Mediamarkt Logo

Hoe kun je het beste een tv schoonmaken?

unknown description

Als je veel tv-kijkt of gamet, is het belangrijk om je tv-scherm regelmatig schoon te maken. Een vies scherm kijkt niet fijn en kan je kijk- en gameplezier bederven. Op deze pagina lees je hoe je jouw led-, oled- of Qled-televisiescherm het beste schoonmaakt. Belangrijke eerste tip: zet je televisie altijd uit en laat hem afkoelen voordat je het scherm reinigt.

Je tv-scherm schoonmaken: welke middelen gebruik je?

Je tv-scherm schoonmaken: welke middelen gebruik je?

Het schoonmaken van een tv-scherm begint bij het kiezen van het juiste schoonmaakmiddel. Gebruik geen chemicaliën waar de stof ammoniak, alcohol of aceton inzit (gebruik dus geen bleekmiddel of afwasmiddel). Deze stoffen beschadigen het beeldscherm. Het is ook niet verstandig om wc-papier of tissues te gebruiken, want deze doekjes zijn niet zo zacht en kunnen krassen veroorzaken. De volgende schoonmaakmiddelen zijn wel geschikt om je tv-scherm schoon te maken:

  • Cleaning spray voor beeldschermen
  • Droog of vochtig microvezeldoekje (niet te nat, anders komt er water in de tv)
  • Reinigingsschuim
  • Mengsel van water en azijn

Tips om strepen op het beeldscherm van je tv te voorkomen

Tips om strepen op het beeldscherm van je tv te voorkomen

Heb je soms last van die irritante strepen op je beeldscherm? Dit kan gebeuren als er vette vingerafdrukken op het scherm komen, of als je een ongeschikt schoonmaakmiddel gebruikt. Voorkom dit door het scherm regelmatig af te nemen met een microvezeldoekje. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat High Dynamic Range is. HDR verbetert de kleurweergave van het scherm. Bepaalde tv's hebben een HDR-beeldscherm dat gevoeliger is voor strepen. Gebruik daarom altijd middelen zonder alcohol of aceton om HDR-schermen schoon te maken.

Let op! Niet elk soort tv-scherm maak je op dezelfde manier schoon

Let op! Niet elk soort tv-scherm maak je op dezelfde manier schoon

Vanwege de diversiteit aan tv-schermen is het belangrijk om te weten welk type tv je in huis hebt. Zo is een smart-tv anders dan een led-, oled- of een Qled-tv. Een slimme televisie is bijvoorbeeld gevoelig voor krassen, terwijl je op een oled-tv sneller vochtvlekken ziet. Gebruik dus altijd het goede schoonmaakmiddel voor jouw type tv-scherm.

Een led-tv schoonmaken

Een led-tv schoonmaken

Led-tv’s zijn populair vanwege het heldere beeld en de energiezuinigheid. Om het scherm van een led-tv schoon te maken, gebruik je een microvezeldoekje en een speciaal schoonmaakmiddel voor beeldschermen, zoals spray of foam. Spuit het middel niet direct op het beeld, maar spray het op een doekje en wrijf het daarna zachtjes over het scherm. Doe dit liever een paar keer achter elkaar, dan in één keer te hard.

Een oled-tv schoonmaken

Wat is oled en wanneer kies je een oled-tv?

Een oled-tv heeft een dunne, gevoelige laag op het scherm die snel kan beschadigen als je niet voorzichtig bent. Gebruik daarom altijd een zachte microvezeldoek en geen schoonmaakmiddelen met alcohol of ammoniak. Het liefst gebruik je een speciaal schoonmaakmiddel en een zachte doek, die je ook weer heel zachtjes over het scherm wrijft. Zo voorkom je strepen op het scherm.

Een Qled-tv schoonmaken

Alles wat je moet weten over Qled- en Neo Qled-tv’s

Een Qled-tv heeft een speciale laag op het scherm die het beeld scherper en helderder maakt. Heb je bijvoorbeeld een schilderij-tv, dan heeft deze een Qled-scherm. Om dit beeld scherp te houden, is het belangrijk om het tv-scherm regelmatig af te nemen en te reinigen. Gebruik hiervoor een microvezeldoekje en een mengsel van water en azijn. Wring je doek goed uit voordat je het tv-scherm ermee schoonmaakt.

Bekijk soortgelijke artikelen