Mediamarkt Logo

Slimme beveiliging voor je woning

undefined

Van inbraak tot brand tot overstromingen, er kan heel wat met je huis gebeuren als je even niet oplet. Gelukkig zijn er heel wat slimme apparaten die je helpen om je huis veilig te houden. Ben je van plan je woning slim te beveiligen? Hier zie je alle smart alarmsystemen, beveiligingscamera’s, slimme deurbellen, sloten en slimme melders op een rij.

Wat is slimme beveiliging?

Wat is slimme beveiliging?

Met slimme beveiliging bescherm je jouw huis tegen inbraak en andere gevaren. Slimme beveiliging gaat een stap verder dan standaardbeveiliging, omdat slimme beveiligingssystemen verbonden zijn via wifi. Je kunt dan vanaf je werk of vakantieadres een oogje in het zeil houden. De onderdelen van smart beveiliging communiceren draadloos met elkaar via wifi, bluetooth of communicatieprotocollen zoals ZigBee en Z-Wave. Door een overkoepelende controller zoals Homey te gebruiken koppel je zelfs meerdere systemen aan elkaar zodat je één geïntegreerd beveiligingssysteem hebt.

Dit heb je nodig voor slimme beveiliging

Slimme beveiliging - Slimme alarmsystemen

Slimme alarmsystemen

Een slim alarmsysteem bestaat meestal uit een basisstation en verschillende apparaten die signalen sturen naar het basisstation. Bijvoorbeeld een bewegingsdetector of deur- en raamsensoren die het alarm laten afgaan en je waarschuwen op je smartphone.

Slimme beveiliging - Slimme IP-camera's

Slimme IP-camera's

Met een slimme IP-camera (Internet Protocol camera) houd je jouw huis haarscherp in de gaten. Doordat de camera verbonden is met het internet, kun je zelfs als je niet thuis bent door de camera kijken. IP-camera’s zijn niet alleen beveiligingscamera’s, je kunt ze ook gebruiken als webcam of om de baby mee in de gaten te houden.

Slimme beveiliging - Slimme sensoren

Slimme sensoren

Er zijn verschillende sensoren die samen je hele huis beveiligen. Bijvoorbeeld deur- en raamsensoren die waarschuwen bij inbraak en bewegingssensoren die zien wanneer er iemand langsloopt. Je hangt de sensoren in je huis op, of aan de buitenkant van je woning. Zodra de sensor een beweging waarneemt, krijg je een bericht op je telefoon of tablet. Zo weet je altijd wat er in en om je huis gebeurt.

Slimme beveiliging - Slimme deurbellen

Slimme deurbellen

Ook een slimme deurbel is verbonden met wifi. Belt er iemand aan? Dan krijg je dit te zien op je smartphone. Heb je een slimme deurbel met camera, dan zie je meteen wie er voor de deur staat. Heeft de deurbel een luidspreker en microfoon, dan kun je op afstand praten met de persoon die voor je deur staat. Een slimme deurbel is een goede combinatie met een slim slot, zodat je bijvoorbeeld mensen op afstand binnen kunt laten.

Slimme beveiliging - Slimme sloten

Slimme sloten

Met een slim slot heb je controle over het slot op je deur, waar je ook bent. Bij de meeste slimme sloten kun je de deur openen via een app, je vingerafdruk, een afstandsbediening, pincode of bluetooth. Ideaal als je vaak je sleutels vergeet of als je op afstand de buurvrouw binnen wilt laten. Per slot kun je meerdere digitale sleutels maken. Een ouderwetse huissleutel heb je dan niet meer nodig.

Slimme beveiliging - Slimme sirenes

Slimme sirenes

Je kunt nog zo veel waarschuwingen krijgen op je smartphone, niets laat een inbreker harder schrikken dan een sirene. Sommige slimme sirenes reageren ook met een flitslicht. Bijkomend voordeel: de buren zijn meteen gewaarschuwd en kunnen een kijkje gaan nemen of de politie bellen. Er is zelfs een slimme sirene die het geluid van een blaffende hond nabootst.

Slimme beveiliging - Slimme rook- koolmonoxide- en watermelders

Slimme rook- koolmonoxide- en watermelders

Als er brand uitbreekt of er een overstroming ontstaat wil je razendsnel handelen. Een slimme rook- en watermelder helpt je daarbij. Slimme melders zoals de Nest Protect zijn veel nauwkeuriger in het signaleren van rook en brand dan standaardmelders, ze gaan af met een keihard geluid en geven je een waarschuwing op je smartphone.

Zo begin je met slim beveiligen: de basis

Veel slimme beveiligingsapparaten kun je apart gebruiken. Je hebt dan meestal één app op je smartphone waarmee je het apparaat bedient. Wil je het optimale halen uit je slimme beveiliging, koppel dan verschillende onderdelen aan elkaar. Ook dan gebruik je vaak maar één app om alle onderdelen te beheren.

Kies je voor dit laatste, begin dan met het startpakket van een van de bekendere alarmsystemen zoals WoonVeilig, Ring en Eufy. Deze systemen hebben allemaal een ‘hub’, een basisstation waarmee alle onderdelen (bewegingssensoren, raamcontacten enzovoort) verbonden zijn. In een startpakket zit de hub met meerdere sensoren en melders.

Bespeuren de onderdelen iets vreemds? Dan krijg je vanzelf een belletje, een melding op je smartphone, of een e-mail. De systemen hebben een eigen app, waarop je snel alles over de melding ziet. Via deze app kun je, ook als je niet thuis bent, de beelden van je slimme camera bekijken en onderzoeken of er iets aan de hand is.

Slimme beveiliging uitbreiden: handige extra’s

Als je de basisbeveiliging op orde hebt, kun je het alarmsysteem gaan uitbreiden met losse onderdelen zoals sensoren en deurbellen. Dit kan op 3 manieren.

  1. Uitbreiden met hetzelfde systeem Het makkelijkst is om onderdelen van hetzelfde merk te gebruiken, want deze zijn eenvoudig toe te voegen. Je koppelt ze aan de hub om ze te verbinden met de rest van het systeem.
  2. Uitbreiden met dezelfde communicatie Toch komt het uiteraard vaak voor dat je een specifieke camera of melder op het oog hebt die niet bij je huidige alarmsysteem hoort. In dat geval check je eerst of zo’n onderdeel dezelfde communicatie (wifi, Z-Wave, Thread, ZigBee) gebruikt. Is dit zo, dan koppel je de extra onderdelen zonder dat je IFTTT of een andere overkoepelende controller nodig hebt. Een goed voorbeeld is de combinatie WoonVeilig en Philips Hue-verlichting. Zo kun je wanneer een WoonVeilig-bewegingssensor beweging detecteert, de lampen rood laten flikkeren om een inbreker de stuipen op het lijf te jagen. Op deze manier wordt slimme beveiliging echt een onderdeel van je smart home.
  3. Uitbreiden met andere communicatie Gebruikt een extra slim apparaat andere communicatie? Deze smart apparaten kun je vaak alsnog koppelen via overkoepelende controllers zoals IFTTT. Je leest er alles over op onze smart home-pagina. Door je beveiliging te koppelen aan andere slimme apparaten, kun je doen alsof je thuis bent, ook als je op Mallorca zit.

Waar moet je op letten?

Slimme beveiliging - Waar moet je op letten?

Bij het gebruik van slimme beveiliging moet je op een aantal zaken letten: de installatie, eventuele abonnementen en de communicatie van de onderdelen. De precieze installatie van slimme beveiliging verschilt per systeem, en is over het algemeen relatief eenvoudig. Als je een alarmsysteem installeert, ben je meestal ongeveer een halfuurtje zoet. Je verbindt het basisstation via een ethernetkabel met je router. Vervolgens registreer je het alarmsysteem bij de dienst (je hebt dan wel een abonnement nodig) en stelt je voorkeuren in. Daarna monteer je alle onderdelen en accessoires en meld je deze aan.

Voor sommige smart systemen, waaronder WoonVeilig en Ring, moet je een abonnement afsluiten om alle functies te kunnen gebruiken (bijvoorbeeld als je ook echt meldingen wilt ontvangen). KlikAanKlikUit werkt zonder abonnement. Een abonnement heeft verschillende voordelen. Zo wordt je huis continu digitaal in de gaten gehouden en als er iets mis is, komt er meteen een beveiligingsexpert naar je woning toe.

Zoals je nu weet, moet je goed opletten of een extra slim onderdeel of systeem gekoppeld kan worden met je alarmsysteem. Dit is helaas niet altijd even makkelijk, omdat er een wildgroei bestaat van communicatieprotocollen zoals Z-Wave, ZigBee en Thread. Onderdelen die ‘dezelfde taal spreken’ kunnen worden gekoppeld. Heb je een onderdeel dat een andere manier gebruikt? Dan is het tijd voor overkoepelende controllers zoals IFTTT, Apple HomeKit, Google Assistant of Amazon Alexa. Op de pagina smart home lees je er meer over.

Veelgestelde vragen over slimme beveiliging

Hoe bedien ik mijn slimme beveiliging?

Slimme beveiliging bedien je altijd en overal met de bijbehorende app op je smartphone. Steeds meer systemen, zoals Google Nest, ondersteunen ook stembediening (Smanos is bijvoorbeeld compatible met Amazon Echo). Zo kun je jouw systeem vragen om op te nemen,een Privacy mode in te schakelen, een deur te ontgrendelen met een pincode, en nog veel meer.

Daarnaast zijn er afstandsbedieningen om je alarm mee te bedienen. Bovendien hebben sommige systemen en onderdelen sleutelhangers met een (RFID-)tag om een deur te ontgrendelen, of een bedieningspaneel om het systeem in of uit te schakelen.

Moet ik een abonnement nemen voor een alarmsysteem?

Dit verschilt per systeem. Systemen zoals WoonVeilig en Ring bieden abonnementsdiensten aan voor een continue monitoring van je systeem. Zonder dit abonnement heb je alleen de basisfuncties, zoals meldingen per sms naar 1 telefoon en op afstand activeren/deactiveren. Veel andere systemen werken zonder abonnementen (bijvoorbeeld Smanos en KlikAanKlikUit).

Moet ik rekening houden met allerlei stroomdraden door mijn huis?

Nee, de communicatie tussen onderdelen gaat via wifi, bluetooth of communicatieprotocollen, en is dus helemaal draadloos. Alleen bedieningspanelen, basisstations en camera’s hebben kabels. Buitencamera’s zijn wat dit betreft iets complexer dan binnencamera’s. Sommige modellen werken op batterijen en wifi, maar vaak hebben ze een voeding en netwerkkabel nodig.

Wat gebeurt er als de stroom of internet uitvalt?

Bij vrijwel alle systemen krijg je hier een melding van op je smartphone. Vaak heeft het systeem een noodstroomvoorziening die een aantal uur blijft werken.