• Binnen 30 minuten ophalen in onze winkel

  • 7 dagen per week thuisbezorgd

  • Retourneren binnen 30 dagen

  • Voor 12:30 besteld, vandaag in huis

Kies een winkel
Toon alle winkels

Op zoek naar een gaming-monitor? Lees je eerst in!

Echte gamers hebben een top computer met een krachtige processor, grafische kaart en andere high-end hardware. Maar je laptop of pc kan nog zo krachtig zijn: als je geen goede gaming-monitor hebt, haal je niet het beste uit je games. Wat een ‘goede’ gaming-monitor is, ligt aan je persoonlijke wensen. Toch is er een aantal zaken altijd van groot belang. Wij helpen je de geschikte gaming-monitor kiezen.

Bij het kiezen van een gaming-monitor moet je een aantal dingen in de gaten houden. Zo heeft de ideale gaming-monitor een lage reactiesnelheid, een hoge verversingsnelheid, en een zo hoog mogelijke resolutie (als je hardware het aankan). Hieronder leggen we uit waarom juist deze dingen zo belangrijk zijn.

Bekijk alle gaming-monitoren

Adviespagina - Gaming-monitoren - Reactiesnelheid

Reactiesnelheid

Voor gaming is een snelle reactietijd (of responstijd) een must. Dit is de snelheid waarmee een pixel van zwart naar wit kan gaan en weer terug. Als deze responstijd te langzaam is, krijg je wazen (‘ghosting’ genoemd) en knalt iedereen in de game je aan gort. Een reactietijd van 5 milliseconden is erg snel, maar het liefste zit je onder de 2 milliseconden.

De snelste tijden vind je meestal bij TN-monitoren (een bepaalde schermtechnologie), maar deze hebben een iets minder mooie kleurweergave dan bijvoorbeeld IPS-monitoren. Daarnaast is de kijkhoek bij TN-beeldschermen kleiner, wat overigens niet heel erg is, aangezien je bij het spelen van een game over het algemeen recht voor je scherm zit.

Het genre game dat je speelt is van groot belang: een lage responstijd is met name handig bij games met veel snel bewegende beelden zoals een shooter, maar bij een game met relatief weinig snel bewegende delen zoals strategy games heb je het niet echt nodig. Speel je dus vooral strategy games, dan kan een IPS-monitor vanwege zijn betere kleurweergave en kijkhoek juist een betere optie zijn.

Adviespagina - Gaming-monitoren - Verversingssnelheid

Verversingssnelheid

Bij een gaming-monitor is ook de verversingssnelheid ofwel frequentie belangrijk. Als de frequentie te laag is, krijg je schokkerige beelden. Voor het kijken van films heb je genoeg aan een verversingssnelheid van 30Hz, maar voor je games moet je echt minimaal 60Hz hebben (liefst 120 of 144 Hz).

Net zoals bij de reactiesnelheid geldt dat het genre van groot belang is. Vooral bij shooters merk je het verschil tussen 30, 60 en 120 Hz. Bij turn based games en strategy games valt het wat minder op.

Adviespagina - Gaming-monitoren - Frequentietechnieken

Frequentietechnieken

Als je al een tijdje op zoek bent naar een nieuwe gaming-monitor, heb je misschien al eens gehoord van ‘G-Sync’ en ‘FreeSync’. Dit is een frequentietechniek van de videokaart fabrikanten NVIDIA en AMD. Tussen beide technieken zit weinig verschil: ze doen eigenlijk precies hetzelfde. Beide zorgen ervoor dat de verversingssnelheid van de monitor zich aanpast aan de verversingssnelheid van de videokaart. Een monitor werkt normaal gesproken met een verversingssnelheid van 60 Hz, maar een monitor met G-Sync of FreeSync laat het beeld (bijvoorbeeld) op 30 Hz lopen als de videokaart maar 30 frames per seconde kan aanleveren.

Simpel gezegd voorkomen de technieken dat het beeld ‘teart’. Bij tearing worden oude beelden nog getoond terwijl nieuwe beelden verschijnen. Met de frequentietechnieken wordt ook stuttering voorkomen, ofwel haperingen tijdens het gamen. Ze doen dit dus door de verversingssnelheid van de gaming-monitor en het aantal frames per seconde van de grafische kaart synchroon te laten lopen.

Let op! G-Sync en FreeSync zijn erg handig, maar monitoren met deze technieken hebben alleen nut als je ook over een videokaart beschikt die ze aankunnen. G-Sync wordt ontwikkeld door Nvidia en is momenteel verkrijgbaar op Nvidia Geforce 750, 900, GTX 1070, GTX 1080, Titan-X en -XP grafische kaarten. FreeSync is van AMD en vind je terug bij de Radeon R7 en R9 series.

Bekijk hier alle gaming-monitoren

Speciale productseries per variant

Met al die speciale technieken lijkt het misschien moeilijk om snel een geschikte en betrouwbare gaming-monitor te vinden. Gelukkig hebben verschillende fabrikanten speciale gaming-monitoren. Dit zijn beeldschermen met de juiste specs voor een vloeiende game-ervaring. Kies je een van deze beeldschermen, dan weet je dat je goed zit. Als bonus zien ze er vaak strak en futuristisch uit, want tja, gamen doe je natuurlijk in stijl!

Adviespagina - Gaming-monitoren - Resolutie

Resolutie

Steeds meer gamers kiezen voor een 4K-monitor. Is dit het waard? Ja, maar je hebt wel een behoorlijk krachtige videokaart en processor nodig om te kunnen profiteren van 4K. De Ultra HD-resolutie is vier keer zo scherp (3840x2160p) als Full HD resolutie (1920x1080p), dus dan stelt een zwaar draaiend programma zoals een game hoge eisen aan je hardware. Zeker omdat 60 frames per seconde toch wel de minimale verversingssnelheid is voor een soepele game-ervaring.

1440p monitoren, die momenteel aan populariteit winnen, vormen daarom eventueel een mooie tussenoplossing. 60 Frames per seconde op een 1440p-monitor ziet er immers beter uit dan 15 frames per seconde op een 4K-monitor.