MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Hoe installeer je macOS opnieuw op jouw Mac-apparaat?

Daan14 MEI 2025
Een bureaublad met een grote iMac-computer in het midden, omringd door een toetsenbord, muis, een pot met kleurpotloden, een gesloten laptop en een plant in een pot. De achtergrond is licht en minimalistisch.

macOS is het besturingssysteem van Apple voor Mac-apparaten. Dit systeem zorgt voor de krachtige prestaties en vele functies die je gewend bent van een Apple-computer of -laptop. Helaas komt het soms voor dat je Mac plotsteling heel traag reageert of dat sommige programma’s ineens niet goed meer werken. Een oplossing is vaak om macOS opnieuw te installeren op je Mac. Ontdek hoe je dat doet.

Maak een back-up van je bestanden

Persoon typt op een laptop aan een bureau, met een bril en een geel kopje op tafel. De setting is licht en netjes, met een focus op de handen op het toetsenbord.

In principe blijven al je gegevens, apps en documenten gewoon bewaard als je macOS opnieuw installeert op je MacBook. Voor de zekerheid is het toch verstandig om een back-up te maken van je bestanden. Dit kan op een extern opslagapparaat zoals een USB of harde schijf, of online via iCloud. Dit laatste doe je als volgt:

  1. Ga via het Apple-menu naar ‘Systeeminstellingen’.
  2. Klik op ‘iCloud’ en log in op je Apple-account.
  3. Klik op je naam.
  4. Klik op ‘Toon alles’ onder het tabje ‘Opgeslagen in iCloud’ als je de recentste macOS-versie Sequioa hebt. Bij Sonoma en oudere macOS-versies heet dit ‘Apps die iCloud gebruiken’.
  5. Selecteer de apps waarvan je de gegevens en bestanden automatisch wilt bewaren op iCloud.
  6. Eventuele andere bestanden bewaar je eenvoudig door ze naar je iCloud-drive te slepen.

Gebruik ‘macOS-herstel’

Bovenaanzicht van een persoon die op een laptop werkt met één hand op het toetsenbord en de andere op een muis. Op het donkere houten bureau liggen een notitieblok, een kop koffie en een klein vaasje met paarse bloemen.

Het opnieuw installeren en opstarten van macOS doe je via de functie ‘macOS-herstel’. Hiervoor heb je hoe dan ook een stabiele internetverbinding nodig. Hoe je macOS vervolgens opnieuw installeert, hangt voor een groot deel af van het type chip in je MacBook Pro, MacBook Air of iMac. Is dit een exemplaar uit de M-serie, zoals de MacBook Air M3, Air M4 of Mac Studio? Dan heb je sowieso een apparaat met Apple silicon. Heb je een andere chipversie? Dan heeft je Mac-apparaat een Intel-processor. Wanneer je niet zeker weet welke chip je Mac heeft, volg dan het stappenplan voor Mac-apparaat met Intel-processor.

macOS-herstel op apparaat met Apple silicon

Op een Mac met Apple silicon voer je macOS-herstel als volgt uit:

  1. Zet je Mac volledig uit, eventueel door de aan-uitknop lang ingedrukt te houden.
  2. Druk de aan-uitknop in en wacht tot een scherm verschijnt met opstartopties, waaronder een interne harde schijf en een tandwiel met ‘Opties’. Klik op die laatste en kies ‘Ga door’.
  3. Selecteer de juiste gebruiker en log in.
  4. Kies de optie ‘Installeer macOS opnieuw’.
  5. Klik op ‘Ga door’, vul eventueel opnieuw je wachtwoord in en kies vervolgens ‘Macintosh HD’.
  6. Wacht tot macOS opnieuw is geïnstalleerd, laat je Mac openstaan en volg daarna de laatste duidelijke stappen die op het configuratiescherm verschijnen.

Zijaanzicht van een halfopen laptop in een donkere ruimte, waarbij het scherm een regenboogachtig licht uitstraalt dat reflecteert op het toetsenbord en het oppervlak eronder.

macOS-herstel op apparaat met Intel-processor

Op een Mac met Intel-processor voer je macOS-herstel uit via deze stappen:

  1. Zet je Mac helemaal uit, indien nodig door de aan-uitknop lang ingedrukt te houden.
  2. Houd de aan-uitknop ingedrukt en vervolgens direct de combinatie Command (⌘) + R.
  3. Log in bij de juiste gebruiker.
  4. Kies de optie ‘Installeer macOS opnieuw’.
  5. Tik op ‘Ga door’ en kies ‘Macintosh HD’.
  6. Laat je Mac openstaan en met rust totdat macOS helemaal opnieuw is geïnstalleerd. Volg de laatste stappen die op je scherm verschijnen na het herstel.

Mac-herstel werkt niet: wat moet je doen?

Een gesloten laptop met zwart scherm op een houten bureau, vergezeld door een kop cappuccino met latte art, een muis en een bloemenvaas op de achtergrond.

Wanneer Mac-herstel niet volledig lukt, merk je dat snel genoeg aan het scherm dat op je Mac verschijnt. Wat je het beste kunt doen, hangt af van het symbool op je scherm. Deze foutmeldingen komen veel voor:

  • Symbool van een map met een vraagteken: de opstartschijf van je Mac herkent geen besturingssysteem. In dat geval installeer je macOS opnieuw vanaf stap 1 van macOS-herstel.
  • Symbool van een cirkel met een streep erdoor: je opstartschijf bevat een macOS-versie die niet geschikt is voor jouw Mac. Voer macOS-herstel opnieuw uit en download een versie die wel geschikt is voor je apparaat.
  • Symbool van een wereldbol met waarschuwingsteken: je Mac is niet goed verbonden met internet en kan daardoor het herstel niet voltooien. Controleer de verbinding en probeer het opnieuw.

Welke macOS-versie heeft mijn Mac-apparaat na het herstelproces?

Een vrouw die een opengeklapte laptop vasthoudt en gebruikt terwijl ze bij een raam met lichte gordijnen staat. Ze draagt een blauwgrijze jurk en kijkt geconcentreerd naar het scherm.

Met macOS-herstel op een apparaat met Apple silicon installeer je altijd de huidige versie van het recentst gedownloade macOS opnieuw. Op een Intel-Mac hangt dit af van de toetscombinatie die je gebruikt bij stap 2 in ons eerder beschreven stappenplan voor macOS-herstel. In dat stappenplan gebruik je direct na de aan-uitknop de combinatie Command (⌘) + R om de huidige versie van macOS te herstellen, maar er zijn meer opties.

Om de nieuwste macOS-versie te installeren, gebruik je bij stap 2 de toetscombinatie: aan-uitknop -> Option (⌥) + Command (⌘) + R. Om de macOS-versie te downloaden die oorspronkelijk bij je Mac werd geleverd, gebruik je bij stap 2 de volgende toetscombinatie: aan-uitknop -> Shift + Option (⌥) + Command (⌘) + R.

Ons advies over het opnieuw installen van macOS op jouw Mac-apparaat

Een meisje zit aan een wit bureau en kijkt lachend naar een rood computerscherm. Ze draagt een grijs met oranje trui en heeft witte draadloze oordopjes in. Op het bureau liggen een pot met gekleurde pennen, een smartphone en een geel potlood dat ze vasthoudt.

Als je Mac-apparaat opeens heel traag wordt of als standaardapps zomaar niet meer goed werken, dan helpt het vaak om de huidige versie van het macOS-besturingssysteem opnieuw te installeren. Hoe je dit precies doet, hangt af van de chip in je Mac. Weet je dat de chip in jouw Mac een M-versie is? Dan heb je een apparaat met Apple silicon. Elke Mac met een andere processor is een Intel-Mac. Volg voor het opnieuw installeren van MacOS dan ook het juiste stappenplan in dit artikel voor jouw apparaat. Twijfel je over de chip in jouw Mac? Volg dan het stappenplan voor apparaten met Intel-processor.

Veelgestelde vragen

Bekijk soortgelijke artikelen

welke macbook kopen
Computer

MacBook Pro versus Air: wat zijn de verschillen?

Lees meer over MacBook Pro versus Air: wat zijn de verschillen?
Hoe kies je een nieuwe Apple Mac?-preview
Computer

Hoe kies je een nieuwe Apple Mac?

Lees meer over Hoe kies je een nieuwe Apple Mac?
MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac-preview
Computer

MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac

Lees meer over MacOS: besturingssysteem voor jouw Mac