Op zoek naar een printer? Wij geven je advies.

Zoek je een printer om je werkstuk, administratie of foto’s af te drukken? Er zijn verschillende soorten printers, voor diverse toepassingen. Om de juiste te kiezen helpen wij je op weg.

Soorten printers: inkjetprinter, laserprinter, fotoprinter, all-in-one

Voor het standaard printen – op A3-, A4- of A5-formaat in kleur of zwart/wit – zijn er twee technieken die standaard in printers worden toegepast: inkjet- of laserprinten. Fotoprinters, die speciaal bedoeld zijn om foto’s op speciaal papier scherp af te drukken, maken gebruik van inkjet of dye-sublimation. Laatstgenoemde is een techniek waarbij een folie met kleurstoffen op het papier wordt geplaatst. Door meer of minder warmte toe te voegen, geeft de folie de kleuren op het papier af in verschillende gradaties. All-in-one printers combineren meerdere functies, zoals printen, scannen en kopiëren, in één apparaat.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Inktjet printers

Inkjetprinter

Een inkjetprinter maakt gebruik van inktcartridges, die via speciale spuitmondjes op het papier worden gespoten. Hierdoor zijn de kleuren intens en helder. Inkjetprinters zijn relatief goedkoop in aanschaf, maar de inkt kan prijzig zijn. Wanneer je weinig print, kan de inkt in de printkop de spuitmond verstoppen. Het automatische reinigingsproces van de inkjetprinter verbruikt daarbij extra inkt.

Pluspunten van inkjetprinter:

  • Voordelig in aanschaf
  • Goede kleurafdrukken

Een minpunt van de inktjetprinter is dat hij minder voordelig in gebruik vanwege de prijs van inktpatronen.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Laserprinters

Laserprinter

Een laserprinter werkt met inkt op basis van poeder, wat in de zogeheten toner zit. Dit wordt met behulp van een laser en spiegels op een drukrol aangebracht en vervolgens op het papier gerold. Door warmte wordt de inktpoeder op het papier gesmolten en hecht het aan het papier. Nieuwere laserprinters gebruiken daarvoor soms geen laser en spiegeltjes meer, maar led-lampjes. Laserprinters zijn door eerder benoemde technieken duurder in aanschaf dan inkjetprinters. Het voordeel is dat ze weinig poeder verbruiken voor een afdruk, waardoor de laserprinters goedkoper zijn in gebruik. Laserprinters werken vaak ook snel, omdat ze maar één keer hoeven op te warmen en daarna door kunnen gaan met afdrukken. Bijkomend voordeel is dat sommige laserprinters automatisch dubbelzijdig kunnen printen.

Pluspunten van een laserprinter:

  • Snel
  • Voordelig in gebruik

Een nadeel van een laserprinter is dat deze minder voordelig is in aanschaf en toebehoren.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - Fotoprinters

Fotoprinter

Wil je graag foto’s van goede kwaliteit op speciaal fotopapier afdrukken, dan is een fotoprinter iets voor jou. Ze kunnen afdrukken met een hoge resolutie, waardoor je scherpe foto’s krijgt die niet onderdoen voor de afdruk uit de ontwikkelcentrale. Veel fotoprinters maken gebruik van inkjettechnologie, maar er zijn er ook die werken met dye-sublimation. Deze techniek maakt het mogelijk snel grote hoeveelheden te printen, omdat de inkt (dye) in een folie zit en direct op het fotopapier wordt geperst.

Pluspunt van fotoprinter:

  • Echte fotoafdrukken op speciaal fotopapier

Een minpunt van fotoprinters is dat ze minder geschikt zijn voor het dagelijks printen.

Adviespagina - Printers - Soorten printers - All-in-one-printers

All-in-one printers

Een all-in-one is een printer die meerdere functies in één apparaat onderbrengt. Met een printer waar ook een scanner in is gebouwd, kun je naast printen ook scannen en kopiëren. De scan wordt dan direct afgedrukt of digitaal verwerkt. Een belangrijke functie van sommige all-in-one printers is de documentinvoer, waarmee je meerdere vellen papier achter elkaar kunt inscannen of kopiëren, zonder de klep te openen. Daarnaast kun je ook gewoon een enkel document scannen door het direct op de glasplaat te leggen. All-in-one printers worden in zowel inkjet- als laservariant aangeboden.

Printer functionaliteiten

Adviespagina - Printers - Functionaliteiten (met afbeelding)

Welke voorzieningen hebben printers en wat kan ik er allemaal mee?

Behalve printen, kunnen all-in-one modellen dus scannen, kopiëren en soms ook faxen. Maar daarnaast hebben printers nog veel meer functies ingebouwd die het afdrukken zo gemakkelijk mogelijk maken.

Netwerk

Eén van de belangrijkste extra functies is de ingebouwde netwerkvoorziening. De meeste printers beschikken over een ingebouwde wifi-adapter en een aantal ook over een vaste netwerkaansluiting. Dat betekent dat je vanaf elke computer die op het netwerk is aangesloten kunt printen, zonder dat de printer daarvoor aan een computer moet worden gekoppeld.

Mobiel printen

Veel printers hebben ondersteuning voor het afdrukken vanaf een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een tablet. Voor iOS is dat AirPrint, voor Android is dat Google Cloudprint. Veel printers hebben ook een eigen app om verbinding te maken met het mobiele apparaat. Heeft de printer ook een ingebouwde scanner, dan zijn er vergelijkbare voorzieningen om je scan direct naar een mobiel apparaat te verzenden.

(Kleuren)scherm met touch

Om de verschillende functies te bedienen, hebben printers steeds vaker een touchscreen, meestal in kleur. Hiermee kun je bijvoorbeeld de wachtrij van de printer openen of kun je een voorafbeelding zien van de foto die je wilt afdrukken.

DPI

Printers maken afdrukken door puntjes op papier te zetten. De fijnheid van die puntjes bepaalt hoe scherp de afdruk op papier is. De resolutie of afdrukkwaliteit wordt altijd aangeduid met de afkorting DPI (dots per inch). Laserprinters zijn in staat om resoluties te halen van 1200x1200 DPI. Bij inkjetprinters zijn resoluties tot 4800x4800 DPI al gangbaar. Fotoprinters kunnen nog hogere resoluties halen; tot wel 9600x2400 DPI.

Scannen

Ook bij scannen is de resolutie belangrijk. Hoe fijngevoeliger de scanner, hoe meer pixels hij kan produceren. Ook dit wordt net als bij het printen aangeduid met DPI. 1200x1200 DPI is voldoende voor een scherpe kopie en een goed verwerkbaar bestand. Het is vaak mogelijk om bestanden te scannen en naar een USB-stick of een locatie op het netwerk te sturen. Een aantal apparaten kunnen de scanopdracht direct e-mailen naar een vooraf aangegeven adres.

Papierformaten

Printers voor normaal thuisgebruik of op een kantoor hebben meestal één papierlade, welke meestal is bestemd voor papier van A4 formaat. Daarnaast zijn er ook printers verkrijgbaar die papier van A3 formaat kunnen verwerken. Voor afwijkende papierformaten kan bij enkele printers de invoersleuf worden aangepast naar het gewenste papierformaat.

Printertoebehoren: inkt, toners en papier

Adviespagina - Printers - Toebehoren voor de printer

Elke printer heeft zijn eigen inkt of toners, meestal merkspecifiek. Ook binnen merken en typen kunnen de cartridges verschillen.

Inktcartridges

Sommige inkjetprinters werken met één cartridge waar alle kleuren inzitten, exclusief zwart. Andere hebben verschillende cartridges voor zwart, cyaan, magenta, geel en nog veel meer kleuren. Bij laatstgenoemde printers hoef je alleen de cartridge te vervangen van de kleur die op is. Voor fotoprinters zijn er meestal meer cartridges met extra kleuren nodig.

Toners

Laserprinters werken met aparte toners voor zwart, cyaan, magenta en geel. Ze kunnen daardoor ook apart vervangen worden, wanneer een van de kleuren op is. Elk merk en vaak ook verschillende typen, werken met eigen toners.

Papier

Standaard kopieerpapier werkt over het algemeen prima in vrijwel elke printer, maar je behaalt mooiere en betere resultaten wanneer je het juiste papier voor je printer selecteert. Er is apart papier verkrijgbaar voor inkjetprinters, dat goed bestand is tegen het uitvloeien van de natte inkt waarvan deze printers gebruik maken. Daarnaast is er een keur aan formaten en dikte te koop, elk met zijn eigen specifieke toepassing. Voor fotoprinters is er speciaal fotopapier, vaak ook in de typische fotoformaten 10x15 en 13x18 cm

3D-printer

Adviespagina - Printers - 3D-printers

Met een 3D-printer print je niet op papier, maar maak je een driedimensionaal model van plastic.

Net als bij een gewone printer, komt de printopdracht uit de computer, in dit geval uit een speciaal 3D-ontwerpprogramma. De ‘inkt’ bestaat uit rollen met speciale plasticdraad, zogeheten filament. Door dit plasticdraad te verwarmen wordt het zacht en kan de printer laagje voor laagje het object opbouwen. Om een 3D-model te maken gebruik je een 3D-ontwerpprogramma. Of je gebruikt één van de vele voorbeelden die je online kunt vinden. Je vindt 3D-printers inmiddels in verschillende prijsklassen. Oplopend vanaf €300,- is er al een 3D-printer te koop.