Mediamarkt Logo

Wat is een volautomatische espressomachine?

Een volautomatische espressomachine is een goede keuze voor koffieliefhebbers die van gemak houden. De koffie, al dan niet ter plekke gemalen van verse bonen, wordt onder hoge druk bereid. Zo ontwikkelen de smaak en aroma’s zich optimaal en geniet je iedere keer weer van een heerlijke espresso.Met een volautomatisch espressoapparaat kun je vaak ook allerlei andere koffiespecialiteiten bereiden, zoals cappuccino, latte macchiato (koffie met veel melk en melkschuim), caffè Americano (espresso met heet water), caffè lungo (een grotere kop minder sterke espresso) of caffè macchiato (espresso met een beetje melkschuim).

Bonen of gemalen koffie?

Koffie van verse bonen

Koffie van verse bonen

De meeste volautomatische espressomachines hebben een bonenreservoir en malen de koffiebonen zelf. Het grote voordeel van deze methode is dat iedere kop zo vers mogelijk is. De smaak en het aroma van je koffie ontwikkelen zich hierdoor beter. Sommige volautomaten hebben een tweede bonenreservoir. Je kunt de machine dan met twee soorten koffiebonen vullen en verschillende smaken koffie kiezen.

Bekijk alle verse bonen
Gemalen koffie

Gemalen koffie

Veel volautomatische espressomachines zijn ook geschikt voor gemalen koffie. Het voordeel hiervan is dat het koffiezetten sneller gaat. Gemalen koffie is in allerlei kwaliteiten, smaken en maalgraden te koop bij koffiespeciaalzaken. Goede winkels kunnen je adviseren en de maalgraad precies op jouw espressomachine afstemmen.

Extra opties volautomatische espressomachine

Extra opties - Headerimage

Welke volautomatische espressomachine het best bij je past, hangt voor een groot deel af van de extra's die je belangrijk vindt. Met de extra's die je bij veel volautomatische espressomachines tegenkomt, kun je onder meer het volgende doen.

  • Melk opschuimen. Cappuccino of een andere melkvariant van espresso maken.
  • Koppen warm houden. Een kopjeswarmer verwarmt je koffiekop van tevoren. Zo blijft je koffie langer op temperatuur.
  • Koppen van verschillende afmetingen gebruiken. Dit kan als je espressoapparaat een verstelbare tuit heeft.
  • Koffiesterkte aanpassen. Bij de meeste volautomaten kun je de sterkte van je koffie bepalen.
  • Maalgraad aanpassen. Bij de meeste volautomaten kun je de maalgraad van je koffie bepalen. Hoe fijn of hoe grof de koffie gemalen is, is van invloed op de smaak
  • Je favorieten opslaan. Met één druk op de knop de koffie met je favoriete sterkte en maalgraad zetten, voor een of meer personen.
  • Thee zetten. Met de meeste volautomaten kun je ook heet water maken.
  • Kalkaanslag verminderen. Een waterfilter vermindert kalkaanslag. Daarnaast bestaan er machines met automatische reinigingsprogramma’s.
  • Instellingen en informatie bekijken. Een goed display, al dan niet een aanraakscherm, helpt je bij het bereiden van koffie en het onderhoud van je machine.
  • Timer. Met een timer kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er verse koffie klaar staat als je wakker wordt.

Melkspecialiteit - Images

Hoe zet een espressomachine de door jou gekozen melkspecialiteit?

Volautomatische espressomachines kunnen verschillende technieken hebben om melkspecialiteiten als cappuccino en latte macchiato te bereiden. Zo kan een espressomachine die ook melkdranken zet over een stoompijpje, cappuccinatore of een geïntegreerd melkreservoir beschikken. Hoeveel handelingen je handmatig moet doen, wisselt per systeem.

Stoompijpje

Bij een espressomachine met een stoompijpje zet je zelf een kan of glas met melk onder het pijpje. Met een druk op de knop spuit je de stoom in de melk tot hij is opgewarmd en van schuim is voorzien. Vervolgens schenk je de warme opgeschuimde melk zelf bij je koffie.

Cappuccinatore

Volautomatische espressomachines met een cappuccinatore zuigen de melk met een slangetje op uit een glas, kan of pak. Hierbij moet je het slangetje zelf in de melk hangen. Vervolgens warmt en schuimt hij de melk op en schenkt hij die automatisch in je kop met koffie.

Geïntegreerd melkreservoir

De meest luxe espressoapparaten beschikken over een geïntegreerd melkreservoir. Dit is dan ook het meest gebruiksvriendelijke systeem. Je zet met één druk op de knop een heerlijke kop cappuccino of latte macchiato. De benodigde hoeveelheid melk wordt automatisch opgewarmd, opgeschuimd en aan je koffie toegevoegd.

Schoonmaken en ontkalken

Het is belangrijk om volautomatische espressomachine schoon te houden en het apparaat regelmatig te ontkalken. Ontkalken is essentieel, omdat kalkafzetting de machine kan beschadigen. Wacht je er te lang mee, dan ontstaat er een kalklaag die zo dik is dat hij moeilijk te verwijderen is. Hierdoor kan je koffiezetapparaat permanent beschadigd raken en snel kapot gaan.

Steeds meer volautomatische espressomachines hebben een automatisch reinigings- en ontkalkingsprogramma. Kijk wel af en toe zelf na of alle onderdelen goed schoon zijn en raadpleeg de handleiding van je espressoapparaat voor instructies over schoonmaken en ontkalken.

Schoonmaken en ontkalken - Images

Er zijn speciale producten voor het schoonmaken en ontkalken van je koffiezetapparaat te koop. Met onderhoudstabletten verwijder je koffieolie en -vet beter dan handmatig mogelijk is. Ontkalkingstabletten zijn een eenvoudige methode om je apparaat te ontdoen van kalkaanslag. De tabletten werken beter en sneller dan azijn en zijn bovendien geurloos. Een waterfilter filtert kalk uit het water. Hierdoor hoef je je apparaat minder regelmatig te ontkalken. Een waterfilter zorgt er ook voor dat je koffie een betere smaak ontwikkelt, omdat ook smaakverstorende stoffen als chloor vastgehouden worden. Er zijn ook complete onderhoudssets waarmee je al deze producten (op het waterfilter na) in een keer aanschaft.

Bekijk de schoonmaak- en ontkalkingsaccessoires