Mediamarkt Logo

Welke magnetron kiezen?

Luuk6 MAART 2023

Waar moet je op letten bij het kopen van een magnetron? Zoek je een solomagnetron, een magnetron met grill of een combimagnetron? Media Markt helpt je de magnetron te vinden die bij je past.

Soorten magnetrons

Een magnetron is handig als je snel eten wilt opwarmen en ontdooien, maar je kunt ook koken, bakken en grillen met een magnetron. Het vermogen, het aantal bereidingsprogramma’s en het aantal extra functies verschillen per magnetron.

Als je een magnetron gaat kopen, is het belangrijk jezelf af te vragen waarvoor je de magnetron wilt gaan gebruiken.

Solomagnetron

Solomagnetron

Gebruik je de magnetron vooral om eten op te warmen of te ontdooien? Dan is een solomagnetron een goede keuze. Een solomagnetron kan op verschillende standen ontdooien en opwarmen. De bediening is heel eenvoudig: je hoeft alleen het vermogen en de tijd in te stellen.

Luxere solomagnetrons hebben een hoger vermogen, een timerfunctie en hebben vaak een wat grotere inhoud. Sommige zijn ook iets luxer van uiterlijk doordat de buitenzijde van RVS is gemaakt. Er zijn solomagnetrons die nog een stap verder gaan en automatische programma’s aanbieden. In dat geval kies je het soort product en eventueel het gewicht. Vervolgens stelt de magnetron de beste tijd en stand in om het product te ontdooien, koken of op te warmen.

Pluspunten van een solomagnetron

 • Eenvoudige bediening
 • Basismodellen zijn relatief goedkoop

Een nadeel van een solomagnetron zijn de beperkte mogelijkheden.

Magnetron met grillfunctie

Magnetron met grillfunctie

Een magnetron met grillfunctie kan ontdooien, koken, opwarmen en grillen. De grill is handig als je vlees, vis of kip wilt roosteren en tegelijk wilt opwarmen. Ook kun je gerechten met bijvoorbeeld kaas gratineren.

Een magnetron met grill heeft geen heteluchtfunctie, zoals een oven. Daardoor is hij bijvoorbeeld niet geschikt om een cake te bakken.

Pluspunten van een magnetron met grill

 • Grillfunctie voor geroosterd vlees en gegratineerde kaas
 • Bij sommige magnetrons wordt een grillrooster meegeleverd

Een nadeel van dit type magnetrons is dat het geen volwaardige ovens zijn.

Combimagnetrons

Combimagnetrons

Een combimagnetron is een volwaardige magnetron met grill én heteluchtfunctie. Een combimagnetron is geschikt wanneer je vooral eten wilt opwarmen, ontdooien en zo af en toe wilt bakken en grillen. Maak je vrijwel alleen taarten, cakes en ovengerechten, dan is een oven een betere keuze.

Met een combimagnetron kun je alle kanten op. Door de combinatie van hetelucht en grill kun je ook bakken, braden en garen. Hierdoor is een aparte oven niet per se nodig, wat ruimte bespaart. Doordat er ook hetelucht aanwezig is, kan de magnetron langdurig op een lage temperatuur voedsel gelijkmatig verwarmen. Luxe modellen spelen hierop in met uitgebreide programma’s zoals fermenteren. Daarmee kun je in de magnetron zelf brood laten rijzen of yoghurt maken.

Maar wat is het verschil tussen een combimagnetron en een vrijstaande oven? Een combimagnetron is in de eerste plaats een magnetron waarin je ook kunt bakken en grillen. Een vrijstaande oven is een oven waarin je op een lage stand ook kunt opwarmen en ontdooien.

Pluspunten van een combimagnetron

 • Bespaart ruimte
 • Grillfunctie voor geroosterd vlees en knapperige korsten
 • Heeft vaak automatische programma's
 • Bij sommige combimagnetrons worden een grillrooster en bakrooster meegeleverd

Een nadeel van een combimagnetron is dat het geen volwaardige oven is.

Belangrijke eigenschappen

Het verschil tussen magnetrons zit hem in het vermogen, de bereidingsmogelijkheden, het soort bedieningspaneel en de grootte van de magnetroninhoud. Hieronder lees je wat je daarover moet weten zodat je de magnetron kiest die bij je past.

Vermogen

Het vermogen van een magnetron varieert grofweg van 600 tot 1200 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de magnetron en hoe sneller het gerecht verwarmd kan worden. Voor ontdooien heb je een lager vermogen nodig dan voor het koken van een maaltijd.

Is de magnetron bijvoorbeeld ingesteld op 1000 watt en staat op de verpakking dat het gerecht op 500 watt verwarmd moet worden, dan moet je zelf de bereidingstijd halveren.

Magnetrons - Bereidingsmogelijkheden en bediening

Bereidingsmogelijkheden

Magnetrons met grillfunctie en combimagnetrons hebben verschillende standen voor bereiding. Dat zijn naast de magnetronstand ook hetelucht en grillen. Ontdooien is vaak als aparte bereidingsmogelijkheid aangegeven, maar dit is iets wat elke magnetron kan.

Naast de bereidingsstanden beschikken veel magnetrons over aparte knoppen voor bakken, braden, kip roosteren en nog veel meer. Luxe magnetrons hebben soms wel 25 automatische programma’s zoals soep opwarmen, deeg rijzen en zelfs yoghurt maken. Automatische programma’s en vooringestelde standen zijn allemaal combinaties van de bereidingsmogelijkheden, het vermogen en de tijdsinstelling. De meest uitgebreide magnetrons passen hun programma’s zelfs aan op het gewicht van het te verwarmen product. Handig wanneer je zeker wilt zijn van de juiste stand.

Soort bediening

Het is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur of je graag met draaiknoppen, druktoetsen of tiptoetsen werkt. Ook het openen van de magnetron verschilt per apparaat. Sommige magnetrons open je met druktoets, andere met een handvat.

Magnetrons - Magnetroninhoud

Magnetroninhoud

De inhoud van de magnetron wordt uitgedrukt in liters. Het gaat om de binnenruimte: een grote buitenkant betekent niet altijd een grote binnenruimte.

Dit kun je van een magnetron verwachten op basis van de inhoud:

 • Kleine magnetrons: minder dan 20 liter
 • Compacte magnetrons: 20 – 24 liter
 • Middelgrote magnetrons: 25 – 29 liter
 • Ruime magnetrons: 30 – 39 liter
 • Zeer ruime magnetrons: meer dan 40 liter

Een voordeel van een magnetron met grote inhoud is dat je er eenvoudig vierkante ovenschalen en borden in kunt plaatsen. Bij sommige combimagnetrons kun je het draaiplateau stilzetten. Daardoor wordt ook bij compactere magnetrons de ruimte optimaal benut. Let op deze mogelijkheid bij de aanschaf.