MM logo red

Wat is een airfryer?

Luuk9 AUGUSTUS 2023

Ben je op zoek naar een gezonde en makkelijke manier om snacks en maaltijden te bereiden? Met een airfryer maak je snel en veilig knapperige frietjes, gebraden kip, geroosterde groenten of een van de vele andere opties. Maar wat is een airfryer, hoe werkt het precies en wat kun je allemaal in de airfryer bereiden?

Wat is een airfryer?

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer wordt ook wel een heteluchtfriteuse genoemd, omdat het apparaat gebruikmaakt van hete lucht om te frituren. Je hebt bij een airfryer echter geen olie nodig. Hierdoor is een airfryer een gezond alternatief voor een traditionele frituurpan. Met een airfryer kun je niet alleen frituren, maar ook bakken, grillen, roosteren en braden. Met dit veelzijdige keukenapparaat bereid je snel en gemakkelijk je gerechten, zoals frietjes, kroketten, kip, groente en taart.

Hoe werkt een airfryer?

advantages

Een airfryer circuleert op hoge snelheid hete lucht, waardoor de ingrediënten in de heteluchtfriteuse gelijkmatig en snel gaar worden. Dankzij de goede luchtcirculatie krijgen zelfs patatjes een krokant korstje. Je hebt hiervoor geen olie nodig. Het voedsel gaat in de mand of bak. De temperatuur kun je meestal tussen de 80 °C en 200 °C instellen. Kijk voor de juiste instellingen op de verpakking van het product dat je wilt klaarmaken. Sommige airfryers hebben automatische programma’s voor bepaalde gerechten. Zo heb je in een mum van tijd een heerlijke maaltijd.

Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Airfryer-accessoires

Een airfryer heeft veel voordelen:

  • Je hebt geen frituurolie of frituurvet nodig. Dit zorgt ervoor dat je ‘gezond’ kunt frituren. Bovendien is het veiliger, aangezien je geen last hebt van spetters.
  • Met een airfryer bereid je veel verschillende soorten voedsel. Denk aan patat en borrelhapjes, maar ook aan kip, macaroni en zelfs cake.
  • Gerechten worden dankzij de gelijkmatige circulatie van hete lucht aan alle kanten gaar. Patatjes krijgen zelfs een krokant korstje.
  • Een airfryer is gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft je geen zorgen te maken over vet en veel accessoires zijn vaatwasserbestendig.
  • Je hebt geen last van een frituurlucht die in je huis blijft hangen.

Wat is de beste airfryer?

Top 10 airfryers

Wat de beste airfryer voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Let bij je keuze op de inhoud van de heteluchtfriteuse en de grootte van het apparaat, zodat de airfryer in jouw keuken past. Kijk ook naar de functies die je graag wilt. Denk hierbij aan een timer, temperatuurregeling, vermogen en opwarmingstijd, inhoud van de frituurpan, automatische programma’s en de beschikbare accessoires van het model. Om je verder te helpen, hebben we een top 10 van airfryers samengesteld.

Wat kan er in een airfryer?

Wat kan er in de airfryer?

Met een airfryer kun je niet alleen frituren, maar ook bakken, grillen en roosteren. Ontdek alle mogelijkheden, zodat je snel aan de slag kunt met de bereiding van de lekkerste maaltijden – op een gezonde manier. Ook is het belangrijk om te weten wat je niet in de airfryer moet doen, zodat jouw heteluchtfriteuse lang meegaat.

Verschil tussen een airfryer en een oven

Verschillen tussen een airfryer en een oven

Vraag je je af wat de toegevoegde waarde is van een airfryer, naast de oven die je waarschijnlijk al hebt? We vertellen graag meer over de airfryer en bespreken de verschillen tussen een oven en een airfryer, zodat jij – of je je oven nou veel gebruikt of niet - kunt bepalen of een airfryer ook goed bij je past.

Verschil tussen een airfryer en een frituurpan

Wat zijn de verschillen tussen een airfryer en een frituurpan?

Twijfel je tussen een airfryer of frituurpan? We zetten de verschillen graag uiteen, zodat je de juiste keuze kunt maken. Ga voor de typische frituursmaak die je ook bij de snackbar krijgt en bereid snel je snacks met een frituurpan, of ga voor de gezondere en makkelijkere optie: de airfryer.

Hoe maak je een airfryer schoon?

Hoe kun je het beste een airfryer schoonmaken?

Om optimaal van je airfryer te genieten, is het belangrijk dat je de heteluchtfriteuse goed schoonmaakt. Sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, maar als er etensresten zijn aangekoekt is er iets meer voor nodig om je apparaat goed schoon te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met citroen, groene zeep, baking soda, azijn of een vaatwastablet. Wij geven je graag tips om je airfryer goed te reinigen.

Verschillende merken van airfryers

Accessoires voor de airfryer

Accessoires voor de airfryer

Voor de airfryer zijn handige accessoires te koop, afhankelijk van het model airfryer dat je hebt of wilt aanschaffen. Bijvoorbeeld een airfryer-grillkit, waarmee je gerechten grillt, zoals vlees en vis. Voor het bakken zijn er speciale bakvormen voor de airfryer beschikbaar, zodat je gemakkelijk muffins of taart kunt bereiden.