Vind in vijf stappen jouw ideale Bluetooth-speaker

 • 1. Hoe en waar ga je de speaker gebruiken?

  Je bent op zoek naar een Bluetooth-speaker, dus de kans is groot dat je hem overal mee naartoe wilt kunnen nemen. Dat betekent dat je moet letten op een paar zaken.

  Formaat

  Grof gezegd zijn Bluetooth-speakers in drie groepen onder te verdelen: compacte Bluetooth-speakers, medium-sized Bluetooth-speakers en grote Bluetooth-speakers. De meest compacte speakers hebben een zakformaat en zijn daardoor makkelijk mee te nemen. Medium speakers zijn natuurlijk iets groter, maar ze passen prima in je tas. De grootste Bluetooth-speakers zijn meer geschikt om thuis of op een vaste plek te gebruiken.

  Gewicht

  Je wilt graag dat je speaker zo compact en licht mogelijk is, maar natuurlijk wil je een zo goed mogelijk geluid. Daarbij moet je bedenken dat een betere bas domweg betekent dat je een grotere luidspreker nodig hebt. En dat daardoor de behuizing groter wordt en het gewicht als geheel ook. Met de filters kun je afstemmen welk gewicht jij prettig vindt bij jouw Bluetooth-speaker. Ter illustratie: een speaker van een 0.5 kg weegt net zoveel als een flesje water, een model van 1 kg is vergelijkbaar met een pak suiker en een speaker van 2,5 kg is net zo zwaar als een pak papier.

  Waterdicht

  Veel Bluetooth-speakers kunnen heel goed tegen water. Sommige zijn alleen spatwaterdicht (en regen) en sommige kunnen ook tegen een plons in het zwembad. Bij de specificaties in de webshop vind je de zogeheten IP-certificering, een aanduiding die op een schaal van 1 tot 9 aangeeft in hoeverre de speaker (of een andere apparaat) tegen water kan. IP-X3 betekent spatwaterdicht, bij IP-X7 kun je hem voor langere tijd zelfs helemaal onderdompelen.

  Bekijk alle Bluetooth-speakers
 • 2. Verbinding maken

  Na het uitpakken moet je de Bluetooth-speaker verbinden met je smartphone, tablet of andere apparatuur. Dat kan natuurlijk via Bluetooth, maar er zijn nog meer manieren:

  NFC

  NFC (Near Field Communication) is een manier om snel een Bluetooth-verbinding te leggen.

  Heb je een smartphone én een Bluetooth-speaker met NFC? Met NFC maak je binnen één seconde verbinding door je smartphone of tablet kort tegen de speaker aan te houden. Je hoeft zelf dus niets meer te doen. Deze methode functioneert momenteel nog niet op alle smartphones. Gelukkig kun je altijd handmatig de verbinding tot stand brengen. De handleiding van de speaker leidt je daar stap voor stap doorheen.

  AUX

  Soms wil je kunnen verbinden met apparatuur die geen Bluetooth heeft. Dan is een AUX-aansluiting (‘mini-jack’) handig.

  Ook als je een MP3-speler of oude telefoon hebt zonder Bluetooth, kun je verbinding maken met een speaker. Het enige dat je nodig hebt is een AUX-kabel met mini-jack connectoren.

  Bekijk speakers met NFC

 • 3. Accu- en powerbankfunctie

  De meeste Bluetooth-speakers hebben een ingebouwde accu waarmee je zonder netstroom kunt luisteren. Vaak kun je daarmee ook je smartphone opladen.

  Accuduur

  Zoals gezegd hebben de meeste Bluetooth-speakers een ingebouwde accu. Zo kun je urenlang blijven luisteren naar je favoriete muziek zonder de speaker op te laden. Natuurlijk varieert de accucapaciteit tussen de modellen. Zo kan het ene model een paar uur spelen op één acculading, terwijl een ander het tot wel 24 uur uithoudt.

  Powerbankfunctie

  Als je speaker meer dan 20 uur met één batterijlading doen, betekent het dat je smartphone of tablet het een stuk minder lang uithoudt. Daarom beschikken sommige modellen over een ingebouwde powerbank. Je verbindt je smartphone of tablet via een USB-kabel met de speaker, waardoor je zonder stopcontact je smartphone of tablet weer oplaadt. Het opladen van je apparaten via de speaker zorgt er natuurlijk wel voor dat de accu van je Bluetooth-speaker eerder leeg is.

  Bluetooth-speakers met powerbank-functie
 • 4. Vermogen

  We hebben het over audio en dat betekent watts, oftewel het vermogen. Hoe groter het vermogen, hoe meer geluid er uit je speaker komt.

  Voor jou als luisteraar betekent het vermogen vooral ‘hoe hard kan mijn speaker zonder dat het geluid vervormt?’. Samen met de kwaliteit van de speakers betekent dit ook meteen meer of minder bas. Houd je van een stevig geluid, dan is een speaker met een groot maximaal vermogen aan te raden. Verder bepaalt ook de grootte van de ruimte waarin je hem gebruikt welk vermogen je minimaal nodig hebt. Ben je buiten, dan bepaalt het vermogen op welke afstand je nog wat kunt horen. Ten slotte is het ook nog van belang of er veel mensen aanwezig zijn en hoeveel geluid die produceren, wat de muziek eventueel overstemmen kan.

 • 5. Partyspeakers

  En dan tot slot: er zijn Bluetooth-speakers die ideaal zijn voor een feestje. Je kunt ze aan elkaar koppelen en sommige hebben zelfs een lichtshow aan boord.

  Bluetooth-speakers zijn vanwege hun mobiliteit en kwalitatief hoogstaande geluid ook ideaal voor een feestje. Verschillende merken hebben ook partyspeakers in het assortiment. Deze kun je draadloos aan elkaar koppelen, ook als iemand anders een zelfde merk en type meebrengt. Ideaal als je een grotere tuin hebt. Partyspeakers zijn wat groter en hebben meestal een handvat en soms wieltjes, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen. Er zijn ook modellen met een microfoon. Kun je waar je maar wilt een karaoke doen met je vrienden.

  Bekijk alle partyspeakers