MM logo red

Hoe moet je een magnetron schoonmaken?

Luuk22 DECEMBER 2023
unknown description

Maaltijden bereid je natuurlijk het liefst in een schone magnetron, wat ook gezonder is. Bovendien gaat je magnetron langer mee als je hem regelmatig schoonmaakt. Doe dit bij voorkeur eens per maand of wanneer er veel aangekoekt vuil in je magnetron zit. Ontdek hoe je jouw magnetron in 3 snelle stappen schoonmaakt.

Stap 1: verwijder aangekoekte resten

Stap 1: verwijder aangekoekte resten

Begin met het verwijderen van aangekoekte vuil- en etensresten. Grote stukken vuil haal je gemakkelijk weg met een doekje of de zachte kant van een spons. Hardnekkig vuil week je los met een mengsel van water en schoonmaakmiddel. Vul een magnetronbestendige kom met water, voeg een scheut schoonmaakmiddel toe en zet deze kom ongeveer 10 minuten in de magnetron op het maximale vermogen. Het vuil weekt zo los.

Stap 2: maak de rest van de binnenkant van de magnetron schoon

Als het aangekoekte vuil is losgeweekt, kun je de volledige binnenkant van de magnetron schoonmaken. Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact. Vervolgens neem je losse onderdelen eruit, zoals het draaiplateau en de magnetrondeksel. Zowel de binnenkant van de magnetron als de losse onderdelen maak je schoon met warm water en schoonmaakmiddel. Maak de binnenkant van je magnetron ten slotte goed droog met een schone vaatdoek.

Stap 3: neem ook de buitenkant van de magnetron mee

Stap 3: neem ook de buitenkant van de magnetron mee

In de laatste stap maak je ook de buitenkant van je magnetron schoon. Dit is voor vrijstaande magnetrons nog belangrijker dan voor inbouwmagnetrons, aangezien er makkelijk vuil ophoopt aan de achterkant van vrijstaande magnetrons. Op veel magnetrons zitten daar ventilatiegaatjes die verstopt kunnen raken. Gebruik een vochtige doek om de buitenkant van je magnetron schoon te maken. Neem ook de knoppen en de handgreep mee.

Hoe maak je een combimagnetron schoon?

Hoe maak je een combimagnetron schoon?

Een combimagnetron heeft extra functies, zoals een oven. Als je een combimagnetron schoonmaakt, volg je in principe dezelfde stappen als bij een normale magnetron. Een combimagnetron heeft alleen meer losse onderdelen, zoals een ovenplaat en -rooster. Zorg dat je deze losse onderdelen ook goed reinigt, voordat je de combimagnetron weer gebruikt.

Met welk middel kun je magnetrons schoonmaken?

De buitenkant van je (combi)magnetron reinig je met een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Om vetresten aan de binnenkant van je magnetron los te weken, raadden we je aan om een mengsel te maken van water en een schoonmaakmiddel. Je kunt hiervoor verschillende middelen gebruiken:

  • Citroensap
  • Soda
  • Schoonmaakazijn
  • Ammonia
  • Vaatwastablet
  • Speciale magnetronreiniger

Bekijk soortgelijke artikelen