Mediamarkt Logo

Wat is HDR op je tv en hoe werkt het?

HDR (High Dynamic Range) is een techniek in je televisie die ervoor zorgt dat je veel meer contrast, mooiere kleuren, helder beeld en realistische details ziet. Hierdoor zien jouw films er zo levensecht uit dat het lijkt alsof je in de bioscoop zit. Hoe HDR precies werkt en welke soorten HDR er zijn, lees je hieronder.

Wat zijn de voordelen van High Dynamic Range?

Wat zijn de voordelen van High Dynamic Range?

Door HDR komen films en series echt tot leven. Hiervoor moeten de beelden wel HDR-informatie hebben meegekregen tijdens het filmen. Gelukkig doet de filmindustrie dat tegenwoordig, dus als je HDR op je tv hebt, geniet je van veel rijkere beelden. Lichte delen in het beeld zijn nog lichter, schaduwen nog zwarter en de kleuren spatten werkelijk van je scherm. Het kleurbereik is bij HDR hoger, dus je ziet veel meer tinten en kleurnuances. Er zijn verschillende soorten HDR, die passen bij verschillende bronnen (bronnen zijn bijvoorbeeld Blue-ray, Netflix of PS5). Let hier goed op als je een nieuwe tv met HDR uitzoekt.

Welke soorten HDR zijn er en wat zijn de verschillen?

Welke soorten HDR zijn er en wat zijn de verschillen?

Kom je de termen HDR-formaten of HDR-protocollen tegen, dan gaat het over het soort HDR. Op dit moment zijn de soorten HDR die je kunt tegenkomen: HDR 10, HDR 10+, Dolby Vision en HLG. Is dit belangrijk om te weten? Ja, want het soort HDR moet passen bij de verzender (de bron) van de beelden. HDR 10 wordt ondersteund door bronnen als: HDR Blu-Rayschijfjes, Netflix, iTunes en Amazon Prime Video. Ook gameconsoles zoals Xbox, PS4 en PS5 ondersteunen HDR 10. HDR 10+ wordt vooral ondersteund door Samsung en Panasonic tv’s en is geschikt voor onder andere Amazon Video. Dolby Vision kun je gebruiken voor bijvoorbeeld Netflix en Disney+. HLG is geschikt voor YouTube en televisieprogramma’s. Bedenk bij het kopen van een tv met HDR dus goed naar welke bronnen je gaat kijken, en check voor je koop nog even welk soort HDR je dan het best kunt kiezen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen HDR, SDR en 4K?

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen HDR, SDR en 4K?

Op ‘normale’ tv’s met een Standard Dynamic Range (SDR) zie je minder kleuren dan op een tv met HDR. Het aantal kleuren dat de tv kan weergeven heet ook wel kleurdiepte. Hierboven heb je al gelezen dat je op een HDR-tv veel meer kleuren ziet dan op een tv met SDR. Om je een indruk te geven: de kleurdiepte van een SDR-tv is 8 bit (17 miljoen kleuren). De kleurdiepte van een HDR-tv is 10 bit (1 miljard kleuren). Dat scheelt enorm. Dan 4K, die term kom je veel tegen als je over HDR leest. 4K gaat over de resolutie van de tv, dus hoeveel pixels (met kleurinformatie) het scherm heeft. Je kunt je voorstellen: hoe meer pixels die al die kleuren kunnen laten zien, hoe beter het beeld.

Welke televisies hebben HDR?

Welke televisies hebben HDR?

Je vindt HDR vooral op led-, qled-, oled- en neo-qled-tv’s. Vooral tv’s met een oled-scherm zijn zeer geschikt voor HDR. Ook op led-tv’s zit soms HDR, op onze pagina oled-tv’s lees je daar meer over. Er zijn heel wat merken om uit te kiezen, dus kijk ook goed naar zaken als: soort besturingssysteem, de aansluitingen, de resolutie, het geluid en de grootte van het scherm.

Top 5 beste HDR-tv’s

Wil jij ook helemaal verdwijnen in mooie natuurdocumentaires, kostuumdrama’s en spannende actiefilms? Van HDR-tv’s met Ambilight tot spraakgestuurd tot megagroot. Hier zie je onze 5 beste HDR-tv’s bij elkaar.

Bekijk soortgelijke artikelen