een borstel die geschikt is voor de barbecue, zodat je het rooster niet beschadigt en de etensresten er gemakkelijk afkomen. Gebruik vervolgens een sopje en een spons of doek om het resterende vuil te verwijderen. Als de kolen zijn gedoofd, verwijder je deze uit de barbecue en veeg je het stof weg. Zodra de kuip leeg is, gebruik dan een doek en zeepwater om de barbecue af te nemen. Gebruik geen schuurmiddelen.

Hoe maak ik een BBQ schoon?

Soms is voorkomen beter dan genezen. Voorafgaand aan de BBQ smeer je het rooster in met olijf- of zonnebloemolie zodat het vlees niet aan de grill blijft plakken. Heb je geen olie, dan kan je ook wat citroensap gebruiken om het rooster mee in te smeren.

Hoe maak ik een vriezer schoon?

Hoe maak ik een vriezer schoon?

Voordat je de vriezer schoonmaakt, is het goed om te kijken welke producten erin zitten. Sommige producten mag je na het ontdooien niet opnieuw invriezen. Zet vervolgens de vriezer uit en bewaar de overige producten zo koel mogelijk, bijvoorbeeld in een koelbox. Houd een droge doek en emmer bij de hand. Zorg ervoor dat het ijs en water helemaal weg zijn door het met de doek af te nemen en het vocht boven de emmer uit te knijpen. Maak dan de binnenkant en eventueel de buitenkant schoon met een sopje, een zacht doekje en lauw water. Spoel nogmaals af met heet water en droog het daarna af met een droge doek. Zorg dat er geen vocht in de vriezer achterblijft als je deze weer aanzet, anders ontstaat er ijsvorming. Leg je producten vervolgens terug. Zo kun je er weer een lange tijd tegenaan.

Wil je weten hoe je een koelkast schoonmaakt? Lees dan onderstaand artikel.

Hoe maak ik een airfryer of frituurpan schoon?

Voordat je begint met schoonmaken, moet de stroom van de frituurpan af zijn gehaald en de olie moet afgekoeld zijn. Giet het oude frituurvet in een plastic zak of in een lege fles. Veeg alle resten olie uit de pan met keukenpapier. Laat in de tussentijd water koken. Pak een kommetje uit de kast, doe hier een vaatwastablet in en giet het kokende water erbij. Als de vaatwastablet is opgelost in het water, giet je dit in de frituurpan. Schenk er water bij tot de pan over de helft gevuld is. Zet het apparaat aan op 90 graden en laat het ongeveer een half uur in de pan trekken. Doe je mandje ook in de pan. Maak daarna schoon met een staalborstel en droog alle onderdelen af met een microvezeldoek.

Hoe maak ik een airfryer of frituurpan schoon?

Een airfryer frituurt – net zoals een frituurpan – ook snacks. Een arifryer doet dit alleen met hete lucht in plaats van frituurvet. Wil je meer advies over airfryers?

Hoe maak ik een oven of magnetron schoon?

Hoe maak ik een oven of magnetron schoon?

Om veilig en optimaal van je oven of magnetron te kunnen genieten, is het belangrijk dat je deze goed schoonmaakt. Laat geen verbrande of aangekoekte resten achter in de oven. Gebeurt dit toch, probeer dan het volgende:

  • Stofzuig je oven helemaal leeg.
  • Verwarm de oven op 200°C en schakel hem uit als de temperatuur bereikt is. Zet er een ovenschaal met water en citroen in en laat het een half uur staan, hiermee ontvet je de oven. Verwijder vervolgens het vet met keukenpapier of een vochtige microvezeldoek.
  • Je ovenrooster kun je in de vaatwasser plaatsen. Past dit niet, vul dan een bak met warm water en een vaatwastablet en laat je ovenrooster er een paar uur in weken. Spoel deze nog wel goed af voordat je het terug in de oven doet.

Bekijk soortgelijke artikelen