MM logo red

Welk koffiezetapparaat kiezen?

Luuk20 FEBRUARI 2023

Ben je op zoek naar een koffiezetapparaat? Op deze pagina vertellen we alles over de verschillende soorten koffiemachines, zodat jij het apparaat kunt kiezen dat bij jou past. Natuurlijk kun je ook bij ons in de winkel langskomen om de apparaten van dichtbij te bekijken.

Soorten koffiemachines

Soorten koffiemachines

MediaMarkt heeft een breed assortiment aan koffiemachines. Denk aan filterkoffiezetapparaten, volautomatische espressomachines, pistonmachines en koffiezetapparaten met cups en pads. Welke koffiemachine voor jou het meest geschikt is, hangt af van je smaak en wat je van het apparaat verlangt. Hieronder bespreken we de verschillende soorten koffiezetapparaten. Bekijk voor extra advies ook eens onze koffiemachine keuzehulp.

Filterkoffiezetapparaat

Filterkoffiezetapparaat

Een filterkoffiezetapparaat is de meest traditionele koffiemachine. Bij dit type maak je gebruik van gemalen koffie. De koffie doe je in een filter. Het hete water loopt langzaam door de koffie, waardoor er een milde smaak ontstaat. De koffie wordt opgevangen in een kan, waar het warm wordt gehouden. Met een filterkoffiezetapparaat maak je gemakkelijk grote hoeveelheden koffie in één keer, wat handig is als je een groot gezin hebt of vaak visite krijgt. Bovendien is filterkoffie gezonder: de stof cafestol wordt uit de koffie gefilterd, waardoor je minder kans hebt op een verhoogde cholesterol. Koffiemachines met een filter zijn relatief voordelig in aanschaf en gebruik. Ze hebben in de meeste gevallen alleen niet veel extra opties. Wil je graag je koffiesterkte kunnen aanpassen? Neem dan een kijkje bij de volautomatische espressomachines of pistonmachines.

Volautomatische espressomachine

Volautomatische espressomachine

Een volautomatische espressomachine maakt koffie van versgemalen bonen. Deze koffiezetapparaten hebben vaak veel functies. Je kunt er veel soorten koffie mee maken en de grofheid in maling bepalen. Heeft het apparaat een melkfunctie? Dan kun je er gemakkelijk cappuccino’s en latte’s mee bereiden. Deze machines zijn relatief duur in aanschaf en onderhoud, maar je krijgt er wel veel voor terug. Naast de vele mogelijkheden hebben volautomatische koffiemachines ook ruime bonen- en waterreservoirs, zodat je die niet vaak hoeft bij te vullen. Handig voor bedrijven of als je veel huisgenoten hebt.

Pistonmachines

Pistonmachines

Met een pistonmachine ben je je eigen barista. Bij deze halfautomatische koffiemachines voer je zelf alle handelingen uit. Hierdoor heb je veel invloed op de smaak van je kopje koffie. Zo kun je zelf de bonen malen en de maalgraad en hoeveelheid water en koffie bepalen. Deze koffiezetapparaten zijn meestal wat duurder in aanschaf dan andere soorten. Daar staat tegenover dat je je eigen koffie helemaal naar smaak kunt maken. Heb je niet altijd tijd om veel aandacht aan je koffie te besteden? Er bestaan ook speciale pads voor pistonmachines voor de momenten dat je weinig tijd hebt.

Koffiezetapparaten met pads en cups

Koffiezetapparaten met pads en cups

Koffiezetapparaten met cups zijn zeer handig in het gebruik: je doet een cupje in de machine en drukt op een knopje. Zo heb je snel en makkelijk heerlijke koffie. Perfect voor als je een heel druk leven hebt. Deze koffiemachines zijn relatief voordelig in onderhoud en aanschaf, maar de cupjes kosten meer dan bonen of gemalen koffie. De intensiteit is vaak niet in te stellen, maar de hoeveelheid meestal wel. Populaire cupmachines zijn bijvoorbeeld de koffiezetapparaten van Nespresso, L’Or en Dolce Gusto.

De koffiemachines van Senseo maken gebruik van pads. Het hete water loopt langzaam door de pad heen waardoor de koffie, net als bij filterkoffie, een milde smaak krijgt. De pads zijn goedkoper dan cups en dit maakt een Senseo een relatief voordelig koffiezetapparaat.

Welke koffie wil ik drinken?

Bij het uitzoeken van het koffiezetapparaat dat het beste bij je past is het belangrijk om stil te staan bij welke koffie je graag drinkt. Ben je een voorstander van filterkoffie of heb je liever versgemalen bonen? Heb je graag alles in de hand, zodat je elke dag zelf kunt bepalen hoe jij je koffie op dat moment wil hebben? Dan is een pistonmachine echt iets voor jou. Hou je van goede koffie, maar heb je geen tijd om hier veel aandacht aan te besteden? Kijk dan eens naar cupmachines. Of misschien ben je al tevreden met een Senseo. Daarnaast is het goed om na te gaan van welke koffiespecialiteiten je het meest geniet. Ben je een fan van espresso? Drink je veel latte’s of cappuccino’s? Kijk dan of er ook een melkfunctie op de machine zit.

Heb ik extra functies nodig?

Heb ik extra functies nodig?

Elk koffiezetapparaat heeft verschillende functies. Denk hierbij aan een schoonmaakprogramma, automatische uitschakeling, een heetwaterfunctie voor het maken van thee, een warmhoudfunctie en een druppelstop. Ook de grootte van het water- en bonnenreservoir verschillen. Sommige koffiemachines kunnen twee kopjes tegelijk zetten. Er zijn zelfs machines die je met je smartphone kunt bedienen en die je zo kunt instellen dat je kopje koffie ’s morgens al klaarstaat wanneer je opstaat.

Drink je je koffie graag met melk? Dan is een melkfunctie een belangrijk onderdeel van jouw koffiezetapparaat. Sommige koffiemachines hebben een melkreservoir of een stoompijpje voor het opschuimen van melk in een apart kannetje. Mocht een koffiemachine zonder melkfunctie je voorkeur hebben, maar wil je wel af en toe melk opschuimen voor in je koffie? Dan kun je een aparte melkopschuimer aanschaffen.

Beste koffieapparaat per prijsklasse

Wat het beste koffieapparaat is, is heel subjectief. Het gaat erom welke koffie jouw voorkeur heeft en welke functies jouw ideale apparaat moet hebben.

Koffiezetapparaten onder de € 100,-.

In deze prijsklasse vind je vooral filterkoffiemachines en koffiezetapparaten met cups. Drink je veel koffie en houd je van een millde koffiesmaak? Dan is een filterkoffiezetapparaat misschien iets voor jou. Houd je van koffie gemaakt van versgemalen bonen, dan kun je kijken naar een machines met cups. De koffie in de cups blijft vers, vandaar dat de kwaliteit altijd goed is. Qua gebruiksgemak zijn deze koffiemachines ook ideaal.

Koffiezetapparaten tussen de € 100,- en € 300,-.

In deze prijscategorie vind je koffiemachines die net even wat meer kunnen. Denk hierbij aan een melkfunctie en een groter bonen- en waterreservoir, maar ook verscheidene opties zoals het instellen van de koffiesterkte en de hoeveelheid. In deze klasse bevinden zich tevens volautomatische espressomachines.

Koffiezetapparaten boven de € 300,-.

De meeste pistonmachines zul je in deze prijsklasse vinden. Met deze koffiemachines heb je zeld alles in de hand en kun je dus zelf bepalen hoe je jouw koffie bereidt. Andere koffiezetapparaten in deze categorie hebben veel functies, waaronder meestal een melkfunctie. Hierbij heb je de keuze tussen een apparaat met een melkreservoir of een stoompijpje om je melk op te schuimen.

Onderhoud van koffiemachines

Hoe vaak koffiezetapparaat ontkalken?

Zorg ervoor dat je jouw koffiezetapparaat regelmatig ontkalkt en schoonmaakt. Zo voorkom je dat de kalk zich ophoopt en dat de smaak van je koffie wordt beïnvloed. Bovendien voorkomt het dat apparaat verstopt raakt. Hierdoor zal je koffiemachine veel langer meegaan.

Bekijk soortgelijke artikelen