MediaZine

Op zoek naar een airconditioner? Wij geven je advies.

Tja, soms heeft een raam openzetten geen zin als het in huis te benauwd is. Zeker op warme dagen heb je behoefte aan meer verkoeling. Een airconditioner koelt warme lucht af en zorgt op die manier voor een aangename temperatuur. Alleen, wat is voor jou de ‘juiste’ airconditioning? Er is veel keuze en iedereen heeft andere wensen. Wij helpen je graag met het vinden van een geschikt exemplaar.

Airconditioning

Adviespagina - Airco - Airconditioning

Heb je besloten om voor een airco te gaan? Dan kom je er al snel achter dat er veel verschillende modellen beschikbaar zijn. Een mobiele airco plaats je (zonder dat er installatie nodig is) met gemak in de ruimte die je wil koelen. Stel de door jou gewenste temperatuur in en de airco doet de rest. Doordat dit apparaat meestal op wielen staat, verplaats je hem eenvoudig naar een andere kamer. Gebruik hem overdag om je woonkamer te koelen en zet hem ’s avonds in je slaapkamer. De hete lucht voer je met behulp van een afvoerslang via een open raam, deur of opening in de muur naar buiten af. Zo bereik je het beste resultaat. Vocht dat aan de lucht wordt onttrokken, wordt automatisch afgevoerd naar het waterreservoir. Een airco met een afvoerslang voor condens voert het vocht direct naar buiten af. De meeste mobiele airco’s zijn monoblock, wat betekent dat ze geen buitenunit hebben en dus uit 1 geheel bestaan.

Pluspunten mobiele airco

  • Makkelijk verplaatsbaar

  • Ideaal om een kamer te verkoelen

  • Makkelijke installatie

Een minpunt van de mobiele airco is dat deze in de buurt van een raam geplaatst moet worden om warme lucht af te voeren

Bekijk onze airco's

Waar let je op bij het kiezen van een airco?

Voordat je een airco kiest, is het verstandig op een aantal dingen letten. Zo weet je zeker dat je een apparaat krijgt dat bij jouw situatie past. Let met name op het volgende:

  • Het koelvermogen

  • Het geluidsniveau

  • Het energieverbruik

  • Welke bediening je wil

Adviespagina - Airco - Koelvermogen

Het koelvermogen

Om een kamer op de door jou gewenste temperatuur te krijgen, is het belangrijk dat de airco van je keuze krachtig genoeg is. Iedere ruimte heeft namelijk andere omvang. Het koelvermogen van een airco vertelt je hoeveel lucht het apparaat binnen een uur kan koelen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW of BTU (‘British Thermal Unit’). 1 watt is ongeveer 3,4 BTU. Het vermogen dat je nodig hebt, is gelukkig makkelijk te berekenen.

Hoeveel vermogen heb je precies nodig?

Bereken eerst de inhoud van de te koelen kamer. Dit doe je met de formule lengte x breedte x hoogte. Stel dat je kamer 7 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog is, dan krijg je 7 x 5 x 2,5 = 87,5 m3. Nu je de inhoud van de kamer weet, kun je ook het benodigde koelvermogen berekenen. Voor een standaard kamer heb je 40 watt aan koelvermogen per kubieke meter nodig. In dit voorbeeld betekent dat dat je een vermogen van (87,5 x 40 =) 3500W = 3,5 kW nodig hebt. In BTU komt dit neer op (3500 x 3,4=) 11.900 BTU. Gaat het om een koele en goed geïsoleerde kamer? Dan kun je voor de berekening in plaats van 40 ook 30 watt gebruiken. Een hogere waarde kan ook: 50 watt voor een zolder waar het snel warm wordt, bijvoorbeeld.

Geen zin om te rekenen? Bij veel airco’s vermelden we bij de specificaties voor welke maximale ruimtemaat de airco geschikt is.

Adviespagina - Airco - Geluidsniveau

Het geluidsniveau

Het geluid dat een airconditioner maakt, wordt aangegeven in decibel (dB). Overdag ligt het normale geluidsniveau in huis gemiddeld tussen de 25 en 35 dB. Elke 3 dB extra betekent een verdubbeling van het geluid. Zeker wanneer je van plan bent om de airco in je slaapkamer te gebruiken, is het de moeite waard om te kijken hoeveel lawaai hij maakt. Het geluidsniveau van extra stille airco bedraagt maximaal 49 dB, die van een stille 50 tot 60 dB en die van een hoorbare airco 61 dB of meer.

Wil je een airco in je slaapkamer gebruiken? Zorg dan dat je hem regelmatig schoonmaakt. Als de filters van het apparaat verstopt raken, kan dit hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken.

Adviespagina - Airco - Energieverbruik en bediening

Het energieverbruik

Het is verstandig om bij het kiezen van een airconditioner te letten op zijn energieverbruik. Het verlagen van de temperatuur kan namelijk best veel stroom kosten. Op het energielabel vind je alle informatie die je nodig hebt. Niet alleen het daadwerkelijke verbruik (aangegeven in kWh), maar ook de energie-efficiëntie (voor koelen en zo mogelijk verwarmen) én het geluidsniveau. Wil je een energiezuinig apparaat? Kijk dan altijd of de airco label A+ heeft. A+ apparaten zijn het zuinigst.

De bediening

Airconditioningsystemen komen meestal met een handige afstandsbediening. Maar ook airco’s worden ‘smart’! Nieuwere modellen bedien je steeds vaker met behulp van een app. Zo schakel je het apparaat op je smartphone in- en uit en kun je de status van de airco snel controleren.

Onderhoud van een airco

Adviespagina - Airco - Onderhoud van een airco

Verkoudheid, hoofdpijn, vieze geurtjes: het zijn zomaar drie gevolgen van een airco die niet regelmatig wordt gecontroleerd. Het onderhouden van een airco is dus van groot belang. Zorg er ten eerste voor dat de luchtfilters af en toe worden gereinigd. Na verloop van tijd stapelt stof zich op, waardoor de airco niet alleen minder goed werkt, maar ook stof verspreidt. Mensen met allergieën krijgen hier al snel last van.

Maak je airco minstens twee keer per seizoen schoon. Je doet dit eenvoudig door eerst even de kap eraf te halen en het apparaat te inspecteren. Oogt het stoffig? Pak dan een stofzuiger en maak de filters vanaf de buitenkant schoon.

Het schoonmaken van de filters is eigenlijk het enige wat je zelf kunt doen. In de meeste gevallen is dat gelukkig voldoende. Voor andere onderhoudszaken kun je beter een monteur inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van het gasvormig koelmiddel. Te weinig koelmiddel kan een oorzaak zijn dat je airco slecht werkt.

Reinigingsfunctie

Sommige airconditioners zijn voorzien van een handige reinigingsfunctie. Hiermee reinigt een apparaat zichzelf. De reinigingsfunctie activeer je meestal eenvoudig met de afstandsbediening of het bedieningspaneel op het apparaat. Heeft een airco deze functie, gebruik hem dan een paar keer per jaar.