Mediamarkt Logo

Wat is VoIP en hoe werkt het?

unknown description

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol en is een technologie die het mogelijk maakt om spraak te verzenden en te ontvangen via een internetverbinding. Met VoIP bel je dus zonder een traditionele telefoonlijn, maar via wifi of je internetbundel. Skypen en WhatsApp-bellen zijn voorbeelden van VoIP, al heb je ook zakelijke VoIP-telefoons. Lees hoe VoIP precies werkt en wat je ervoor nodig hebt.

Wat is VoIP en hoe werkt het?

Hoe werkt VoIP bellen?

VoIP zet je stem om in digitale signalen, die vervolgens via het internet worden verstuurd naar de persoon met wie je belt. Aan de andere kant worden de signalen weer omgezet in spraak, zodat je ook daadwerkelijk een gesprek kunt voeren met de persoon aan de andere kant van de lijn. Met VoIP bel je naar IP-adressen en dus niet via telefoonnummers. Dit komt de gesprekskwaliteit ten goede, zolang de internetverbinding goed is. Voor bedrijven is VoIP-bellen vaak een goedkopere manier van zakelijk telefoneren en daarom wordt het vooral daar veel gebruikt.

De voor- en nadelen van VoIPVoIP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van traditioneel bellen.

VoIP heeft verschillende voor- en nadelen ten opzichte van traditioneel bellen.

Voordelen van VoIP:

  • Je belt goedkoper, zeker naar het buitenland.
  • De geluidskwaliteit is beter.
  • Gebruik meer functies, zoals videobellen en groepsgesprekken.
  • Bel overal waar je internetverbinding hebt, zonder afhankelijk te zijn van een telefoonnetwerk.

Nadelen van VoIP:

  • Je kunt niet bellen als er geen internet is of als je verbinding slecht is.
  • Noodnummers zijn niet altijd bereikbaar en je locatie kan niet altijd getraceerd worden door hulpdiensten.
  • Soms ontstaan er problemen met andere apparaten die ook gekoppeld zijn aan je internetverbinding.

Wat heb ik nodig voor VoIP?

Wat heb ik nodig voor VoIP?

Om zakelijk gebruik te maken van VoIP heb je 3 dingen nodig: een goede internetverbinding, een provider en een geschikt VoIP-apparaat. Een stabiele internetverbinding heb je hopelijk al. De VoIP-provider is de partij die de dienst levert om via het internet te bellen. Er zijn verschillende VoIP-providers met elk hun eigen tarieven, functies en voorwaarden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om te kunnen VoIP-bellen met je vaste telefoon. Het apparaat dat je gebruikt voor VoIP kan een computer, smartphone, tablet of speciale VoIP-telefoon zijn. In het laatste geval heb je een SIP-account nodig. SIP staat voor Session Intitation Protocol en is een soort software die ervoor zorgt dat je belt met en gebeld wordt door de juiste personen.

Bekijk soortgelijke artikelen