• Binnen 30 minuten ophalen in onze winkel

  • 7 dagen per week thuisbezorgd

  • Retourneren binnen 30 dagen

  • Voor 12:30 besteld, vandaag in huis

Kies een winkel
Toon alle winkels

Op zoek naar een ventilator? Wij geven je advies.

Een ventilator zorgt op warme dagen voor verkoeling in huis. Daarnaast is hij geschikt om frisse lucht de kamer in te blazen. Welke ventilator voor jou het meest geschikt is, hangt af van de kamer waar je hem wil neerzetten en de manier waarop je hem wil gebruiken. MediaMarkt helpt je bij het kiezen van het juiste exemplaar.

Soorten ventilatoren

Een ventilator zorgt op warme dagen voor aangename verkoeling. Hij blaast een verfrissende bries door de kamer, waardoor het op warme dagen een stuk comfortabeler aanvoelt.

Ben je op zoek naar een apparaat dat de temperatuur in de kamer daadwerkelijk verlaagt? Ga dan voor een airco.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Tafelventilator

Tafelventilator

Een tafelventilator is compact en praktisch. Door zijn kleine formaat past hij perfect op een tafel of bureau. Een tafelventilator doet op een warme dag precies wat jij nodig hebt: jou verkoelen. De blaassnelheid stel je zelf in en ook zijn uitblaasrichting pas je vaak zelf aan. Richt hem alleen op jezelf, of laat hem de hele kamer verkoelen.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Staande ventilator

Staande ventilator

De staande ventilator (ook wel statiefventilator genoemd) heeft net als een tafelventilator een ronde korf. Doordat hij op een statief staat en de korf vrij groot is, is hij geschikt om grote oppervlakken te koelen. De hoogte is vaak instelbaar, zodat hij perfect bij jouw huishouden past. Ook de blaassnelheid en blaasrichting zijn instelbaar. Sommige statiefventilatoren worden met een afstandsbediening geleverd. De meer geavanceerde modellen bedien je met een app.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Torenventilator

Torenventilator

Een torenventilator (ook zuilventilator of kolomventilator genoemd) zet je net als een staande ventilator op de vloer. Een torenventilator is standaard ongeveer 70 cm hoog en heeft daarmee de ideale hoogte om je te koelen als je op de bank zit. Door zijn smalle, compacte formaat past dit type ook in kleine kamers. Luxere torenventilatoren hebben een timer en bedien je met een afstandsbediening en in sommige gevallen zelfs met een app.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Vloerventilator

Vloerventilator

Een vloerventilator is een van de meest krachtige ventilatoren. Door zijn grote korf en sterke vermogen is hij geschikt om grote ruimtes van frisse lucht te voorzien. Deze ventilatoren zijn vaak lawaaieriger dan de andere soorten.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Plafondventilator

Plafondventilator

Plafondventilatoren kom je vaak tegen in slaapkamers en op kantoren. En dat heeft een reden: ze zijn vrij stil en blazen de lucht over een groot oppervlak. Je schakelt een plafondventilator meestal in en uit via een afstandsbediening, een app of een schakelaar aan de muur.

Bij de installatie van een plafondventilator is het belangrijk dat de draagkracht van het aansluitpunt minimaal 100 kilogram is. Ook is het verstandig de ventilator niet lager dan op 2 meter 30 te hangen. Zo voorkom je dat je tussen de bladen komt als je staand je hand opsteekt.

Ventilator advies - Soorten ventilatoren - Luchtkoeler

Luchtkoeler

Een luchtkoeler is effectiever dan een gewone ventilator. Luchtkoelers verdampen water en zorgen er op die manier voor dat de temperatuur van de lucht daadwerkelijk daalt. Doordat het verdampen van het water energie en dus warmte kost, koelt de lucht af.

Een luchtkoeler werkt minder effectief dan een airco, maar is wel heel praktisch. Net als een mobiele airco verplaats je ze gemakkelijk van de ene naar de andere kamer: de meeste luchtkoelers hebben wieltjes. Voor een luchtkoeler heb je in tegenstelling tot een airco geen lucht afvoerslang nodig. Hij is hierdoor nog flexibeler neer te zetten. Tot slot drogen luchtkoelers de lucht niet uit.

Eigenschappen van ventilatoren

Ventilatoren zijn er in verschillende soorten en maten. Ook als je het type gekozen hebt, is ons assortiment heel uitgebreid. We lichten de belangrijkste verschillen in eigenschappen toe.

Advies ventilatoren - Eigenschappen - Diameter, geluidsniveau en snelheidsstanden

Diameter van de korf

Hoe groter de diameter van de korf is, hoe meer lucht de ventilator verplaatst. Een grote diameter is belangrijker naarmate de ventilator verder weg staat.

Geluidsniveau

Ventilatoren maken geluid. Hoeveel lawaai hij maakt, verschilt per model. Het geluidsniveau wordt in decibellen weergegeven. Een verschil van 3 dB extra betekent dat de ventilator 2x zoveel geluid maakt. Een plafondventilator of een ventilator zonder roterende bladen werkt het meest stil.

Aantal snelheidsstanden

Hoe meer snelheidsstanden, hoe beter je de ventilator kunt aanpassen aan de temperatuur en je persoonlijke wensen. Zo geniet je precies van de verkoeling die je nodig hebt.

Ventilator advies - Eigenschappen - Oscilatiefunctie, veiligheid en afstandsbediening

Oscillatiefunctie

Een ventilator met oscillatiefunctie kan de hele ruimte koelen. Zo'n ventilator beweegt automatisch van links naar rechts en verspreidt zijn verkoelende bries op die manier door de hele kamer. Bijna alle ventilatoren hebben een oscilatiefunctie.

Veiligheid

Heb je kleine kinderen of huisdieren? Kies dan voor een ventilator met een korf die de bladen beschermt. Zo voorkom je dat de vingers van je kind of de staart van je kat tussen de bladen terechtkomen. Steeds vaker zie je ventilatoren zonder bladen. Die zijn niet alleen veiliger, maar ook stiller.

Afstandsbediening

Sommige ventilatoren worden geleverd met een afstandsbediening. Handig om zonder op te hoeven staan de ventilator in- of uit te schakelen, hem te laten oscilleren of de blaaskracht aan te passen. Bij sommige afstandsbedieningen kun je zelfs verschillende gebruikersprofielen instellen.

Ook ventilatoren worden smart en zijn steeds vaker met een app te bedienen.

Extra functies

Wil je een ventilator die meer kan dan alleen koelen? Ook dat is mogelijk! Denk aan een luchtreinigingsfunctie, verwarmingsfunctie, een timer of app-bediening.

Ventilator advies - Extra functies - Luchtreiniging en verwarming

Luchtreinigingsfunctie

Frisse lucht is fijn, gezonde frisse lucht is nog prettiger. Ventilatoren die de lucht kunnen reinigen, zijn er in twee categorieën:

  • Ionisatie. Een ionisatie-functie zorgt dat rondvliegende stofdeeltjes een elektrische lading krijgen. De deeltjes worden hierdoor verzwaard, zodat ze op de grond vallen. Dit komt de kwaliteit van de lucht ten goede.

  • HEPA-filter. Een 360° HEPA-filter in glasvezel filtert 99,95% van de fijnste deeltjes uit de lucht. Zo worden pollen, huidschilfers van huisdieren en bacteriën met een grootte tot 0,1 micrometer opgevangen.

Verwarmingsfunctie

Wil je ook in de winter plezier hebben van je ventilator? Kies dan een ventilator met een verwarmingsfunctie. Houd er rekening mee dat een ventilator met verwarmingsfunctie meer energie verbruikt.

Ventilator advies - Extra functies - Timer en app

Timer

Een ventilator met een timer schakelt zich automatisch uit na het verstrijken van de door jou ingestelde tijd. Handig als je je slaapkamer wilt koelen om in slaap te vallen.

App

Steeds meer ventilatoren worden geleverd met een afstandsbediening. Sommige modellen zijn zelfs zo geavanceerd dat je ze met een app kunt bedienen. Schakel het apparaat met behulp van de app in- en uit, pas de blaassnelheid aan, stel de timer in of kies een gebruikersprofiel.