MM logo red

Het bokeh-effect: wat is het en hoe krijg je het in je foto’s?

Julia30 NOVEMBER 2023
unknown description

Heb je ooit een foto gezien waarbij de achtergrond wazig is en de voorgrond scherp? Dat is het bokeh-effect. Bokeh is een Japans woord dat ‘onscherpte’ betekent. Het bokeh-effect zorgt voor een mooi contrast tussen het onderwerp en de omgeving. In dit artikel leggen we je uit hoe je het bokeh-effect kunt creëren met je camera, je iPhone of je Android-smartphone.

Hoe creëer je het bokeh-effect in je foto’s?

Hoe creëer je het bokeh-effect in je foto’s?

Het bokeh-effect heeft te maken met de scherptediepte van je foto. De scherptediepte is het gebied in je foto dat scherp is. Hoe kleiner de scherptediepte, hoe meer onscherpte je krijgt in de voor- en achtergrond. Er zijn een paar factoren die de scherptediepte beïnvloeden:

  • De afstand tussen je fotocamera en je onderwerp. Hoe dichter je bij je onderwerp bent, hoe kleiner de scherptediepte.
  • De brandpuntsafstand van je cameralens. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe kleiner de scherptediepte.
  • Het diafragma van je lens. Hoe kleiner het diafragma, hoe groter de scherptediepte.

Foto’s met bokeh-effect maken met je camera

Als je een camera hebt met een verwisselbare lens, kun je gemakkelijk het bokeh-effect krijgen. Je hebt een lens nodig met een lange brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 50 milimeter of meer) en een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8 of lager). Je kunt ook een zoomlens gebruiken en inzoomen op je onderwerp. Zet je camera op de handmatige modus en kies een groot diafragma. Zorg ervoor dat je voldoende afstand hebt tussen je onderwerp en de achtergrond, zodat de achtergrond wazig wordt. Richt je camera op je onderwerp en stel scherp.

Foto’s met het bokeh-effect maken met je iPhone

Foto’s met het bokeh-effect maken met je iPhone

IPhones hebben goede camera’s met voldoende diafragma om het bokeh-effect te creëren. Dit kan op een paar manieren. De eerste manier is door gebruik van de portretmodus van de camera. Richt je camera dicht op je onderwerp. Wacht tot er een geel kader verschijnt met de tekst ‘Natuurlijk licht’ of ‘Diepte-effect’. Klik op de sluiterknop om de foto te maken. In de foto-app kun je het bokeh-effect achteraf nog versterken met behulp van de schuifregelaar voor het achtergrondeffect. Er zijn ook veel apps die je kunt downloaden om het bokeh-effect te creëren, zoals Bokeh Lens of Afterfocus. Met deze apps pas je de vorm, kleur en intensiteit van het bokeh-effect makkelijk toe op je foto’s.

Foto’s met het bokeh-effect maken met je Android-smartphone

Om het bokeh-effect te krijgen met een Android-smartphone, heb je een camera-app nodig die de portretmodus ondersteunt, want die past het effect automatisch toe op foto’s. Om het bokeh-effect te gebruiken open je de camera-app, kies je de portretmodus, richt je de camera op het onderwerp dat je wilt fotograferen en maak je de foto. Net als op een iPhone kun je op de meeste Android-smartphones achteraf nog spelen met de scherpte van je achtergrond en zo een bokeh-effect creëren. Of je downloadt een speciale app die automatisch het effect toepast op je foto’s als je dat wilt, zoals Snapseed of Adobe Lightroom.

Bekijk soortgelijke artikelen