MediaZine

De koelkast schoonmaken: zo doe je dat

Om jezelf een voedselvergiftiging te besparen, moet je iedere 1 à 3 maanden de koelkast schoonmaken. Zeker als je koelkast stinkt, is het tijd voor een grondige poetsbeurt. Een schone koelkast is niet alleen hygiënischer, hij verbruikt ook nog eens minder energie. Dus trek die rubberen handschoenen aan, volg de stappen en reinigen maar!

Stap 1: Maak je koelkast leeg

Step1

Om je koelkast goed schoon te maken, moet hij leeg zijn. Zet de koelkast eerst uit. Haal daarna alle etenswaren eruit, eet ze allemaal op (dit is je kans) of doe ze zolang in een koelbox. Producten die over de datum zijn, gooi je natuurlijk meteen weg. Heb je bepaalde dingen weer nodig? Zet deze dan gelijk op je boodschappenlijstje. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Stap 2: Reinig de losse onderdelen

Step2

Zijn alle producten eruit? Maak je koelkast nog leger! Je begint namelijk met het reinigen van alle losse onderdelen. Haal de plateaus, groentelades, deurrekken en eierbakjes eruit. Omdat deze vaak niet vaatwasserbestendig zijn, maak je deze schoon in een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger. Dit gaat het makkelijkst met een vaatdoek of schuurspons. Last van hardnekkige vlekken? Laat de onderdelen dan eerst even weken zodat je het vuil daarna makkelijker verwijdert. Maak tot slot alles grondig droog met een schone theedoek.

Stap 3: De binnenkant van je koelkast schoonmaken

Step3

Nu werkelijk alles eruit is, kun je de binnenkant schoonmaken. Maak een nieuw sopje en ga er met de vaatdoek doorheen. Droog vervolgens goed na met een theedoek om te voorkomen dat vocht blijft hangen. Door vocht gaan producten eerder schimmelen en dan ben je weer terug bij af. Vergeet de binnenkant van de deur niet. Vooral op de plekken waar flessen en pakken staan, zitten vaak vlekken.

Stap 4: Reinig de deurrubbers

Step4

Ook de rubberen strips van de deur verdienen een poetsbeurt. Daartussen blijft behoorlijk wat vuil zitten. Omdat de temperatuur van de rubbers hoger is dan de temperatuur van je koelkast, is dit een bron van bacteriën en schimmels. Je maakt je deurrubbers het best schoon met een doek of een oude tandenborstel. Een normaal schoonmaakmiddel is voldoende. Vermijd ontvetter en middelen met chloor of azijn, die laten de rubbers uitdrogen waardoor er scheurtjes ontstaan en je koelkast kou verliest.

Stap 5: De waterafvoer schoonmaken

Step5

We horen het je denken: waterafvoer? Jazeker. Deze vind je achterin je koelkast. Door dit waterputje loopt het overtollige vocht uit de koelkast weg. Het putje kan – net zoals andere afvoeren – verstopt raken. Dit geeft schimmels extra kans. Vergeet het afvoerputje daarom nooit te reinigen. Een verstopte waterafvoer prik je door met een vochtig wattenstaafje.

Stap 6: Poets de buitenkant en vul je koelkast weer

step6

Klaar? Maak dan de buitenkant van de koelkast nog even schoon. Hierna kun je alle producten weer in je koelkast zetten. De verse groenten, kruiden en fruit horen in de groentelade. Vlees en vis op de onderste plank. Je zuivel en geopende potjes bewaar je het beste op de middelste of bovenste plank. Alles wat overblijft, plaats je in de deur. Doe de koelkast weer aan en klaar ben je. Als dat geen voldoening geeft!

Bekijk alle koelkasten