MM logo red

Welke bluetooth speaker kiezen?

Femke10 MEI 2023

Hoe groter de speaker, des te beter de geluidskwaliteit. Kleinere speakers, die compact in elkaar zitten, hebben minder ruimte dan de grotere speakers. Hierdoor is er geen plek voor grotere woofers (subwoofers) en tweeters waardoor de muziek die je afspeelt minder helder klinkt of een mindere diepe bas bereikt.

Waar ga je de speaker gebruiken?

Je bent op zoek naar een bluetooth-speaker, dus de kans is groot dat je hem overal mee naartoe wilt nemen. Het is belangrijk dat je let op een aantal zaken:

Formaat

Formaat

Grof gezegd zijn Bluetooth-speakers in drie groepen onder te verdelen: compacte Bluetooth-speakers, medium-sized Bluetooth-speakers en grote Bluetooth-speakers. De meest compacte speakers hebben een zakformaat en zijn daardoor makkelijk mee te nemen. Medium speakers zijn natuurlijk iets groter, maar ze passen prima in je tas. De grootste Bluetooth-speakers zijn meer geschikt om thuis of op een vaste plek te gebruiken. De grootte is belangrijk voor de kwaliteit van de speaker, denk daarom goed na wat het doel is bij het afspelen van de muziek.

Gewicht

Gewicht

Je wilt graag dat je speaker zo compact en licht mogelijk is, maar natuurlijk wil je een zo goed mogelijk geluid. Daarbij moet je bedenken dat een betere bas domweg betekent dat je een grotere luidspreker nodig hebt. En dat daardoor de behuizing groter wordt en het gewicht als geheel ook.

Waterdichte speakers

Waterdichte speakers

Veel bluetooth-speakers zijn zo ontwikkelt zodat zij tegen spatwater en regen kunnen. Sommige speakers kunnen zelfs tegen een plons uit het zwembad of bad. De IP-certificering, wat middels een aanduiding op een schaal van 1 tot 9 aangeeft hoe verre de speaker tegen water bestendig is. Bij een IP-X3 betekent het dat de speaker spatwaterdicht is, en een IP-X7 dat deze tegen veel water kan.

Hoe maak je verbinding met je speaker?

Verbinding maken met je speaker is mogelijk op verschillende manieren. Deze manieren zijn namelijk via Bluetooth, NFC en via AUX. Om je smartphone, tablet of andere apparaten te koppelen aan de speaker, moet je op beide apparaten de bluetooth aan hebben staan. Bij de speaker hoor je vaak een geluidje. Dit betekent dat deze aan zoeken is naar een ander apparaat om mee te verbinden.

Wanneer je smartphone en speaker met elkaar verbonden zijn, hoor je vaak een kort geluidje dat bevestigd dat deze daadwerkelijk verbonden zijn. Als jij vervolgens via YouTube, Spotify of andere audiostreamingsdiensten muziek afspeelt, hoor je dit door de speaker. Door middel van de geluidknoppen op je apparaat of de speaker regel je de volume.

Met NFC, wat staat voor Near Field Communication, leg jij verbinding tussen je smartphone en speaker in no-time. Met NFC maak je binnen één seconde verbinding door je smartphone of tablet kort tegen de speaker aan te houden. Je hoeft zelf dus niets meer te doen. Deze methode functioneert momenteel nog niet op alle smartphones. Gelukkig kun je altijd handmatig de verbinding tot stand brengen. De handleiding van de speaker leidt je daar stap voor stap doorheen.

Soms wil je kunnen verbinden met apparatuur die geen Bluetooth heeft. Dan is een AUX-aansluiting (‘mini-jack’) handig. Ook als je een MP3-speler of oude telefoon hebt zonder Bluetooth, kun je verbinding maken met een speaker. Het enige dat je nodig hebt is een AUX-kabel met mini-jack connectoren.

Vermogen van je speaker

Vermogen van je speaker

We hebben het over audio en dat betekent watts, oftewel het vermogen. Hoe groter het vermogen, hoe meer geluid er uit je speaker komt.

Voor jou als luisteraar betekent het vermogen vooral ‘hoe hard kan mijn speaker zonder dat het geluid vervormt?’. Samen met de kwaliteit van de speakers betekent dit ook meteen meer of minder bas. Houd je van een stevig geluid, dan is een speaker met een groot maximaal vermogen aan te raden. Verder bepaalt ook de grootte van de ruimte waarin je hem gebruikt welk vermogen je minimaal nodig hebt. Ben je buiten, dan bepaalt het vermogen op welke afstand je nog wat kunt horen. Ten slotte is het ook nog van belang of er veel mensen aanwezig zijn en hoeveel geluid die produceren, wat de muziek eventueel overstemmen kan.

Welke partyspeaker is het beste?

Welke partyspeaker is het beste?

En dan tot slot: er zijn Bluetooth-speakers die ideaal zijn voor een feestje. Je kunt ze aan elkaar koppelen en sommige hebben zelfs een lichtshow aan boord.

Bluetooth-speakers zijn vanwege hun mobiliteit en kwalitatief hoogstaande geluid ook ideaal voor een feestje. Verschillende merken hebben ook partyspeakers in het assortiment. Deze kun je draadloos aan elkaar koppelen, ook als iemand anders een zelfde merk en type meebrengt. Ideaal als je een grotere tuin hebt. Partyspeakers zijn wat groter en hebben meestal een handvat en soms wieltjes, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen. Er zijn ook modellen met een microfoon. Kun je waar je maar wilt een karaoke doen met je vrienden.

Beste speakers voor op het strand

Beste speakers voor op het strand

Ben je op zoek naar een speaker voor buiten in de zomer? Bluetooth-speakers zijn gemakkelijk te verbinden met je smartphone zodat je geen rekening hoeft te houden met een stabiele wifiverbinding. Bluetooth-speakers werken op een ingebouwde accu en moeten vooraf opgeladen worden zodat jij op het strand, aan het meer of in de tuin de speaker altijd kan gebruiken.

Als je de speaker mee wilt nemen naar buiten is het verstandig dat de speaker water-, hitte- en stofbestendig is. Door de behuizing van de speaker, die speciaal is aangepast voor dit soort weersomstandigheden, roest het niet en is de verf waterafstotend. Het gewicht en de grootte van de speakers zijn verschillend. Over het algemeen zijn de speakers niet zwaarder dan 2 kilo en zijn ze gemakkelijk mee te nemen in een strand- of rugtas.

Bekijk soortgelijke artikelen