Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Welke fornuis kiezen?

Luuk2 MEI 2023

Soorten fornuizen: gas, inductie, keramisch, elektrisch

Gasfornuis - Images

Gasfornuis

Koken op gas is de traditionele manier van koken. Een gasfornuis heeft een gaskookplaat en meestal een elektrische oven. Een voordeel van een gaskookplaat is dat je de temperatuur heel nauwkeurig en snel kunt regelen. Zodra je het gas omlaag draait, merk je dat aan de hoogte van de vlam en gaat de temperatuur omlaag.

Een nadeel van gasfornuizen is dat de kookplaat niet altijd gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast kan koken met gas gevaarlijk zijn, omdat je met open vuur werkt. Gelukkig is elk gasfornuis tegenwoordig voorzien van vlambeveiliging: de gastoevoer stopt wanneer de vlam uitgaat. Koken op gas verbruikt zuurstof en daarom is het belangrijk goed te ventileren.

Gasfornuizen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Kies voor design, of ga voor één van de basismodellen.

Plus- en minpunten van een gasfornuis:

+ Temperatuur is goed te regelen
+ Verkrijgbaar in alle soorten en maten
+ Relatief zuinig in verbruik
+ Basismodel is relatief goedkoop
+ Luxe modellen hebben een mooi design met tijdloos uiterlijk
- Open vuur kan gevaarlijk zijn voor kinderen en huisdieren
- Ventilatie tijdens het koken is nodig
- Fornuis schoonmaken is lastig

Inductie - Images

Elektrisch fornuis: Inductiefornuis

De kookplaat van een inductiefornuis verwarmt pannen met behulp van een magnetisch veld. Daardoor wordt de bodem van de pan opgewarmd en wordt de kookplaat niet heet.

Door het gladde oppervlak kun je een inductiekookplaat gemakkelijk met een doekje en wat reiniger schoonmaken. Inductiefornuizen hebben altijd een elektrische oven.

Een inductiefornuis is wat duurder in aanschaf dan een gasfornuis, maar is energiezuiniger in gebruik. Dat komt doordat de kookzone de pan direct verwarmt en er bijna geen warmte verloren gaat, zoals bij gas wel het geval is. Bovendien wordt de plaat alleen heet als er een pan op staat, dat is wel zo veilig. Veel inductiefornuizen zijn voorzien van handige opties zoals een timer, kinderslot en boostfunctie waarmee je extra snel kunt koken.

Plus- en minpunten van een inductiefornuis:

+ Eenvoudig te reinigen
+ Veilig in gebruik
+ Energiezuinig in gebruik
+ Vaak uitgerust met handige opties zoals boostfunctie, timer en kinderslot
- Speciale pannen nodig
- Temperatuur minder snel te regelen

Keramisch - Images

Elektrisch fornuis: Keramisch fornuis

Een keramisch fornuis heeft een elektrische oven en een keramische kookplaat. Keramische kookplaten zijn net als inductiekookplaten eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak. Nadelen zijn dat er meer energie verloren gaat tijdens het koken en dat de temperatuur minder nauwkeurig te regelen is dan bij gas.

Plus- en minpunten van een keramisch fornuis:

+ Fornuis schoonmaken is eenvoudig
+ Geen speciale pannen nodig
- Meer energieverlies tijdens het koken dan bij inductie
- Temperatuur minder nauwkeurig te regelen

Elektrisch fornuis met elektrische kookplaat - Images

Elektrisch fornuis met elektrische kookplaat

Een traditioneel elektrisch fornuis heeft metalen kookzones en een elektrische oven. Het grote voordeel is de kleine prijs. Nadelen zijn dat er meer energie verloren gaat tijdens het koken, de temperatuur niet goed te regelen is, de kookzones langzaam op temperatuur komen en langzaam afkoelen.

Plus- en minpunten van een keramisch fornuis:

+ Relatief goedkope prijs
+ Fornuis schoonmaken is eenvoudig
+ Geen speciale pannen nodig
- Verliest meer energie dan andere soorten fornuizen
- Temperatuur is niet nauwkeurig te regelen
- Kookzones worden langzaam warm en koelen langzaam af

Waar moet je op letten bij een fornuis?

Fornuis 90 cm breed - Images

Fornuis 90 cm breed

Veel mensen zoeken een fornuis van 90 cm breed. Het apparaat is geschikt voor nieuwe en bestaande keukens, en het aanbod is groot. Fornuizen van dit formaat hebben vaak 5 tot soms 6 kookzones. Deze brede modellen zijn populair doordat de 5e pit een speciale wokbrander kan zijn of een sudderpit.

Let op: de afzuigkap die boven de kookplaat komt, moet minstens even breed zijn. In dit geval minimaal 90 cm.

Fornuis 60 cm breed - Images

Fornuis 60 cm breed

Een fornuis van 60 cm past in veel bestaande en nieuwe keukens. Een 60 cm-fornuis heeft vaak 4 gaspitten of 4 elektrische kookzones. Dit veel verkochte model is beschikbaar in allerlei soorten van alle merken. Hierdoor is het mogelijk om een basismodel van 60 cm voor een relatief goedkope prijs te vinden.

Let op: de afzuigkap die boven de kookplaat komt, moet minstens even breed zijn. In dit geval minimaal 60 cm.

Fornuizen van 120, 110, 100, 80, 70 en 50 cm breed

Er zijn smalle en brede fornuizen verkrijgbaar zodat er voor alle keukens een geschikt model te vinden is. Elke afmeting komt met zijn eigen voor- en nadelen. Modellen van 50 en 70 cm breed hebben 4 gaspitten, bij elektrisch koken zijn dat 4 kookzones. 80 cm-fornuizen zijn niet makkelijk verkrijgbaar, maar bestaan wel. Apparaten met een breedte van 100, 110 en 120 cm hebben 5 tot 8 gaspitten. Wanneer een inductiekookplaat of keramische kookplaat deze afmeting heeft, zitten er vaak 5 tot maximaal 6 kookzones op. De brede fornuizen worden meestal uitgerust met speciale wokbranders en sudderpitten om jouw lievelingsgerecht nog beter te bereiden.

Tip: Heb je geen ruimte voor een breed fornuis, maar wil je wel koken met grote pannen? Kies dan een inductie of keramisch-model met flexibele kookzones. Hierdoor zijn 2 kookvlakken samen te voegen tot een groter kookvlak.

Fornuis schoonmaken - Images

Fornuis schoonmaken

Het ene fornuis is makkelijker schoon te maken dan het andere. Kookplaten met een glazen behuizing zijn het eenvoudigst te reinigen. Het is belangrijk dat aangekoekt eten met een reinigingsmiddel verwijderd word voordat het inbrandt. Een nadeel van glas is dat je er goed vetvlekken op ziet. Ook de oven vraagt om regelmatig onderhoud. Luxere ovens hebben een eenvoudig te reinigen emaillaag. Die zorgt ervoor dat de wanden glad zijn en je deze makkelijk met een doekje en zeep kunt schoonmaken. Er zijn reinigingssets die speciaal gemaakt zijn voor het reinigen van een inductie, keramisch of RVS-kookplaat en oven.

Fornuis met oven

De meeste fornuizen hebben een elektrische oven. Bepaal zelf wat belangrijk is: een heteluchtoven, een combioven, of een dubbele oven. Ook het gebruikersgemak van de oven kan iets zijn om op te letten.

Fornuis met heteluchtoven

Een heteluchtoven verdeelt de hitte in de oven door hete lucht via openingen in de achterkant naar binnen te blazen. Het voordeel van een fornuis met heteluchtoven is dat je goed op meerdere niveaus kunt bakken.

Fornuis met combi-oven

Dit type fornuis heeft een oven, die hetelucht, grill én boven- en onderwarmte combineert. Al deze functies kunnen in allerlei combinaties worden gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld kip snel garen door hetelucht met grillfunctie te combineren.

Fornuis met dubbele oven

Een fornuis met twee ovens straalt pure luxe uit. Voor kookliefhebbers zijn de meerdere ovens ideaal om tegelijkertijd meerdere gerechten te bereiden. Het merk Belling biedt 60 cm brede fornuizen met twee ovens. In de 90 cm varianten zie je soms zelfs drie ovens. De verschillende ovens hebben dan vaak ook nog een speciale ovenstand, bijvoorbeeld een oven met hetelucht en een andere oven voor onder- en bovenwarmte. Er zijn zelfs fornuizen met een extra grilloven. Ideaal om vlees, kip en vis te bereiden, maar ook om gerechten te gratineren.

Bedieningsgemak van fornuisovens

Bak je graag en veel? In dit geval zijn extra functies zoals automatische bakprogramma’s, timerinstellingen, koele deur en telescopische geleiding iets voor jou. Een koele deur betekent dat de deur relatief koel blijft aan de buitenkant zodat niemand zich eraan brandt. Telescopische geleiding is een schuifsysteem, zodat je de bakplaat geheel horizontaal uitschuift en vervolgens optilt. Hierdoor kantelt de bakplaat niet en blijven koekjes goed op hun plek.

MediaMarkt bezorgt en installeert fornuizen

Nieuw fornuis gekocht? Wanneer jij dat wilt, bezorgt en installeert MediaMarkt het apparaat bij jou thuis.

Heb je een gas- of Perilexaansluiting nodig? Informeer dan in de winkel naar onze aansluitservice.

Vervang je een oud apparaat? Als jouw oude fornuis klaarstaat voor transport kunnen we het voor je afvoeren. Handig wanneer je zo snel mogelijk wilt koken op jouw nieuwe fornuis!

Lees hier meer over de bezorg- en installatiediensten voor fornuizen