Mediamarkt Logo

Wat is pyrolyse?

unknown description

Pyrolyse is een manier waarop ovens zichzelf schoonmaken. Pyrolyseovens worden heel heet en verbanden zo alle vetten en etensresten. In dit artikel lees je alles over de pyrolysefunctie van ovens.

Hoe werkt een pyrolyseoven?

Hoe werkt een pyrolyseoven?

Een pyrolyseoven is een oven die zichzelf schoonmaakt. Als je de pyrolysefunctie inschakelt, dan verhit de oven tot ongeveer 500 graden Celsius. Met zulke temperaturen is het geen overbodige luxe dat de oven de deur automatisch afsluit. Door de enorme hitte verbranden alle etensresten en vetten die in de oven zitten. Er blijft alleen een laagje as over, dat je na afkoeling makkelijk wegveegt met een doekje. Zo wordt je oven weer schoon, zonder dat je chemische schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken. Zorg ervoor dat je oven helemaal leeg is als je de pyrolysefunctie inschakelt. Verwijder ook de rekjes aan de zijkant, waar normaal de ovenplaten op rusten.

De voordelen van een pyrolyseoven

Het grootste voordeel van de pyrolysefunctie op je oven is dat het je werk en tijd bespaart. Je hoeft zelf namelijk niet te schrobben. Bijkomend voordeel is dat je geen speciale chemische schoonmaakmiddelen hoeft te halen. Dit scheelt niet alleen geld, maar het is ook gezonder.

De nadelen van een pyrolyseoven

De nadelen van een pyrolyseoven

Een nadeel van de pyrolysefunctie op een oven is dat die veel stroom verbruikt. Er is veel energie nodig om de oven op zo’n hoge temperatuur te krijgen. Een ander nadeel is dat je moet zorgen voor een goede ventilatie van je keuken. Het verbanden van etensresten kan namelijk voor nare geuren zorgen.

Hoelang duurt pyrolyse?

De duur van pyrolyse hangt af van de temperatuur en de hoeveelheid vuil in de oven. Meestal duurt pyrolyse tussen de 1,5 en 3 uur. Je kunt soms kiezen uit verschillende programma’s, afhankelijk van hoe vuil je oven is. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de duur, hoe grondiger de oven zichzelf reinigt. Maar je verbruikt ook meer energie en produceert meer rook en geur. Gebruik de pyrolysefunctie daarom niet te vaak en alleen als je oven echt vies is. We raden aan om 2 tot 4 keer per jaar de pyrolysefunctie op je oven te gebruiken.

Wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Wat is het verschil tussen pyrolyse en katalyse?

Naast de pyrolysefunctie beschikken sommige zelfreinigende ovens over katalyse. Waar de oven bij pyrolyse hitte gebruikt voor de reiniging, doen katalyseovens dit dankzij een speciale coating op de binnenwanden van je oven. Deze coating gaat werken als de oven 200 graden Celsius is en trekt het vuil in de oven naar zich toe, om het vervolgens te verbranden. Een verschil tussen pyrolyse en katalyse is dat je bij laatstgenoemde functie altijd zelf nog een doekje over de wanden en vloer van de oven moet halen.

Bekijk soortgelijke artikelen