Mediamarkt Logo

Wat kan er in de airfryer?

unknown description

Wil je graag weten wat je allemaal met een airfryer kunt bereiden? Op deze pagina leggen we uit wat er in de airfryer kan, op welke manieren je een maaltijd kunt bereiden en wat er vooral niet in een heteluchtfriteuse mag. Zo kun je op een veilige manier alle mogelijkheden ontdekken.

Wat kan er in de airfryer?

Wat kan er in de airfryer?

Een airfryer is een veelzijdig apparaat waarin je op verschillende manieren allerlei maaltijden kunt bereiden. Maar wat kun je er precies in klaarmaken? Controleer allereerst altijd de verpakking om te zien of het eten geschikt is voor de airfryer. Dan weet je zeker dat je de producten kunt bereiden en dat het niet schadelijk zal zijn voor de airfryer. Met een airfryer bereid je onder andere friet en snacks, maar ook verscheidene soorten vlees, vis en groenten. Gebruik de airfryer ook gerust voor het maken van taarten en muffins. Zelfs afbakbroodjes kun je in een airfryer klaarmaken.

Bekijk alle airfryers

Airfryer: frituren, bakken, grillen en roosteren

Airfryer: frituren, bakken, grillen en roosteren

Met een airfryer bereid je op verschillende manieren je maaltijd. Zo kun je frituren, bakken, grillen en roosteren. In sommige gevallen heb je speciale accessoires nodig. Gebruik je een airfryer om op een gezonde manier te frituren? Je kunt een zak friet uit de diepvries pakken, maar ook aardappels schillen en zelfgemaakte patatjes in de airfryer klaarmaken. Houd je van bakken? Met een airfryer maak je heerlijke cakes, taarten en muffins. Als je de airfryer vooral wilt gebruiken om te bakken, zorg er dan voor dat je een airfryer met een grote inhoud kiest. Ook heb je een bakvorm nodig. Voor het grillen heb je een grillplaat nodig, voor roosteren een rooster of mandje.

Bekijk alle accessoires voor airfryers

Wat mag niet in de airfryer?

Hoe kun je het beste een airfryer schoonmaken?

Hoewel je veel kunt bereiden in een airfryer, zijn er enkele voedingsmiddelen die niet in de heteluchtfriteuse mogen:

  • Vloeibaar beslag. Een voorbeeld is een mengsel voor het maken van oliebollen (tenzij je een speciale versie hebt voor in de oven of airfryer). Wil je deze toch op de klassieke manier bereiden? Gebruik dan een frituurpan of een pan op het fornuis.
  • Vet vlees. Vetspetters worden tegen de hittespiraal gezogen, waardoor er rook uit je airfryer zal komen.
  • Zoete marinades. Suiker zal bij hoge temperatuur karameliseren en vervolgens verbranden. Ook hier kan rook ontstaan.
  • Bakpapier. Het is verleidelijk om bakpapier in de airfryer te gebruiken om alles schoon te houden. Doe dit vooral niet; het papier houdt de luchtcirculatie tegen en kan bovendien in de ventilatie worden gezogen.
  • Frituurolie of -vet. Dit is echt bedoeld voor een frituurpan. Je kunt hooguit een paar druppels olijf- of zonnebloemolie gebruiken. Voeg dit toe aan de etenswaren, maar giet het nooit direct in de pan.
  • Water. In sommige gevallen kun je een klein beetje water gebruiken, bijvoorbeeld voor het schoonmaken van een airfryer.

Airfryer schoonmaken

Wat moet je doen als je airfryer rookt?

Het is normaal als je airfryer een beetje rookt. Dit kan namelijk voorkomen wanneer je vette of bevroren ingrediënten in de airfryer klaarmaakt. Vocht en vet kan dan tegen het grill- of verdampingselement terechtkomen. De rook is niet schadelijk, maar te veel rook kan wel vervelend zijn. Mocht dit gebeuren, zet de airfryer dan uit en haal met ovenwanten de pan uit het apparaat. Met keukenpapier kun je de olie voorzichtig weghalen. Plaats de pan terug en ga verder met het bereiden van je maaltijd.

Bekijk soortgelijke artikelen