Mediamarkt Logo

Alles over de nismaten van jouw inbouwapparaten

unknown description

Wanneer je nieuwe inbouwapparatuur voor je keuken koopt, heb je te maken met nismaten. Je moet weten wat de nismaten van je keuken zijn, anders weet je niet zeker of die inbouwkoelkast, inbouwvaatwasser of inbouwoven wel past. Pak je rolmaat er maar vast bij, want in dit artikel lees je precies hoe je de nismaten in jouw keuken bepaalt en hoe je daar de juiste inbouwapparatuur bij kiest.

Wat zijn nismaten precies?

Wat zijn nismaten precies?

Nismaten zijn de afmetingen van de ruimte in je keuken waar je een apparaat wilt inbouwen, zoals een oven, een vriezer of een vaatwasser. Je moet de nismaten weten om te zorgen dat het apparaat goed past en dat de deur of het paneel nog goed opengaat. De nismaten bestaan uit de hoogte, de breedte en de diepte van de nis. Sommige apparaten hebben een of meerdere standaard nismaten.

Afmetingen van een inbouwkoelkast

Afmetingen van een inbouwkoelkast

Zoek je een nieuwe koelkast voor in je keuken? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de nismaten. Het frontpaneel van je koelkast moet namelijk naadloos passen, anders krijg je de koelkast niet goed open. Meet daarom eerst de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte op in je keuken. Controleer vervolgens of de inbouwkoelkast die je op het oog hebt binnen deze nismaten valt. Controleer altijd de inbouwtekening van die koelkast voor de exacte afmetingen.

Afmetingen van een inbouwvriezer

Afmetingen van een inbouwvriezer

Ook als je een nieuwe vriezer zoekt, moet je rekening houden met afmetingen en nismaten. Vooral de nishoogte is belangrijk, want de meeste vriezers hebben een standaard nisdiepte (55 centimeter) en een standaard nisbreedte (56 centimeter). Toch bestaan er ook vriezers met afwijkende nismaten, dus het blijft verstandig om ook de breedte en de diepte nog een keer na te meten.

Afmetingen van een inbouwvaatwasser

Afmetingen van een inbouwvaatwasser

Kies je een nieuwe inbouwvaatwasser, dan is het belangrijk dat het apparaat naadloos in je keuken past. Hiervoor zijn zowel de nismaten van je keuken als de hoogte van het keukendeurtje van belang. Meet de nishoogte vanaf de vloer tot de onderkant van het keukenblad. Meet de nisdiepte van de voor- naar de achterkant van de nis en trek hier de afmetingen van eventuele leidingen vanaf die achter in de nis zitten. Controleer vervolgens de nisbreedte. Bij vaatwassers is die standaard 60 centimeter, al bestaan er ook kleinere exemplaren met een breedte van 45 centimeter.

Afmetingen inbouwoven en -magnetrons

Afmetingen inbouwoven en -magnetrons

Net als bij andere inbouwapparaten is het bij inbouwovens- en magnetrons belangrijk om de nismaten in je keuken te kennen. De standaardhoogte van een inbouwoven is 45 of 60 centimeter. Heb je een combi-oven? Dan is de nishoogte standaard 45 centimeter. Houd er bij het opmeten van de nisdiepte en disbreedte van een inbouwoven rekening mee dat de voorkant van de oven vaan breder is dan de achterkant. Dit betekent dat de nismaten van een inbouwoven kleiner zijn dan de afmetingen die je vindt als je zelf de rolmaat gebruikt.

Afmetingen inbouw inductiekookplaat

Afmetingen inbouw inductiekookplaat

De nismaten van een inbouwkookplaat bestaan uit de nisbreedte, nisdiepte en de dikte van het keukenblad. Je meet de nismaten voor een inductiekookplaat bij voorkeur op als de inductiekookplaat nog niet in de nis zit. Als dit niet lukt, is het slim om de nismaten op te zoeken in de handleiding van je huidige kookplaat. Houd er rekening mee dat de hoogte en breedte van een kookplaat net iets groter zijn dan de nis. De plaat zelf rust namelijk deels op je aanrechtblad.

MediaMarkt inbouwservice

MediaMarkt inbouwservice

Heb je een nieuw inbouwapparaat en wil je graag dat deze door professionals wordt geïnstalleerd? Kies voor gemak door je apparaat door MediaMarkt te laten inbouwen. Onze professionele monteurs weten alles over nismaten en installaties en hebben jouw nieuwe oven, kookplaat of vriezer in mum van tijd geplaatst en aangesloten. Daarnaast bouwen we de oude apparatuur uit en nemen hem mee, als je dat wilt. Gebruik maken van onze inbouwservice? Ga naar de servicepagina en selecteer ‘Inbouwen’.

Bekijk soortgelijke artikelen