Mediamarkt Logo

Hoe werkt een mobiele airco?

Thijs24 APRIL 2024
unknown description

Op hete dagen wil je natuurlijk een prettige temperatuur in huis behouden. Een airco verlaagt de temperatuur in huis, zodat je een comfortabele leefomgeving hebt. Die temperatuur kun je zelf instellen. Lees hier meer over de werking van een mobiele airco en tips voor het gebruik in huis.

Wat is een mobiele airco?

Wat is een mobiele airco?

Een airco verlaagt de temperatuur tot het niveau dat je hebt ingesteld. Dit is ideaal voor warme dagen. Een mobiele airco is een kleine versie van de reguliere airco en lijkt qua uiterlijk op een aircooler. Hij is makkelijk te verplaatsen, vooral als hij wieltjes heeft. Zo kun je de airco in verschillende kamers gebruiken. Ook neemt het apparaat weinig ruimte in beslag en is hij eenvoudig op te bergen. Let bij het aanschaffen van een mobiele airco op zaken zoals het energieverbruik, het geluidsniveau, het koelvermogen en de bediening.

Hoe werkt koelen met een mobiele airco?

Hoe werkt koelen met een mobiele airco?

De werking van een mobiele airco is niet ingewikkeld. De airco zuigt warme en vochtige lucht met een ventilator het apparaat in. Een koelmiddel, zoals bijvoorbeeld propaan, koelt de lucht. Vervolgens leidt een afvoerslang de warmte naar buiten. De mobiele airco blaast de gekoelde lucht terug de ruimte in, terwijl hij het vocht uit de lucht filtert en opvangt in een condensopvangbak. Deze moet je regelmatig legen, zodat je airco optimaal blijft functioneren.

Hoe werkt verwarmen met een mobiele airco?

Hoe werkt verwarmen met een mobiele airco?

Sommige mobiele airco’s kunnen naast koelen ook verwarmen. De airco moet dan beschikken over een warmtepomp. De werking is precies tegenovergesteld aan het koelproces. In plaats van warmte naar buiten af te voeren, brengt de warmtepomp de hitte juist naar binnen en verwarmt zo de ruimte waar hij staat. Het voordeel van verwarmen met een mobiele airco is dat het energiezuiniger is dan je huis verwarmen door middel van een cv-ketel. Bovendien verplaats je een mobiele airco moeiteloos naar een andere kamer en neemt hij niet veel ruimte in.

Mobiele airco ontluchten of ontvochtigen

Tips om de luchtvochtigheid in jouw huis te verlagen-preview

Mobiele airco’s werken niet alleen als verkoeler, maar ook als luchtontvochtiger. Vocht wordt uit de lucht onttrokken en opgevangen in een condensbak. Zo zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft. Een te vochtig huis zorgt namelijk voor schimmel en muffe geurtjes, en heeft zo een negatieve impact op je gezondheid.

Om ervoor te zorgen dat je mobiele airco lang meegaat, is het belangrijk om je airco goed te onderhouden. Een belangrijk onderdeel is het ontluchten van je mobiele airco, dit om condenswater af te voeren en verstoppingen te voorkomen. Maak ook de buitenkant van de airco regelmatig schoon en vervang filters waar en wanneer nodig.

Tips voor gebruik van een mobiele airco in huis

Tips voor gebruik van een mobiele airco in huis

Hier volgen enkele tips voor het gebruik van een mobiele airco:

  • Plaats de airco in de buurt van een raam, zodat de warmte afgevoerd kan worden. Gebruik een afdichtingset zodat alleen de buis naar buiten leidt en er geen warmte binnen kan komen. Plaats de airco niet in de zon.
  • Zet de airco vroeg in de ochtend aan, voordat het echt warm wordt. Zo hoeft de airco minder hard te werken om de koele temperatuur te behouden. Dit bespaart ook energie.
  • Houd de kamer zo koel mogelijk. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen wanneer de zon erop staat of installeer zonwering.

Bekijk soortgelijke artikelen