MM logo red

Wat is een LiDAR-scanner?

Roel18 DECEMBER 2023
unknown description

Als je een iPhone hebt of wilt kopen, kom je vroeg of laat de term ‘LiDAR-scanner’ tegen. Als jouw iPhone is uitgerust met zo’n LiDAR-scanner, kun je telefoon heel nauwkeurig de afstand bepalen tot iets of iemand. Dit helpt om scherpe foto’s en mooie video’s te maken en ook apps met Augmented Reality (AR) werken beter dankzij de LiDAR-scanner. Lees meer over deze handige iPhone-functie.

Hoe werkt een LiDAR-scanner precies?

Hoe werkt een LiDAR-scanner precies?

LiDAR is een afkorting voor Light Detection and Ranging. Deze techniek gebruikt onzichtbare laserstraaltjes die tegen personen of objecten in de omgeving botsen. De stralen kaatsen terug naar de LiDAR-scanner, waardoor het apparaat heel exact de afstanden tussen mensen en dingen kan berekenen. Auto’s die gaan piepen als je tijdens het inparkeren heel dicht bij een object komt, maken bijvoorbeeld gebruik van deze techniek. Maar ook sommige iPhones beschikken over een LiDAR-scanner.

Wat kun je op je iPhone doen met een LiDAR-scanner?

Wat kun je op je iPhone doen met een LiDAR-scanner?

De LiDAR-scanner op je iPhone is vooral handig als je gebruikmaakt van games en apps met Augmented Reality. Pokémon Go is een bekende game die gebruikmaakt van AR, maar ook apps waarmee je bijvoorbeeld je huis virtueel kunt inrichten werken beter met een LiDAR-scanner. De diepte van objecten wordt namelijk zeer nauwkeurig bepaald, waardoor je heel realistisch te werk kunt gaan in een AR-app. Daarnaast helpt de LiDAR-scanner om mooiere foto’s en video’s te maken. Zo helpt de LiDAR-sensor bijvoorbeeld automatisch om slecht belichte foto’s mooier en scherper te maken. Ook de kleurweergave van je beelden wordt realistischer met behulp van een LiDAR-scanner.

Deze iPhone-modellen hebben een LiDAR-scanner

iPhone 15 en iPhone 14: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Apple heeft de LiDAR-scanner vanaf 2020 op sommige iPhone-modellen gezet. Het gaat om de Pro- en Pro Max-modellen van de iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14 en iPhone 15. Je herkent de LiDAR-scanner op je iPhone aan de zwarte sensor rechtsonder op het camera-eiland, aan de achterkant van je telefoon.

De iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max hebben de meest recente editie van de LiDAR-scanner. Deze scanners zijn iets krachtiger en verbruiken minder energie dan de LiDAR-scanner op bijvoorbeeld de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max.

Bekijk soortgelijke artikelen