Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Op zoek naar een printer? Wij geven je advies.

Daan1 DECEMBER 2022
unknown description

Zoek je een printer om je werkstuk, administratie of foto’s af te drukken? Er zijn verschillende soorten printers, voor diverse toepassingen. Om de juiste te kiezen helpen wij je op weg.

Welke printer past bij mij?

Ga als je een printer kiest eerst na wat bij je past. Print je veel en vaak? Dan is een laserprinter erg geschikt. Of ben jij meer iemand die graag mooie foto’s uitprint? Dan is een fotoprinter een betere keus. Dankzij de vloeibare inkt van een fotoprinter worden foto’s en afbeeldingen haarscherp afgedrukt. Tegenwoordig is het ook mogelijk alles af te stellen op je thuis- of werknetwerk. Dan kan iedereen met wie jij dit netwerk deelt gebruikmaken van dezelfde printer. Voor welke printer je ook gaat, je hebt genoeg mooie merken zoals HP, Epson, Canon en Brother om uit te kiezen.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Laserprinters

Laserprinter

Een laserprinter werkt met inkt op basis van poeder, wat in de toner zit. Dit wordt met behulp van een laser en spiegels op een drukrol aangebracht en vervolgens op het papier gerold. Door warmte wordt de inktpoeder op het papier gesmolten en hecht het aan het papier. Laserprinters zijn door eerder benoemde technieken duurder in aanschaf dan inktjetprinters. Het voordeel is dat ze weinig poeder verbruiken voor een afdruk, waardoor de laserprinters goedkoper zijn in gebruik. Laserprinters werken vaak ook snel, omdat ze maar één keer hoeven op te warmen en daarna door kunnen gaan met afdrukken. Bijkomend voordeel is dat sommige laserprinters automatisch dubbelzijdig kunnen printen.

Een voordeel van een laserprinter is dat de toners erg goedkoop zijn, een nadeel dat het lang duurt voordat de printer opgewarmt is.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Inktjet printers

Inktprinter

Bij een inktprinter worden afdrukken gemaakt doordat kleine hoeveelheden inkt in een bepaald patroon op het papier worden gespoten. Door middel van elektronische schokjes wordt ervoor gezorgd dat de inkt op de juiste plek terechtkomt. Een inktprinter is in aanschaf goedkoper dan een laserprinter. Ook verbruikt een inktprinter relatief minder energie, omdat deze niet van te voren hoeft op te warmen. Daarnaast print een inktprinter in een betere resolutie dan een laserprinter. Voor tekst maakt dit weinig verschil maar alsje van plan bent afbeeldingen te printen, dan is een inktprinter de betere keuze.

Een voordeel van de inktprinter is dat deze geschikt is voor veelzijdig gebruik, een nadeel is dat de cartridges wat vaker vervangen moeten worden, wat dit type printer duurder maakt in verbruik.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - All-in-one-printers

All-in-one printers

Een all-in-one is een printer die meerdere functies in één apparaat onderbrengt. Met een printer waar een scanner in is gebouwd, kun je naast printen ook scannen en kopiëren. De scan wordt direct afgedrukt of digitaal verwerkt. Een belangrijke functie van sommige all-in-one-printers is de documentinvoer, waarmee je meerdere vellen papier achter elkaar kunt inscannen of kopiëren, zonder de klep te openen. Daarnaast kun je ook gewoon een enkel document scannen door het direct op de glasplaat te leggen. All-in-one-printers worden in zowel inkjet- als laservariant aangeboden.

Voordeel van een all-in-one-printer is dat deze geschikt is voor kleine prints, een nadeel is de lage afdruksnelheid.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Fotoprinters

Navulbare printers

Een navulbare printer verschilt van een normale printer in de afdruktechniek. Deze printers gebruiken namelijk geen inktcartridges of toners, maar inkt uit een navulbaar inktreservoir. Deze inkt is verkrijgbaar in inktflesjes die je zelf in het reservoir kan spuiten. Verschillende merken hebben een navulbare printer. Zo heeft Canon de Megatank, HP de Smart tank en Epson een Ecotank.

Een voordeel van een navulbare printer is dat de afdrukkosten laag zijn.

Printers voor zakelijk gebruik

Zakelijk gebruik

Bij een printer specifiek voor zakelijk gebruik zijn een aantal dingen van belang. Het liefst wil je natuurlijk dat de printer al je documenten zo snel mogelijk achter elkaar uitprint. Daarnaast is een printer met een grote papierlade aan te raden, zodat je niet constant het papier hoeft aan te vullen. Afhankelijk van wat je met de printer wilt doen, kunnen andere specificaties ook van belang zijn bij je keuze. Denk bijvoorbeeld aan het papierformaat. Heb je genoeg aan A4 of zul je af en toe ook op A3-formaat moeten afdrukken? Een andere interessante specificatie is de Automated Document Feeder (ADF). Dit helpt je met het kopiëren en/of scannen van grote aantallen. Je hoeft hiermee namelijk niet een voor een de pagina’s aan de printer te geven, maar de printer is dan zelf in staat de pagina’s van een stapel te halen.

Ons advies

  • Afdruksnelheid van minimaal 15 pagina’s per minuut.
  • Papierlade van minstens 100 papiervellen.
  • Optioneel: A3 afdrukformaat.
  • Optioneel: Automated Document Feeder.

Printers voor thuisgebruik

Thuisgebruik

Printers voor thuisgebruik zijn speciaal ontwikkeld voor gemak. De meeste thuisprinters zijn namelijk all-in-one-printers waarmee je makkelijk afdrukt, inscant en kopieert. Om het nog gemakkelijker te maken stuur je draadloos een printje vanaf je smartphone via wifi/bluetooth naar je printer. Printers voor thuis zijn beschikbaar in verschillende varianten: van eenvoudige modellen tot uitgebreide modellen.

Ons advies

  • Hoge printsnelheid.
  • Dubbelzijdig printen om papier te besparen.
  • Hoge afdrukresoluties voor scherpe tekst en foto's.

Printers om foto's af te drukken

Foto's afdrukken

Wil je graag foto’s van goede kwaliteit op speciaal fotopapier afdrukken, dan is een fotoprinter iets voor jou. Druk foto’s af met een hoge resolutie, waardoor je scherpe foto’s krijgt die niet onderdoen voor de afdruk uit de ontwikkelcentrale. Veel fotoprinters maken gebruik van inkjettechnologie, maar er zijn er ook die werken met dye-sublimation. Deze techniek maakt het mogelijk snel grote hoeveelheden te printen, omdat de inkt (dye) in een folie zit en direct op het fotopapier wordt geperst.

Ons advies

  • Hoge afdrukresolutie
  • Minimaal 5 kleurcartridges nodig voor kleurechtheid

Op welke specificaties moet je letten?

EigendomUitleg
Type printer

Inktprinter, laserprinter

Maximaal papierformaat

A3 / A4 / A5 De meeste printers hebben als maximaal papierformaat A4. Als je graag en vaak op groot formaat print, is het handig om een printer te kiezen die tot A3-formaat kan printen.

Automatische documentinvoer

Met automatische documentinvoer (ADF) kopieer je gemakkelijk een stapel papier in een keer achter elkaar.

Capaciteit papier vak

0-100 vellen (alledaags thuisgebruik), > 100 vellen (thuiskantoor - freelance/zzp), > 200 vellen (klein- en middelgroot bedrijf), > 250 vellen (groot bedrijf)

Fotoprinter – aantal cartridges

Een normale printer beschikt gemiddeld over 2 tot 4 cartridges. Bij fotoprinters worden in de meeste gevallen meer dan 4 cartridges gebruikt. Dit zorgt namelijk voor diepere kleuren en hogere contrasten.

Printeraccessoires

Inktcartridges

Inktcartridges

Sommige inkjetprinters werken met één cartridge waar alle kleuren inzitten, exclusief zwart. Andere hebben verschillende cartridges voor zwart, cyaan, magenta, geel en nog veel meer kleuren. Bij laatstgenoemde printers hoef je alleen de cartridge te vervangen van de kleur die op is. Voor fotoprinters zijn er meestal meer cartridges met extra kleuren nodig. Je kunt tegenwoordig je cartridges ook in abonnementsvorm krijgen. Met HP Instant Ink wordt er een nieuwe cartridge naar je toegestuurd wanneer je oude bijna op is. Zo zit je nooit zonder inkt. Canon heeft een milieuvriendelijke optie, namelijk de hervervulbare cartridge.

Toners

Toners

Laserprinters werken met aparte toners voor zwart, cyaan, magenta en geel. Ze kunnen daardoor ook apart vervangen worden. Elk merk en type werkt met eigen toners.

Print- en fotopapier

Print- en fotopapier

Voor elk type printer is er speciaal papier beschikbaar om je printervaring naar het volgende niveau te tillen.

Zo is er apart papier beschikbaar voor inkjetprinters, dat goed bestand is tegen het uitvloeien van de natte inkt waarvan deze printers gebruikmaken. Daarnaast is er een diverse keuze aan formaten en diktes, elk met zijn eigen specifieke toepassingen. Voor fotoprinters is er speciaal fotopapier in verschillende formaten. Je kunt ook je creativiteit de vrije loop laten met stickerpapier.

Weet je na het lezen welke printer je wilt aanschaffen? Bekijk dan ons assortiment printers: