Mediamarkt Logo

Airco: welke airconditioning past het best bij jou?

Thijs2 APRIL 2024
unknown description

Ben je op zoek naar verkoeling voor warme dagen? Dan is een airco iets voor jou. Een airco koelt warme lucht af, zodat er een aangename temperatuur ontstaat. Die temperatuur kun je zelf instellen. Zo heb je het niet meer te warm of te koud. Wij geven je graag meer informatie over airco’s, zodat je een model vindt dat goed bij jouw voorkeuren past.

Welke airco heb ik nodig?

Adviespagina - Airco - Airconditioning

Om te bepalen welke airco je nodig hebt, moet je rekening houden met een aantal factoren: het koelvermogen, het geluidsniveau, het energieverbruik en de bediening. Waar wil je de airco neerzetten? Hoe groter de ruimte, hoe meer koelvermogen je nodig hebt om in een kamer de temperatuur te verlagen. Het is ook goed om rekening te houden met het geluid dat een airco maakt. Hoe zachter een airco, hoe fijner. Zeker ’s nachts. Sommige airco’s verbruiken ook meer energie dan andere koelsystemen. Het energielabel geeft je per airco meer informatie. Energielabel A+ is het zuinigst. De bediening is tevens een belangrijk element. Meestal kun je met de knoppen op het apparaat de airco bedienen; vaak zit er ook een afstandsbediening bij zodat je niet hoeft op te staan om de airco aan te zetten. Enkele airco’s kun je bedienen met een app, zodat je alleen je smartphone bij de hand hoeft te houden.

Wat kost een airco?

De prijzen van airco’s variëren nogal. Hoeveel een airco kost, hangt af van een aantal zaken. Denk hierbij aan het koelvermogen, het energieverbruik, het geluidsniveau en het bedieningssysteem. Bovendien zijn er airco’s die meer kunnen dan alleen verkoelen. Zo zijn er luchtkoelers die ook ontvochtigen, verwarmen en de lucht reinigen. Bij MediaMarkt kun je al een airco kopen vanaf € 179,-.

Welke airco is de beste?

Hitteplan: hoe houd je je huis koel?

Wat de beste airco voor jou is, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Wil je graag extra functies, zoals verwarmen en ontvochtigen? Dan kun je het beste kijken naar een airco die deze zaken combineert. Heb je een grote woonkamer die je wilt verkoelen? Let dan vooral op het koelvermogen. Woon je in een kleiner, gehorig huis? Check dan ook het geluidsniveau, zodat de mensen om je heen er geen last van hebben. Of misschien wil je liever een purifier om je lucht zuiver te houden. Een koelfunctie is dan mooi meegenomen.

Waar moet je een airco plaatsen?

Waar moet je een airco plaatsen?

Een airco voert met een slang warme lucht af naar buiten. Hiervoor dient de airco wel bij een deur, raam of speciale opening in de muur te staan. Een mobiele airco is makkelijk te verplaatsen, dus je hoeft er geen vaste plek voor te hebben. Plaats de airco niet te dicht bij een warmtebron, zoals een radiator. Vermijd ook plekken waar de zon op de airco schijnt. Door de extra warmte moet de airco harder werken, wat meer energie kost.

Hoe werkt een mobiele airco?

Hoe werkt een mobiele airco?

Bij een mobiele airco is geen installatie vereist. Deze airco’s zijn compact en hebben vaak wieltjes, zodat ze makkelijk te verplaatsen zijn. Overdag kun je dan je woonkamer verkoelen en ’s avonds verplaats je het apparaat naar de slaapkamer. Als je een airco met timer kiest, dan kun je hem gerust aanlaten wanneer je gaat slapen. Zo blijft de airco niet de hele nacht aan staan en dat scheelt energie. Bij een mobiele airco wordt de hete lucht met een afvoerslang via een raam, deur of opening in de muur afgevoerd naar buiten. Vocht dat uit de lucht wordt onttrokken, wordt automatisch afgevoerd naar het waterreservoir.

Onderhoud van een airco

Sommige airconditioners zijn voorzien van een handige reinigingsfunctie. Hiermee reinigt een apparaat zichzelf. De reinigingsfunctie activeer je meestal eenvoudig met de afstandsbediening of het bedieningspaneel op het apparaat. Heeft een airco deze functie, gebruik hem dan een paar keer per jaar.

Verkoudheid, hoofdpijn, vieze geurtjes: het zijn zomaar drie gevolgen van een airco die niet regelmatig wordt gecontroleerd. Het onderhouden van een airco is van groot belang. Zorg er daarom voor dat de luchtfilters af en toe worden gereinigd. Na verloop van tijd stapelt stof zich op waardoor de airco niet alleen minder goed werkt, maar ook stof verspreidt. Mensen met allergieën krijgen hier al snel last van.

Maak je airco minstens twee keer per seizoen schoon. Je doet dit door eerst de kap eraf te halen en het apparaat te inspecteren. Oogt het stoffig? Pak dan een stofzuiger en maak de filters vanaf de buitenkant schoon. In de meeste gevallen is het schoonmaken van de filters voldoende. Voor andere onderhoudszaken kun je beter een monteur inschakelen. Bijvoorbeeld voor het bijvullen van het gasvormig koelmiddel. Te weinig koelmiddel kan ervoor zorgen dat je airco niet optimaal werkt.

Wat is het verschil tussen een airco en een ventilator?

Wat is het verschil tussen een airco en een ventilator?

Het grootste verschil tussen een airco en ventilator, is dat een ventilator lucht verplaatst waardoor het kouder voelt. Een airco verandert daadwerkelijk de temperatuur door de warmte naar buiten te pompen en is daarmee effectiever, vooral op hete dagen. Daar staat tegenover dat een ventilator minder stroom verbruikt dan een airco.

Wat is het verschil tussen een airco en een aircooler?

Wat is het verschil tussen een airco en een aircooler?

Een aircooler lijkt qua werking meer op een ventilator, maar qua uiterlijk meer op een mobiele airco. Een aircooler blaast lucht langs een koelelement. De lucht voelt daarom koeler dan bij een ventilator. De temperatuur in de kamer kan zelfs enkele graden dalen, maar je kunt de temperatuur niet zelf instellen. Dat kan bij een airco wel. Een airco is daarom effectiever wanneer het heel heet is. Daar staat tegenover dat een aircooler goedkoper is dan een airco en ook minder stroom verbruikt. Daarnaast verhoogt een aircooler de luchtvochtigheid in de ruimte.