MM logo red

Welke apparatuur heb je nodig om vlogger te worden?

Julia7 FEBRUARI 2024
unknown description

Monica Geuze, Enzo Knol en Gio: stuk voor stuk bekende Nederlandse vloggers die ooit zijn begonnen met een camera en een microfoon. Ben jij ook van plan om vlogs te gaan maken? In dit artikel lees je welke apparatuur je nodig hebt voor een vliegende start als beginnend vlogger.

Wat heb je nodig om te vloggen?

Wat heb je nodig om te vloggen?

Om je (amateur)carrière als vlogger goed te beginnen, heb je in ieder geval het volgende nodig:

  • Een vlogcamera.
  • Microfoons.
  • Statieven.
  • Goede belichting.

Zo kies je een goede vlogcamera als beginner

Zo kies je een goede vlogcamera als beginner

Een goede camera is het belangrijkste voor een vlogger. Een goede vlogcamera moet een uitstekende beeldkwaliteit hebben en makkelijk overal mee naartoe te nemen zijn. Daarnaast beschikt hij over een krachtige batterij en heeft hij goede autofocus, zodat je altijd scherp in beeld blijft, ook als je beweegt. Een smartphone met goede camera voldoet aan al deze criteria en daarom gebruiken veel vloggers hun telefoon als vlogcamera. Daarnaast hangt het ook van het type vlogs af dat je wilt maken. Voor actieve vlogs is het bijvoorbeeld verstandig om een action cam als vlogcamera te gebruiken. Wil je jezelf ook tijdens het autorijden filmen? Dan mag een dashcam niet ontbreken in je collectie vlogapparatuur.

Welke microfoon heb je nodig?

Ga je vloggen met je telefoon, dan neemt die ook geluid op. Toch is het voor de kwaliteit van je vlogs nog beter om ook een externe microfoon aan te schaffen. Die onderdrukken bijvoorbeeld ruis, zodat je ook in de buitenlucht goed te verstaan bent. Daarnaast kun je met een externe microfoon ook beter interviews opnemen, voor als je bijvoorbeeld een gast uitnodigt in je vlog. Er zijn verschillende externe microfoons voor vlogs. Zo heb je de microfoons die je waarschijnlijk wel kent van tv-interviews met mensen op straat. Maar er bestaan ook kleine microfoons die je op je kleding spelt, zodat je nauwelijks ziet dat je een microfoon gebruikt.

Welk statief heb je nodig?

Welk statief heb je nodig?

Om je handen vrij te hebben tijdens het vloggen biedt een goede statief of ondersteuner uitkomst. Ga je bijvoorbeeld tutorialvideo’s maken, dan is een stabiel statief heel handig. Kies bijvoorbeeld een uitschuifbare tripod. Ga je liever het huis uit en op pad met je vlogs? Dan is een ondersteuner in de vorm van een selfiestick een must om aan te schaffen, al kan een compact en lichtgewicht tafelstatief in zo’n geval ook goed van pas komen. Als je dit statief op de juiste afstand tot jezelf of een ander onderwerp zet, dan creëer je er ook de mooiste beelden met bokeh-effect mee.

Hoe zorg je voor goede belichting tijdens het vloggen?

Hoe zorg je voor goede belichting tijdens het vloggen?

Als je begint met vloggen zul je snel merken dat belichting heel belangrijk is voor een goede video. Vaak kun je tijdens het editen nog wel wat veranderen aan de belichting, maar het is beter om hier tijdens het filmen al rekening mee te houden. Met de juiste attributen op het gebied van licht en flitsers zorg je voor de juiste lichtinval bij je video’s.

Bekijk soortgelijke artikelen