Mediamarkt Logo

Hoe kies je de juiste snellader?

unknown description

Je kent het wel: je hebt haast, maar je telefoon is bijna leeg. Gelukkig bestaan er snelladers die je telefoon in een mum van tijd weer vol maken. Maar hoe kies je de juiste snellader voor jouw smartphone? In dit artikel lees je hoe snelladen werkt, wat snellaadprotocollen er precies mee te maken hebben en waar je op moet letten bij de oplaadkabel.

Hoe werkt een snellader?

Hoe werkt een snellader?

Een snellader is een oplader die meer stroom kan leveren aan je telefoon dan een normale oplader. Stroom is eigenlijk de hoeveelheid elektriciteit die door een draad loopt. Hoe meer stroom een lader levert, hoe sneller je telefoon oplaadt. Een snellader verhoogt de kracht waarmee elektriciteit vanuit het stopcontact naar je telefoon wordt gestuurd. Dit wordt ook wel spanning genoemd. Hoe hoger de spanning, hoe meer stroom er in kortere tijd geleverd wordt. Een snellader past de spanning aan de behoefte van je smartphone aan, zodat hij zo snel mogelijk wordt opgeladen zonder te beschadigen.

Hoeveel sneller is een telefoon opgeladen met een snellader?

Hoeveel sneller je telefoon wordt opgeladen met een snellader hangt af van het type snellader en het type telefoon dat je hebt. Sommige snelladers kunnen tot wel 3 of 4 keer sneller opladen dan een normale oplader. Toch hangt de snelheid van opladen vooral af van de oplader en dan vooral van het snellaadprotocol ervan. Dit protocol moet werken op jouw telefoon.

Wat is snellaadprotocol en waarom is het belangrijk voor je keuze?

Wat is snellaadprotocol en waarom is het belangrijk voor je keuze?

Een snellaadprotocol is een soort afspraak tussen je snellader en je telefoon over hoe ze met elkaar communiceren. Je snellader en je telefoon moeten hetzelfde snellaadprotocol gebruiken, anders kunnen ze niet goed samenwerken. Als je een snellader gebruikt met een ander snellaadprotocol dan je telefoon, dan kan het zijn dat je telefoon helemaal niet wordt opgeladen. Of dat het opladen juist heel langzaam gaat. Er bestaan verschillende snellaadprotocollen, zoals Quick Charge en Power Delivery. Elk snellaadprotocol werkt het best met bepaalde merken smartphones.

Welk protocol heb je nodig voor Apple?

Welk protocol heb je nodig voor Apple?

Als je een iPhone hebt, dan heb je een snellader nodig die Power Delivery ondersteunt. Met een iPhone-oplader met Power Delivery laad je jouw toestel tot wel 50% op in 30 minuten. De snellaadfunctie zit op alle modellen vanaf de iPhone 8. Power Delivery werkt ook met andere Apple-apparaten, zoals iPads en MacBooks en Apple Watches.

Welk protocol heb je nodig voor Samsung?

Welk protocol heb je nodig voor Samsung?

Heb je een Samsung-smartphone? Dan heb je een snellader nodig met Adaptive Fast Charging of Super Fast Charging. Adaptive Fast Charging is een variant van het snellaadprotocol Quick Charge en laadt een lege batterij in een halfuur tot 40% op. Super Fast Charging is een aangepaste versie van Power Delivery en vult je telefoon in 30 minuten tot 60%. Dit snellaadprotocol werkt alleen op nieuwe Samsung-modellen, zoals de recentste Samsung S- en Samsung Note-serie. Ook de Samsung A52 en S72 kunnen Super Fast Charging aan.

Welk protocol heb je nodig voor andere merken smartphones?

Welk protocol heb je nodig voor andere merken smartphones?

Elk merk smartphone ondersteunt een ander snellaadprotocol. Sony en Xiaomi werken bijvoorbeeld net als Apple met Power Delivery. Heb je een Huawei of een Motorola? Dan heeft je telefoon een aangepaste versie van het snellaadprotocol Quick Charge. Sommige smartphonemerken hebben hun eigen protocol ontwikkeld voor hun opladers. Dit geldt bijvoorbeeld voor smartphones van OPPO en OnePlus. Deze toestellen snellaad je dus alleen met een originele oplader van dat merk. Je vindt het type snellaadprotocol van jouw smartphone altijd in de handleiding.

Let ook goed op je oplaadkabel

Een extra element om op te letten: je kunt niet zomaar elke oplaadkabel gebruiken om je telefoon snel op te laden. Je oplaadkabel moet namelijk ook geschikt zijn voor het snellaadprotocol dat je snellader en je telefoon ondersteunen. Veel smartphones hebben tegenwoordig een USB-C-aansluiting. Heb je een oudere Android-telefoon? Dan kan je nog een USB-A-aansluiting hebben. Heb je een iPhone 14 of ouder? Dan heb je een USB-C naar Lightning-snellader nodig.

Bekijk soortgelijke artikelen