MM logo red

De belangrijkste verschillen tussen de iPad Air en iPad Pro

Daan20 APRIL 2023

De iPad Air en de iPad Pro zijn er voor iedereen die net iets meer wil met zijn tablet dan surfen en youtuben. De nieuwste generatie Air (2024) en Pro (2024) van Apple zijn 2 absolute krachtpatsers. Maar wanneer past de ene iPad beter bij je, en wanneer de andere? Vergelijk de iPad Air en de iPad Pro op 6 punten die belangrijk zijn voor jouw iPad-keuze.

iPad Air (2024) en iPad Pro (2024) vergelijken

IPad Air (2022) en iPad Pro (2022) vergelijken

De iPad Air en de iPad Pro staan bekend als de krachtigste tablets van Apple. Het is dan ook niet verrassend dat zakelijke professionals en grafisch designers vaak een van deze 2 iPads kiezen. De tablets hebben een sterke processor, een batterij die ongeveer 10 uur meegaat en een vergelijkbare camera waar je de scherpste foto’s mee maakt. Toch zijn de iPad Air (2024) en de iPad Pro (2024) op sommige punten net even anders. Hoe verschillen de Air en de Pro qua beeldscherm, ontwerp, processor, gebruikssituatie, geschikte accessoires en prijs?

1. Het verschil in beeldscherm en formaat

1. Het verschil in beeldscherm en formaat

De iPad Air (2024) heeft een 11 inch-beeldscherm of een 13 inch-beeldscherm met True Tune-technologie, wat inhoudt dat je zonder haperingen naar je favoriete serie kijkt of je lievelingsgame speelt. De iPad Pro (2024) heeft 1 schermvariant, namelijk 13 inch. Het scherm heeft ProMotion-technologie. Hiermee kijk je films en series met haarscherp beeld en speel je de grootste grafische games zonder horten of stoten. Het beeld van zowel de iPad Pro als de iPad Air heeft een speciale antireflectielaag, waardoor je geen last hebt van licht- of zonnestralen op je scherm.

2. Wat is het ontwerp van beide opties en uit welke kleuren kun je kiezen?

2. Wat is het ontwerp van beide opties en uit welke kleuren kun je kiezen?

De nieuwste generaties iPad hebben min of meer hetzelfde ontwerp, zo ook de iPad Air (2024) en de Pro (2024). De achterkant is helemaal plat, de hoeken lopen rond af en de zijkanten zijn strak afgewerkt. Ook hebben beide tablets een gelamineerd beeldscherm, wat betekent dat de voorkant bijna geen randen heeft en helemaal uit beeldscherm bestaat. Tussen de beschikbare kleuren zit wel veel verschil in beide iPads. De Air is beschikbaar in 4 kleuren, namelijk: grijs, blauw, witgoud en paars. De kleurenkeus voor de iPad Pro is met donkergrijs en zilver minder groot.

3. Welke processor en hoeveel werkgeheugen hebben de Pro en de Air?

3. Welke processor en hoeveel werkgeheugen hebben de Pro en de Air?

Qua processor zijn de iPad Pro en de iPad Air 2 absolute krachtpatsers. De Air beschikt over een M2-chip, waarmee je de zwaarste taken zonder problemen uitvoert. De iPad Pro doet er nog een schepje bovenop als het gaat om processorkracht. Deze iPad werkt met de M4-chip, de nieuwste Apple-processor tot nu toe. Met deze powermotor gebruik je Photoshop, 3D-games en andere grafische taken zonder haperingen. De iPad Pro en de iPad Air hebben allebei 8 GB werkgeheugen, waarmee je ook de zwaarste taken vloeiend naast elkaar gebruikt. Muziek in de oren voor de multitaskers onder ons.

4. Waar gebruik je de iPad Air of de iPad Pro voor?

4. Waar gebruik je de iPad Air of de iPad Pro voor?

Waar gebruik jij een iPad voor? De iPad Air en de iPad Pro hebben allebei een heel krachtige processor, evenveel werkgeheugen een vloeiend beeldscherm. Wanneer kies je dan voor welke iPad? De iPad Pro is het meest geschikt als je veel grafische taken uitvoert op je iPad. Fanatieke video- en beeldbewerkers hebben dus net iets meer aan de Pro. Zijn de puur grafische spierballen voor jou minder belangrijk, maar zoek je wel een betrouwbare en sterke iPad voor je werk of je studie? Dan beleef je veel plezier aan de Air.

5. Welke accessoires verbind je met beide iPads?

5. Welke accessoires verbind je met beide iPads?

Op zowel de iPad Pro als de iPad Air is het mogelijk om dezelfde accessoires te verbinden. Zo zijn de beide iPads compatible met de Apple Pencil van de tweede generatie, waarmee je tekent, schrijft en ontwerpt. Ook zijn beide modellen compatibel met de nieuwe Apple Pencil Pro. Je verbindt deze digitale pen heel makkelijk met behulp van een magnetisch verbindingsstuk. Met een Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio tover je de Pro en de Air heel makkelijk om tot een soort laptop. Het Magic Keyboard heeft een geïntegreerde trackpad die je kent van MacBooks. Het Smart Keyboard Folio is tegelijk laptophoes en toetsenbord.

6. Wat is het prijsverschil tussen de iPad Air (2024) en de iPad Pro (2024)?

6. Wat is het prijsverschil tussen de iPad Air (2022) en de iPad Pro (2022)?

Onder meer dankzij de nieuwere processor en het scherpere beeldscherm ligt de prijs van de iPad Pro hoger dan die van de iPad Air. Dit is natuurlijk ook nog afhankelijk van het model iPad Pro dat je wilt. Zoals gezegd is deze iPad beschikbaar in 1 variant, maar door de betere specs levert dit een prijsverschil op ten opzichte van de iPad Air. Als je veel met de allerzwaarste programma’s werkt en elke grafische spiervezel keihard nodig hebt, is dit extra bedrag de investering zeker waard.

Conclusie: past de iPad Air of de Pro beter bij jou?

Conclusie: past de iPad Air of de Pro beter bij jou?

Ben je grafisch designer en verwacht je alleen de krachtigste prestaties van je tablet, dan kies je voor de iPad Pro. Gebruik je deze grafische taken minder, dan is de iPad Air waarschijnlijk een goede optie. Deze iPad kan op heel veel gebieden mee met de prestaties van de Pro. De iPad Air is daarom geliefd bij bijvoorbeeld scholieren en studenten. Heb je behoefte aan meer keuzemogelijkheden voor je nieuwe iPad? Vergelijk dan ook de iPad (2022) met de iPad Air (2024) of lees meer over waar je op moet letten bij de keuze tussen alle iPad-modellen.

Bekijk soortgelijke artikelen