Mediamarkt Logo

Wat is het verschil tussen virtual reality, augmented reality en mixed reality?

unknown description

De technologie gaat razendsnel. Inmiddels zijn er verschillende technieken waarmee je je even in een andere wereld waant. Zo vecht je met levensechte zombies of geniet je van een tropisch oord, zonder ervoor te reizen. Maar hoe werken die virtuele omgevingen? En wat is het verschil tussen virtual reality, augmented reality en mixed reality (combinatie van virtual en augmented reality)? Lees snel verder.

Wat is virtual reality?

Wat is virtual reality?

Virtual reality (VR) dompelt je helemaal onder in een andere 3D-wereld. Met een speciale bril, headset en controllers kun je die wereld verkennen en er dingen doen. Een berg beklimmen, zonder hoogtevrees. Of een raceauto besturen, zonder rijbewijs. VR verlegt je grenzen en maakt van fantasie werkelijkheid. Daarom wordt het veel gebruikt voor games, simulaties en belevingen. Bij MediaMarkt hebben we de beste virtual-realityproducten. Wat dacht je van de Meta Quest 2 VR-bril of de PlayStation Vr2?

Hoe werkt virtual reality?

Hoe werkt virtual reality?

Virtual reality is een computertechniek. Een speciale headset of bril vervangt de werkelijkheid door computergegenereerd beeld. Je ziet 2 verschillende beelden, 1 per oog, die samen een diepte-effect creëren. In de headset zitten sensoren die je hoofd- en oogbewegingen volgen. Zo kun je rondkijken in de virtuele omgeving. Soms volgen ze ook je lichaamsbewegingen, waardoor je kunt lopen, springen of bukken in een andere wereld. Met (draadloze) controllers kun je dingen doen in de virtuele omgeving, zoals dingen iets oppakken of je virtuele huisdier aaien.

Wat is augmented reality?

Augmented reality (AR) legt een virtuele laag over de echte wereld. Je ziet dus de werkelijke wereld, maar met computergegenereerde beelden eroverheen. Bijvoorbeeld virtuele objecten die in de echte lucht zweven. Deze objecten reageren niet op de omgeving, maar wel op je bewegingen en blikrichting. Je kunt AR zien via je smartphone, tablet of een speciale bril. Augmented reality wordt vaak gebruikt voor educatie, navigatie en entertainment. Zo kun je met AR meubels uitproberen in je woonkamer of een spel spelen met virtuele karakters. Benieuwd naar de mogelijkheden? Probeer het zelf uit.

Hoe werkt augmented reality?

Hoe werkt augmented reality?

Augmented reality is een technologie die de echte wereld aanvult met digitale elementen, zoals informatie, afbeeldingen en geluiden. Via de sensoren in je smartphone, tablet of AR-bril worden de digitale elementen op de juiste plek weergegeven. Daarin zitten sensoren die de omgeving en de positie van de gebruiker meten, zodat de digitale elementen op de juiste plek worden weergegeven. Bij sensoren kun je denken aan een camera, gyroscoop, gps of barometer. Tip: iPhones met een lidarscanner kunnen heel nauwkeurig de afstand bepalen tot iets of iemand. Perfect voor een AR-ervaring!

Wat is mixed reality?

Wat is mixed reality?

Mixed reality (MR) is een technologie die de echte en virtuele wereld samenvoegt. Net als bij AR toont MR virtuele elementen in de echte wereld. Het verschil is dat MR ook interactie en samenwerking mogelijk maakt tussen de 2 werelden. Zo kun je met AR wel zien hoe een bank in je woonkamer staat, maar kun je met MR de bank ook groter maken of een andere kleur geven. Het combineert dus het tonen van virtuele beelden in een echte omgeving (AR) met interactie en samenwerking (VR). Wil je MR zelf ervaren? Bij MediaMarkt hebben we de nieuwste Meta Quest 3, waarmee je unieke avonturen beleeft in MR. Zo sport je met een virtuele coach of geniet je van een film alsof je er zelf bij bent.

Hoe werkt mixed reality?

Je hebt een speciale bril of headset nodig om mixed reality te ervaren. Die laat je de virtuele wereld zien via een doorzichtig scherm. Je ziet dus beide werelden tegelijkertijd. De bril of headset heeft sensoren, camera’s en microfoons die de omgeving en je bewegingen meten. Zo weet hij waar je bent, waar je naar kijkt en wat je zegt. De bril of headset is verbonden met een computer of smartphone, die de andere wereld aanpast aan de echte wereld. Zo zet je bijvoorbeeld een virtuele kat in je eigen woonkamer, die je kunt aaien en horen spinnen.

De verschillen tussen virtual reality, augmented reality en mixed reality op een rij

  • Virtual reality is een volledig virtuele wereld, die je ziet via een VR-bril.
  • Augmented reality voegt een virtuele laag toe aan de echte wereld, die los staat van de werkelijkheid. Die zie je via je smartphone, tablet of een speciale bril.
  • Mixed reality combineert VR en AR door virtuele beelden in de echte wereld te plaatsen, die ook kunnen reageren op de omgeving. Je neemt MR waar via een headset of bril.

Bekijk soortgelijke artikelen