MM logo red

Wat is Dolby Vision en hoe gebruik je het?

Femke12 FEBRUARI 2024
unknown description

Dolby Vision is een High Dynamic Range-technologie die de kleuren en het contrast van je tv verbetert. Het zorgt ervoor dat je beelden ziet die meer lijken op de echte wereld. Dolby Vision is vooral handig als je films of series kijkt die veel donkere of lichte scènes bevatten. Zo zie je meer details en geniet je van een mooiere kijkervaring.

Hoe werkt Dolby Vision precies?

Hoe werkt Dolby Vision precies?

Dolby Vision is een door Dolby ontwikkelde technologie en een van de meest gebruikte High Dynamic Range-technieken. High Dynamic Range, of kortweg HDR, zorgt voor een soort extra laag over het beeld als je een film of serie kijkt. Deze laag geeft meer beeldinformatie, waardoor je bijvoorbeeld meer details en contrasten ziet. Dolby Vision zorgt er ook voor dat lichte en donkere scenes duidelijker en realistischer in beeld komen. Dolby heeft een nieuwe versie van zijn HDR-techniek ontwikkeld: Dolby Vision IQ. Deze techniek houdt ook nog eens rekening met de lichtinval in de kamer waarin je televisiekijkt. Zo past deze techniek automatisch de helderheid aan als er bijvoorbeeld veel zonlicht op je beeldscherm schijnt.

Hoe speel je Dolby Vision af?

Hoe speel je Dolby Vision af?

Om Dolby Vision af te spelen hoef je niet per se iets in te stellen. Je moet vooral controleren of de apparaten die je gebruikt Dolby Vision ondersteunen. Dit geldt voor de bron, de kabel en het scherm dat je gebruikt. De bron is het apparaat waar je de content vandaan haalt, bijvoorbeeld een blu-rayspeler, gameconsole of streamingdienst. De kabel is de verbinding tussen de bron en het scherm, bijvoorbeeld een HDMI-kabel. Het scherm is je tv of monitor waar je de content op bekijkt. Controleer of deze dingen Dolby Vison ondersteunen door te kijken of het logo van Dolby Vision op de verpakking of de website van het product staat.

De grootste voordelen van Dolby Vision

Dolby Vision heeft enkele pluspunten ten opzichte van andere technologieën, zoals HDR10, HLG en HDR10+. Dit zijn de belangrijkste voordelen van Dolby Vision:

  • Dolby Vision is compatibel met verschillende soorten schermen, van lcd tot oled. Het maakt niet uit hoe groot of klein je scherm is, Dolby Vision kan het optimaliseren.
  • Dolby Vision zorgt per beeldframe voor een laag die het beeld optimaliseert. Bij andere HDR-technieken zit er 1 laag over bijvoorbeeld een film of serie, waardoor de ene scene er gedetailleerder uitziet dan de andere.
  • Dolby Vision is realistisch en meeslepend. Het creëert een beeld dat dichter bij de visie van de maker komt. Het laat je duidelijker zien wat de camera heeft vastgelegd. Het geeft je het gevoel dat je er zelf bij bent.

Bekijk soortgelijke artikelen