Mediamarkt Logo

Op zoek naar een koptelefoon? Wij geven je advies

Femke10 FEBRUARI 2023
unknown description

Welke types koptelefoons zijn er?

In-ear - Image

In-ear

Er zijn verschillende soorten koptelefoons op de markt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen in-ear-oordopjes en koptelefoons die op of over het oor worden gedragen. In-ears zijn compact en licht van gewicht. In-ears zijn ideaal om te gebruiken in je vrije tijd of tijdens het sporten. De in-ears worden gedragen in de gehoorgang, waardoor omgevingsgeluid gedempt wordt. Je bent dan niet volledig afgesloten van de buitenwereld, maar je kunt wel optimaal genieten van je muziek. De meeste in-ears worden geleverd met verschillende maten sleeves, zodat er altijd een pasvorm is die past bij je oor.

Plus- en minpunten van in-ear koptelefoons

+ Licht en compact
+ Eenvoudig op te bergen
+ Dempt omgevingsgeluid
+ Verschillende maten sleeves voor de juiste pasvorm
- In-ears zitten niet bij iedereen fijn
- Sommige in-ears vallen snel uit je oren

Draadloze oordopjes - Image

Draadloze oordopjes

Draadloze oordopjes zijn een nieuwe variant op in-ear-oordopjes. Ze bieden alle voordelen van in-ear-oordopjes, maar dragen nog comfortabeler. Sporten, lopen of fietsen met oordopjes in is bijvoorbeeld nog prettiger als er geen draad in de weg zit. De AirPods van Apple zijn misschien wel de bekendste draadloze oordopjes, maar ook verschillende andere fabrikanten maken ze. Veel draadloze oordopjes hebben een case waarin je ze makkelijk kunt meenemen en die de oordopjes tegelijk van stroom voorziet. Sommige draadloze oordopjes kunnen zichzelf inschakelen wanneer je ze in doet en pauzeren de muziek zodra je ze je uit je oren haalt.

Plus- en minpunten van draadloze oordopjes

+ Geen snoer dat in de weg zit
+ Licht en compact
+ Eenvoudig op te bergen
+ Dempt omgevingsgeluid
+ Verschillende maten sleeves voor de juiste pasvorm
- Draadloze oordopjes zitten niet bij iedereen fijn
- Je kunt ze makkelijker kwijtraken als ze uit je oren vallen
- Duurder dan in-ear-oordopjes

On-ear - Image

On-ear

On-ear-koptelefoons hebben zachte pads die comfortabel op je oorschelp rusten. Omgevingsgeluid wordt gedempt, dus je bent niet volledig afgesloten van de buitenwereld. Daarnaast zijn ze licht van gewicht waardoor ze urenlang comfortabel te dragen zijn. Door het compacte formaat zijn ze makkelijk op te bergen na gebruik. Sommige types zijn zelfs op te vouwen en nemen daardoor nog minder ruimte in.

Plus- en minpunten van on-ear-koptelefoons

+ Licht en compact
+ Perfect voor onderweg
+ In veel prijsklassen verkrijgbaar
+ Omgevingsgeluid wordt gedempt
- Er zijn niet veel on-ear-koptelefoons die beschikken over Noise-cancelling

Over-ear - Image

Over-ear

Over-ear-koptelefoons omsluiten je hele oor, waardoor je enigszins van je omgeving wordt afgesloten. Het geluid van een koptelefoon die over het oor gedragen wordt, is mooier en voller vergeleken met dat van een on-ear-koptelefoon.

Over-ear koptelefoons worden vaak in studio’s gebruikt vanwege hun neutrale en natuurgetrouwe geluidsweergave. Dat maakt ze ideaal voor bijvoorbeeld het afmixen van muziek of het luisteren naar muziekbestanden in hoge kwaliteit. Dankzij de zachte stoffen of lederen kussens luister je urenlang comfortabel naar je favoriete muziek.

Daarnaast zijn over-ears in tal van verschillende uitvoeringen te krijgen. Of je nu van een klassieke of moderne uitstraling houdt, er is voor iedereen een geschikte koptelefoon te koop.

Plus- en minpunten van over-ear koptelefoons

+ Ruimtelijk en vol geluid
+ Veel over-ear-koptelefoons beschikken over Noise-cancelling
+ Geen druk op je oorschelp
- Omgevingsgeluid is slecht te horen, in het verkeer kan dit gevaarlijk zijn

Met Bluetooth, NFC of met draad

Bluetooth / NFC / draad - Image

Een koptelefoon hoeft al lang niet meer met een kabel verbonden te worden. Veel koptelefoons beschikken over Bluetooth, waardoor je eenvoudig je muziek streamt vanaf je smartphone, tablet of laptop .Daarmee heb je nog meer bewegingsvrijheid ten opzichte van een bekabelde koptelefoon.

Je ziet ook steeds vaker koptelefoons met NFC. Ook hiermee kun je draadloos verbinding maken. Je doet dat door je koptelefoon kort tegen het apparaat aan te houden waarmee je de muziek afspeelt. Het voordeel is dat je niet steeeds op je afspeelapparaat Bluetooth hoeft in te schakelen.

Er zijn ook veel koptelefoons die worden aangesloten met een kabel. De meest bekende -aansluiting is de 3,5 mm mini-jackaansluiting die meestal op een mp3-speler, smartphone of tablet aanwezig is. Bij high-end modellen wordt in de meeste gevallen een langere kabel meegeleverd met daarbij een 6.3mm verloopstekker. Zo krijg je de mogelijkheid om de koptelefoon ook aan te sluiten op een hifi-versterker.

Koptelefoons voor verschillende doeleinden

Sportoordopjes - Image

Sportoordopjes

Sporten wordt een stuk aangenamer met je favoriete muziek. Normale in-ears vallen tijdens de workout gegarandeerd uit je oren. Behoed jezelf voor deze klassieke fout en sport alleen met oordopjes die daarvoor gemaakt zijn. Deze producten hebben namelijk speciale haakjes die stevig om je oren klemmen. Zelfs tijdens de wildste bewegingen blijven de oordopjes keurig op hun plek zitten. Sportoordopjes kunnen wel tegen een stootje. De behuizing is gemaakt voor sportieve actie en gaat niet zomaar stuk. De producten zijn altijd spatwaterbestendig en soms zelfs volledig waterdicht, dus een flinke hoosbui mag geen reden meer zijn om thuis te blijven. Verder zijn de meeste sport oordopjes ook nog eens zweetbestendig.

Voor nog meer bewegingsvrijheid tijdens het sporten zijn er ook sport oordopjes met Bluetooth. Zo heb je geen last meer van snoeren die je beperken in je bewegingsvrijheid.

DJ-koptelefoons - Image

DJ-koptelefoons

Met een goede dj-koptelefoon mix je tracks gemakkelijk naadloos aan elkaar. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten, of je nu thuis of in een club aan het mixen bent. Zo is het belangrijk om te kiezen voor een gesloten koptelefoon, zodat je achtergrondgeluid zoveel mogelijk kunt isoleren. Daardoor hoor je beter of de volgende track goed zal aansluiten. Kies ook voor een koptelefoon met genoeg vermogen en een helder geluid. Het volume moet hard genoeg kunnen om het omgevingsgeluid te overstemmen.

Naast het geluid is het design net zo belangrijk. Een dj-koptelefoon met kantel en draaibare oorschelpen stelt je in staat om de muziek in de ruimte te horen, zodat je het perfecte moment kunt kiezen om de volgende track in te mixen.

Let trouwens ook op de bekabeling. Je hebt varianten met een normaal plat snoer, maar ook met een krulsnoer. Kies bij voorkeur voor een dj-koptelefoon met krulsnoer. Daarmee heb je meer bewegingsvrijheid en voorkom je dat je achter de kabel blijft hangen.

Gaming headsets - Image

Gaming headsets

Voor fanatieke online gamers zijn gaming headsets niet meer weg te denken. Of je nu gamet op een Playstation, Xbox of pc, bij alle games draagt een gaming headset bij aan de beleving, omdat je direct met je medespelers kunt spreken. Een gaming headset is namelijk voorzien van een koptelefoon en microfoon om te communiceren met medespelers. Zo bespreek je eenvoudig de beste strategie tijdens Call of Duty en heb je je handen vrij voor optimale controle.

Er zijn ook headsets die zijn voorzien van virtueel 5.1 of 7.1 geluid waardoor je nog meer opgaat in het spel. Door de virtuele surround sound hoor je tegenstanders van ver aankomen en beleef je de sfeer in de game nog intenser.

Kinderkoptelefoons - Image

Kinderkoptelefoons

Kinderen luisteren steeds vaker naar muziek via hun eigen smartphone, tablet of laptop. Door de kinderen een koptelefoon op te laten zetten, worden de ouders niet gestoord door tekenfilm- of gamegeluiden. Kinderkoptelefoons zijn te herkennen aan vrolijke designs en kleuren. Daarnaast zijn de oorschelpen van deze koptelefoons kleiner voor een comfortabele pasvorm.

Wat vaak erg belangrijk is voor ouders: wordt het gehoor van mijn kind beschermd met een kinderkoptelefoon? Het antwoord is ja en nee. Kinderkoptelefoons zijn begrensd tot maximaal 85dB en helpen gehoorschade voorkomen. ter vergelijking: een normale koptelefoon gaat tot maximaal 120dB. Toch blijft het langdurig luisteren naar muziek op maximaal volume schadelijk voor het gehoor, zelfs met een speciale kinderkoptelefoon met begrenzing. Let daarom goed op dat kinderen niet urenlang op maximaal volume naar muziek luisteren.

Noisecancelling

Noisecancelling - Image

Als je regelmatig onderweg bent met het vliegtuig of met het openbaar vervoer, heb je vaak te maken met veel omgevingsgeluid. Denk aan het constante geluid van een vliegtuigmotor of pratende mensen om je heen in een treincoupé. Om die geluiden te reduceren, is een koptelefoon met noise-cancelling een goede aanschaf. Een dergelijke koptelefoon zal je veel plezier opleveren als je graag muziek luistert in onrustige omgevingen.

Koptelefoons met noise-cancelling zorgen door de ruisonderdrukking dat geluiden van buitenaf worden gedempt. Rumoer van pratende mensen of huilende kinderen is daarmee verleden tijd. Zo kom je in alle stilte aan op je bestemming. Natuurlijk is deze functie ook te gebruiken op een druk kantoor, waardoor je jezelf nog beter kunt concentreren op het werk.

Om te kunnen genieten van noise-cancelling moet je de koptelefoon opladen. De meeste ruis-onderdrukkende koptelefoons gaan tussen de 24 tot wel 80 uur mee op één AAA-batterij of werken op een accu.

Belfunctie

Belfunctie - Image

De meeste koptelefoons en oordopjes beschikken over een afstandsbediening met een geintegreerde microfoon. Zo kun je gemakkelijk telefoongesprekken voeren zonder je smartphone vast te hebben.

Rijd je in veel verschillende auto’s of is een vaste carkit geen optie? Dan zijn oordopjes met een geintegreerde microfoon een goede optie.Ze zijn makkelijk mee te nemen en voorkomen boetes voor het niet-handsfree bellen.

Let op dat de afstandsbediening op de koptelefoon geschikt is voor jouw device. Zo zijn er koptelefoons speciaal voor Android- of iOS-apparaten. Dit komt door een verschil in de werking van de jackaansluiting bij Apple. Controleer bij aanschaf goed of een koptelefoon specifiek ontworpen is voor iOS of Android-apparaten.

Technische specificaties

Als je op zoek bent naar een koptelefoon, kom je in aanraking met diverse technische termen. Maar wat betekenen ze eigenlijk? Een overzicht.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft aan welke geluidsfrequenties een koptelefoon kan weergeven. De meeste modellen hebben een bereik dat tussen de 20 Hz en 20 kHz ligt. Duurdere koptelefoons hebben een breder frequentiebereik: tussen de 16 Hz en 40 kHz. Dat zijn frequenties die je misschien niet meteen hoort, maar die wel van invloed zijn op de totale geluidskwaliteit.


Impedantie

Impedantie betekent weerstand. Dit wordt uitgedrukt in Ohm. Hoe hoger de weerstand, hoe meer vermogen de versterker moet leveren. Gebruik je een koptelefoon met een smartphone of mp3-speler, dan kies je het beste een koptelefoon met een impedantie tussen de 16 en 50 Ohm. Is de weerstand hoger, dan zal een telefoon het vermogen niet aankunnen en krijg je slechts een heel zacht geluid. Voor thuisgebruik is dit cijfer niet heel relevant, al komen koptelefoons met een hogere impedantie wel beter uit de verf.

Drivers

Een koptelefoon bestaat uit een paar speakers die verbonden zijn met de hoofdband. Deze ‘luidsprekers’ produceren het geluid en worden drivers genoemd. De meest voorkomende driver is de dynamische variant. Daarnaast heb je de elektrostatische variant, die duurder is dan de dynamische koptelefoon, maar een meer gedetailleerder geluid geeft. Wel heb je meer geavanceerde apparatuur nodig heeft om het optimale geluid eruit te halen. De derde variant is de gebalanceerde driver. Dit is een speciale techniek die ontworpen is voor in-ear-oordopjes.

Bekijk soortgelijke artikelen