MM logo red

Oven schoonmaken in 7 stappen

Luuk4 MEI 2023

Ziet je oven eruit als een vulkaanlandschap? Dan is het tijd om hem goed schoon te maken. Met ons stappenplan reinig je in 7 stappen je oven, vette roosters en zwaar aangekoekte bakplaat. Al onze tips gelden trouwens ook voor een vieze magnetron. Aan de slag!

Stap 1: Stofzuig je oven

Je leest het goed, dit werkt echt. Haal eerst de oven helemaal leeg. Neem dan een kruimeldief of stofzuiger en zuig alle losse kruimels en resten van je baksels op. Vergeet de rubberen randen van de oven niet.

Stap 2: Oven schoonmaken met citroen of azijn

Stap 2

Is je oven erg aangekoekt? Dan ga je hem eerst voorweken. Dit doe je met citroensap of schoonmaakazijn. Verwarm de oven op 200 graden en zet hem uit als hij de 200 graden bereikt heeft. Zet er nu een ovenschaal in met heet water en schijfjes citroen, citroensap of azijn. Doe de ovendeur dicht en laat dit minstens 10 minuten tot een aantal uren staan. Citroensap en azijn verdampen door de warmte, hierdoor wordt het vet in de oven zacht. Het vet is hierna veel makkelijker te verwijderen, bijvoorbeeld met keukenpapier of een natte microvezeldoek.

Stap 3: Oven reinigen met baking soda

Als het goed is, ziet je oven er al wat schoner uit. Doe nu wat baking soda op een vochtige doek, maak met dit papje de oven schoon en laat dit vervolgens 30 minuten intrekken. Je kunt ook wat baking soda op de bodem strooien. Besproei het met wat water uit de plantenspuit en laat een nacht weken. Neem daarna de oven af met een schone vochtige doek of spons en maak de oven goed droog. Zet de deur van de oven open en laat goed nadrogen.

Stap 4: Ovenroosters reinigen

Stap 4: Ovenroosters reinigen

Past je ovenrooster niet in de vaatwasser of komt hij er toch niet helemaal schoon uit? Je bruin aangekoekte ovenrooster reinig je heel eenvoudig met waspoeder of een vaatwastablet. Vul een grote bak met warm water, doe er wat waspoeder of een vaatwastablet bij en zet het ovenrooster erin. Laat 6 uur weken en je rooster is brandschoon. Even goed naspoelen, drogen en hij kan de schone oven weer in.

Tip: Leg natte kranten op het aangekoekte ovenrooster en borstel of wrijf het rooster de volgende dag schoon. Je rooster glimt daarna als nooit tevoren.

Stap 5: Bakplaat schoonmaken

Je bakplaat wordt snel schoon in de vaatwasser. Als dat niet past, gebruik dan ovenreiniger of een mengsel van heet water en schoonmaakazijn. Laat je bakplaat daar een paar uur in weken en hij blinkt daarna weer als een spiegel.

Stap 6: Het ovenruitje schoonmaken

Stap 6

Maak de binnen- en buitenkant van een vet ovenruitje schoon met baking soda of glasreiniger en neem het daarna goed af met schoon water. Dit voorkomt dat het gaat stinken als je de oven weer gebruikt.

Stap 7: De voorkant van de oven schoonmaken

Is je oven van roestvrij staal en zie je vlekken? Wrijf de voorkant van de oven dan in met olijfolie. Neem daarna af met een droge doek en de vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Tips om een vieze oven te voorkomen

Aangekoekte etensresten en rondspetterend vet zorgen voor een vieze oven. Met deze tips houd je jouw oven zo lang mogelijk schoon:

  1. Leg je eten in een ovenschaal en niet direct op het rooster of de bakplaat.
  2. Gebruik altijd bakpapier, aluminiumfolie of eventueel een braadzak of ovenmat om kruimels en spetters op te vangen.
  3. Haal na het bakken de kruimels en andere resten meteen weg, zo voorkom je aankoeken en inbranden