Mediamarkt Logo

Waarom doet het teken voor apenstaartje (@) het niet meer op mijn toetsenbord?

unknown description

Het teken voor apenstaartje is een veelgebruikt symbool op een Nederlands toetsenbord. Denk alleen al aan het typen van e-mailadressen. Soms gebeurt het ineens dat je dit teken niet meer kunt maken op je toetsenbord. Dit gebeurt het vaakst op Windows-apparaten en meestal doordat de invoertaal per ongeluk is veranderd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het @-teken weer te laten werken.

3 manieren om je @-teken weer terug te krijgen

3 manieren om je @-teken weer terug te krijgen

Op zowel Windows- als Apple-apparaten maak je het apenstaartjes-teken normaal gesproken door ‘Shift + 2’ in te drukken op je toetsenbord. Soms werkt dit niet meer of krijg je een heel ander teken als je deze toetsencombinatie gebruikt. Grote kans dat dit door een gewijzigde invoertaal komt. Met de volgende 3 manieren maak je binnen de kortste keren weer een apenstaartje op de manier zoals je gewend bent.

Hoe gebruik je toetsenbordtekens in Windows?

1) Zet de invoertaal van je toetsenbord terug via Ctrl + Shift

Op Windows-apparaten wijzig je de invoertaal snel en makkelijk door de toetsen Ctrl en Shift tegelijk in te drukken. Handig, alleen bestaat de kans dat je deze toetsen een keer per ongeluk indrukt en de invoertaal wijzigt zonder dat je het doorhebt. Houd de Ctrl- en Shiftknop nog een keer tegelijk ingedrukt en controleer of het @-teken het daarna wel weer doet met ‘Shift + 2’. Omdat de combinatie Ctrl + Shift niet bestaat op een MacBook, loop je hier niet tegen dit probleem aan.

2) Gebruik de instellingen om de invoertaal van je toetsenbord terug te zetten

2) Gebruik de instellingen om de invoertaal van je toetsenbord terug te zetten

Een andere manier om de invoertaal van je toetsenbord te veranderen is door de instellingen van je Windows-computer of -laptop te openen.

  1. Ga bij je instellingen naar ‘Tijd en taal’.
  2. Klik op ‘Taal’ en vervolgens op ‘Voorkeurstalen’.
  3. Selecteer ‘Nederlands’ en ga naar ‘Opties’.
  4. Controleer of hier ‘Verenigde Staten (internationaal)’* staat. Zo niet, pas de taal dan aan naar ‘Verenigde Staten (internationaal)’.
  5. Controleer of het @-teken het weer doet als je ‘Shift + 2’ intikt.
  6. Optioneel: verwijder onder ‘Voorkeurstalen’ alle talen behalve Nederlands.

*In Nederland maken we gebruik van het QWERTY-toetsenbord volgens de indeling die ook onder meer in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Daarom is dit de juiste instelling voor een Nederlands toetsenbord.

3) Gebruik een alt-code om het @-teken te maken

Vind je het prima om op een andere manier dan ‘Shift + 2’ het @-teken te maken? Leer dan de alt-code voor het apenstaartje uit je hoofd. Een alt-code is een combinatie van de Alt-toets en een cijfercode, waarmee je speciale tekens maakt. Zorg dat Num Lock aanstaat op je toetsenbord. Vervolgens houd je de Alt-toets ingedrukt, en typ je de cijfers ‘064’. Als je de Alt-toets loslaat, verschijnt het @-teken op je scherm.

Bekijk soortgelijke artikelen