Mediamarkt Logo

De Oranje airfryer is online uitverkocht, maar nog wel beschikbaar in een groot deel van onze winkels!

Wat is een filterkoffiezetapparaat?

Luuk2 MEI 2023

Wat is een filterkoffiezetapparaat?

Wat is een filterkoffiezetapparaat? - Images

Het filterapparaat is het meest traditionele koffiezetapparaat. Bij een filterapparaat vul je een koffiefilter met gemalen koffie. Het gevulde filter plaats je in het koffiezetapparaat waarna er heet water door het filter met koffie loopt. Het water neemt op deze manier de smaken en aroma’s van de koffie op. De vers gezette koffie wordt vervolgens opgevangen in een kan. Veel mensen zijn gesteld op de smaak van filterkoffie. Bovendien is een filterapparaat erg handig als je voor meerdere mensen tegelijk koffie wilt zetten.

Van alle soorten koffie is filterkoffie de gezondste. Het filter zorgt er namelijk voor dat cafestol en andere stoffen die het LDL-cholesterol verhogen niet in je kop koffie terecht komen. Teveel LDL-cholesterol vergroot de kans op aandoeningen als een hartaanval of beroerte.

Hoe kies je het filterkoffiezetapparaat dat bij jou past?

Filterkoffiezetapparaat - Images

Het aantal koppen koffie

Filterkoffiezetapparaten zijn er in verschillende kleuren, maten en uitvoeringen. Natuurlijk kies je het liefst een apparaat dat mooi bij je keuken past, maar let bij je keuze vooral ook op het volgende.

Als je een filterapparaat gaat kopen, bedenk je meestal eerst hoeveel koppen koffie je in één keer wilt zetten. Krijg je regelmatig veel visite, overweeg dan een apparaat met een extra grote kan. Zo zet je met gemak meerdere koppen in één keer.

Sterkte en aroma

Het gemak waarmee je de koffiesterkte bepaalt en het zetsysteem van een koffiezetapparaat kunnen van invloed zijn op je keuze. Vind je het belangrijk dat de smaak van iedere kop bij verschillende hoeveelheden koffie hetzelfde is en dat je de koffiesterkte met een druk op de knop zelf kunt bepalen? Let dan op of het apparaat over instelbare koffiesterkte beschikt. Bij apparaten met een instelbare koffiesterkte bepaal je de smaak van je koffie zonder de hoeveelheid water en koffie aan te passen. Daarnaast zijn er filterkoffiezetapparaten die de koffiesmaak verrijken door het water over het filter met gemalen koffie te sproeien in plaats van te druppelen. Hierdoor wordt het water beter over de koffie verdeeld en komt het met alle koffie in aanraking. Voordelen: de smaak en het aroma van je koffie ontwikkelen zich beter en je verspilt minder ongebruikte koffie.

Koffie van versgemalen bonen - Images

Koffie van versgemalen bonen

Wil je af en toe koffie zetten van versgemalen bonen, kies dan een filterapparaat met een geïntegreerde bonenmaler. Uiteraard duurt de bereiding van de koffie iets langer, maar je geniet wel van de meest verse koffie.

Glazen kan of thermoskan

Let bij je keuze ook op de soort koffiekan die bij het filterkoffieapparaat geleverd wordt. Er zijn twee mogelijkheden: een glazen kan of een thermoskan. De meeste apparaten hebben een glazen kan. Vaak beschikken deze apparaten over een warmhoudplaatje dat je koffie warm houdt. Let er wel op dat je je koffie maximaal een half uur warm kunt houden voordat deze een te sterke smaak krijgt. Wil je de koffie langer warmhouden, kies dan voor een filterapparaat met thermoskan. Deze kan behoudt de temperatuur, smaak en het aroma voor lange tijd.

Druppelstop

Filterapparaten met een druppelstop stoppen automatisch met koffiezetten op het moment dat je de koffiekan weghaalt.

Automatische uitschakeling

Filterkoffiezetapparaten die over automatische uitschakeling beschikken schakelen zich automatisch uit als het waterreservoir leeg is. In het geval van een warmhoudplaat schakelen ze zich uit als de maximale warmhoudtijd verstreken is. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je je koffiezetapparaat vergeet uit te zetten. Extra voordeel: je bespaart energie.

Timer

Koffiezetapparaten die over een timer beschikken zetten de koffie op het moment dat jij het wilt. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om je koffie ’s avonds voor te bereiden en ’s morgens bij het opstaan direct van een kop vers gezette koffie te genieten.

Geïntegreerd waterfilter

Filterkoffiezetapparaten met een geïntegreerd waterfilter filteren het water van stoffen als kalk en chloor. Dit komt de smaak van je koffie ten goede en scheelt in onderhoud.

Accessoires

Accessoires - Images

Je favoriete kop koffie is pas compleet als je er wat extra zorg aan besteedt. Er zijn verschillende accessoires te koop die een kop koffie net dat beetje extra geven dat het verdient. Zo kun je met een melkopschuimer ook met filterkoffie cappuccino en andere specialiteiten met melk bereiden.

Ook voor koffieservies en verschillende soorten koffiebonen en gemalen koffie kun je bij MediaMarkt terecht.