Mediamarkt Logo

Zo sorteer je de was op de beste manier

unknown description

Voordat je vuile kleding in de wasmachine gooit, is het belangrijk om je was goed te sorteren. Hierdoor blijft je kleding langer mooi. Er zijn verschillende manieren om de was te sorteren: op kleur, op soort stof en op temperatuur. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je de was sorteert.

Sorteer je was op kleur

Sorteer je was op kleur

Veel wasmachines hebben verschillende wasprogramma’s die rekening houden met de kleur van je wasgoed en ook zijn er wasmiddelen die speciaal gemaakt zijn voor een van de 3 hoofdcategorieën: gekleurde was (ook wel bonte was genoemd), witte was en donkere was. Dit is een belangrijke verdeling, want je witte shirt wordt bijvoorbeeld knalroze als je het op de verkeerde manier samen wast met een felrode trui. Sorteer daarom je gekleurde wasgoed op een stapel met de bonte was. Je witte kleding gaat op de stapel witte was en je zwarte, donkerblauwe en donkergrijze kledingstukken kunnen op de stapel met donkere was.

Sorteer je was op temperatuur

Sorteer je was op temperatuur

Wanneer je sommige kleding te warm wast, dan bestaat de kans dat het krimpt of verkleurt. Zaak dus om je kleren ook goed te sorteren op de aanbevolen temperatuur. Als je een kledingstuk een dag hebt gedragen en je wilt dat het weer fris ruikt, is een was op 30 graden Celsius vaak genoeg. Is je trui of shirt vuiler geworden – bijvoorbeeld omdat je iets hebt gemorst of er moddervlekken op zijn gekomen – dan kun je kleren op 40 graden wassen. Voor een volledig vuil- en bacterievrij resultaat was je op 60 graden. Deze temperatuur gebruik je voor beddengoed of hand- en theedoeken. Wasmachines hebben ook programma’s van 90 graden. Die gebruik je eigenlijk alleen om de wasmachine te reinigen. Eventueel mogen in zo’n hete was vuile vaatdoekjes worden mee gewassen.

Sorteer je was op stof

De beste temperatuur waarop je kleding kunt wassen, hangt ook af van het type stof van je kleding. Zo was je een (deels) wollen trui op een lagere temperatuur dan een katoenen shirt. In alle kleding zit een label waarop de maximale temperatuur staat waarop het kledingstuk gewassen mag worden. Sorteer de kleding op basis van deze aanbevolen maximale temperatuur. Ontkom je er niet aan om bijvoorbeeld een polyester overhemd tegelijk met een spijkerbroek te wassen? Houd dan altijd de laagst aanbevolen temperatuur aan voor je was.

De aanbevolen wastemperatuur per kledingstof op een rij

De aanbevolen wastemperatuur per kledingstof op een rij

Kun je geen label vinden en twijfel je op welke temperatuur je jouw kledingstuk mag wassen? Houd voor deze stoffen voor de zekerheid dan de volgende maximale temperatuur aan:

  • Acryl: 30 °C
  • Nylon: 30 °C
  • Spijkerstof: 30 °C
  • Zijde: 30 °C
  • Wol: 30 °C
  • Fleece: 40 °C
  • Katoen: 40 °C
  • Linnen: 40 °C
  • Polyester: 40 °C

Bekijk soortgelijke artikelen