MM logo red

De iPad of de iPad Air: welke moet je kiezen?

Daan24 APRIL 2023
unknown description

Ben je op zoek naar een nieuwe tablet en twijfel je tussen de iPad en de iPad Air? Op deze pagina wordt de iPad Air vergeleken met zowel de tiende generatie iPad (2022) als de negende generatie iPad (2021). Welke verschillen zijn er tussen deze twee iPads? En zijn er ook overeenkomsten tussen de iPad en de iPad Air?

iPad Air (2024) en iPad (2022) vergelijken

IPad Air (2022) en iPad (2022) vergelijken

De iPad Air (2024) en de iPad (2022) lijken in eerste instantie veel op elkaar, zeker als je naar de buitenkant kijkt. Beide iPads hebben dezelfde behuizing en ook de schermen zijn even groot. Toch zijn er ook duidelijke verschillen, onder meer in het beeldscherm, de processor en de accessoires die je kunt aansluiten op beide iPads. Hieronder lees je meer over deze verschillen tussen de iPad (2024) vs iPad Air. We vergelijken 6 punten: beeldscherm, ontwerp, processor, gebruikssituatie, geschikte accessoires en de prijs.

1. Verschil in beeldscherm en formaat

1. Verschil in beeldscherm en formaat

De verschillen in formaten en beeldschermen tussen de iPad Air en de iPad (2022) vallen op het eerste gezicht niet op. De iPad Air (2024) heeft een scherm van 11 inch of 13 inch, de iPad (2022) heeft een scherm van 10.9 inch. Beide modellen hebben een Liquid Retina-display en een resolutie van 2360 x 1640 pizels. Als je iets beter kijkt, zie je wel enkele verschillen. Zo is de iPad 2022 net een paar millimeter groter dan de iPad Air. Het grootste verschil zit in het gelamineerde beeldscherm van de Air. Dit scherm zit dichter op het glas, waardoor de kleurverschillen heel realistisch lijken. Daarnaast heeft het iPad Air-scherm een antireflectielaag, waardoor je geen last hebt van de felle zon op je beeldscherm.

2. Ontwerp en kleuren

2. Ontwerp en kleuren

De ontwerpen van de iPad (2022) en de iPad Air hebben veel van elkaar weg. Ze hebben bijvoorbeeld allebei rechtopstaande randen en een scherm met afgeronde hoeken. Ook de homeknop zit niet meer op de iPad Air en de iPad (2022). Het grootste verschil in uiterlijk van beide iPads zit hem in de kleuren waarin ze verkrijgbaar zijn. Zo valt de iPad (2022) op door de 4 vrolijke felle kleuren waarin die beschikbaar is: zilver, roze, blauw en geel. Bij de iPad Air (2024) kies je tussen 4 minder felle kleurtinten grijs, blauw, witgoud en paars.

3. De processor en het werkgeheugen

3. De processor en het werkgeheugen

In de iPad (2022) zit een A14-chip met 4 GB werkgeheugen, waarmee je dagelijkse taken zoals surfen, gamen of video’s kijken probleemloos uitvoert. Deze chip kan iets zwaardere taken aan, zoals kleine beeldbewerkingen. De iPad Air (2024) heeft een M2-chip met 8 GB werkgeheugen. Behalve dat deze processor nog krachtiger is, zorgt hij ervoor dat je de functie Stage Manager soepel gebruikt. Dit is een ideale functie voor multitaskers, want met Stage Manager schakel je op je iPad tussen schermen en wissel je snel en eenvoudig tussen taken.

4. Welke iPad past bij jouw gebruik?

4. Welke iPad past bij jouw gebruik?

De iPad Air (2024) past bij je als je laptopachtige prestaties verwacht van je tablet. De M2-chip die in de iPad Air zit, gebruikt Apple namelijk ook voor MacBooks. Op een iPad Air werk je zonder vertragingen, zelfs al gebruik je nog zulke grote programma’s. De standaard iPad-modellen zijn altijd populair geweest als familietablet. Voor kinderen is de iPad (2022) dan ook zeer geschikt om op te leren en huiswerk op te maken, al kan hij meer dan dat. Een goede keuze voor bijvoorbeeld jonge studenten die een betrouwbare en krachtige iPad nodig hebben.

5. Zijn er verschillende geschikte accessoires voor beide iPads?

5. Zijn er verschillende geschikte accessoires voor beide iPads?

De iPad Air (2024) ondersteunt naast de tweede generatie Apple Pencil, de pen waarmee je kunt schrijven op je Apple tablet, ook de nieuwe Apple Pencil Pro. De iPad (2022) werkt met de eerste generatie pencil, al heb je wel een adapter nodig om hem aan te sluiten. Wil je van je iPad een soort laptop maken? Dan koop je voor de iPad 2021 een Smart Keyboard. Deze toetsenbordhoes is geschikt voor bijvoorbeeld tekstverwerking. Op de iPad Air (2024) past het Magic Keyboard. Deze hoes heeft net iets meer functies dan het Smart Keyboard. Het belangrijkste en meest opvallende verschil is het trackpad. Dit is de ‘muis’ die je waarschijnlijk wel kent van Apple MacBooks.

6. Prijsverschil tussen de iPad Air en de iPad (2022)

6. Prijsverschil tussen de iPad Air en de iPad (2022)

Het prijsverschil tussen de iPad Air (2024) en de iPad (2022) schommelt al vanaf de lancering van beide tablets rond de € 300,-. Voor het bedrag dat je meer betaalt voor de iPad Air, krijg je een tablet met iets meer power, een helderder display en meer opties om accessoires aan te sluiten.

iPad Air (2024) en iPad (2021) vergelijken

IPad Air (2022) en iPad (2021) vergelijken

Naast de iPad (2022) is ook de negende editie van het standaardmodel iPad nog populair. Hoe verschilt de iPad 2021 ten opzichte van de iPad Air en hoe kies je de tablet die het beste bij je past? Hieronder vergelijken we de iPad Air en de iPad (2021) op dezelfde 6 punten.

1. Verschil in beeldscherm en formaat

1. Verschil in beeldscherm en formaat

Het beeldscherm van de iPad Air is met 11 inch en 13 inch net iets groter dan dat van de negende generatie iPad (10.2 inch), terwijl de iPad Air wel compacter is dan de iPad (2021). Dat komt doordat het Liquid Retina-beeldscherm van de Air gelamineerd is. Dit betekent minder randen en meer beeldscherm. De iPad 2021 heeft daarnaast een homeknop die extra ruimte in beslag neemt. Het Retina-beeldscherm van de iPad 2021 heeft geen antireflectielaag, de iPad Air wel. Hierop heb je minder last van de zon, handig als je bijvoorbeeld veel in de buitenlucht werkt met je iPad.

2. Ontwerp en kleuren

2. Ontwerp en kleuren

Je hebt geen vergrootglas nodig om de verschillen in ontwerp te zien tussen de iPad Air (2024) en de iPad 2021. Ten eerste valt op dat de hele voorkant van de iPad Air scherm is. De homeknop die wel op de iPad 2021 zit, ontbreekt op de Air. Op de iPad 2021 had je die homeknop nodig om je tablet te ontgrendelen met Touch ID. Die techniek zit ook op de iPad Air, maar daar zit de vingerafdrukscanner in de aan/uit-knop verwerkt. Waar je bij de iPad Air kunt kiezen uit de kleuren grijs, witgoud, paars en blauw, is de iPad 2021 alleen in grijs en zilver beschikbaar.

3. De processor en het werkgeheugen

3. De processor en het werkgeheugen

Met de M2-chip die in de iPad Air (2024) zit, voer je probleemlos zware taken uit zoals Photoshop of videobewerking. Om al die grafische taken uit te kunnen voeren is het 8 GB werkgeheugen geen overbodige luxe. De iPad 2021 draait op een A13 Bionic-chip. Deze processor is nog steeds erg krachtig en in combinatie met 3 GB werkgeheugen voert de iPad standaardtaken zonder slag of stoot uit. Een filmpje kijken op YouTube of een potje Candy Crush spelen is op de iPad 2021 geen probleem.

4. Welke iPad past bij jouw gebruik?

4. Welke iPad past bij jouw gebruik?

Als je een iPad zoekt om foto’s en video’s op te bewerken, of grote spellen op te spelen, dan heb je de grafische spierballen van de iPad Air nodig. In dat geval is het voor jou misschien beter om de iPad Air en de iPad Pro te vergelijken met elkaar. Zoek je een betrouwbare en snelle iPad waarmee je vooral basisdingen wilt doen, zoals surfen, youtuben en lichte games spelen? Dan is de iPad 2021 een heel goede optie voor jou. Deze iPad is heel krachtig, zeker voor een instapmodel, en kan nog jarenlang mee.

5. Zijn er verschillende geschikte accessoires voor beide iPads?

5. Zijn er verschillende geschikte accessoires voor beide iPads?

Net als de iPad 2022 kun je de Apple Pencil 1 via een kleine omweg (de USB C-adapter) aansluiten en gebruiken op de iPad 2021. De iPad Air werkt met de tweede generatie pencil en de nieuwe Pencil Pro, die je via een magneet direct aansluit. Een ander verschil zit in de toetsenbordhoes voor beide modellen. Op de iPad Air past het Smart Keyboard Folio, een hoes die je iPad omtovert tot een soort kleine MacBook, inclusief trackpad. De iPad (2022) werkt met het Magic Keyboard. Deze hoes heeft geen ingebouwde trackpad, al kun je zelf een externe muis aansluiten. Daarnaast staat je iPad Air in het Magic Keyboard net iets hoger, wat fijner werkt.

6. Prijsverschil tussen de iPad Air en de iPad (2021)

6. Prijsverschil tussen de iPad Air en de iPad…

Er was al een prijsverschil tussen de iPad Air (2024) en de iPad 2022 en het is geen verrassing dat dit verschil tussen de Air en de negende generatie iPad nog groter is. Na de lancering van de iPad 2022 is de iPad 2021 in prijs gezakt. Voor een iPad 2021 betaal je dus al snel honderden euro’s minder dan voor een iPad Air 2022. Als je twijfelt tussen deze 2 iPads, is het vooral belangrijk om voor jezelf na te gaan of de extra functies op de iPad Air je het prijsverschil waard zijn.

Conclusie: past de iPad of de iPad Air beter bij jou?

Op deze pagina hebben we de iPad Air (2024) vergeleken met zowel de tiende generatie iPad (2022) als de negende generatie iPad (2021). Als je een iPad zoekt die je naast de dagelijkse taken ook voor werk of school gebruikt, past de iPad Air of de iPad 2022 waarschijnlijk beter bij je. De iPad 2021 is weer geschikter als je niet die zware taken uitvoert op je tablet en vooral video’s wilt kijken, op het internet wilt surfen en wat kleine spellen wilt spelen. Heb je behoefte aan meer iPad-keuzes? Lees hoe je kiest welke iPad je het beste kunt kopen of bekijk direct alle iPads.

Bekijk soortgelijke artikelen