MM logo red

Hoe werk je ergonomisch?

Roos12 FEBRUARI 2024
unknown description

Ergonomisch werken betekent dat je je werkplek en je houding zo aanpast dat je geen lichamelijke klachten krijgt. Als je ergonomisch werkt, dan voorkom je dat je last krijgt van je rug, nek, schouders, armen of ogen. Ergonomisch werken is belangrijk voor iedereen die veel achter een computer zit, maar ook voor mensen die andere soorten werk doen.

Wat is ergonomisch werken?

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken is een manier van werken waarbij je rekening houdt met je lichaam en je gezondheid. Je zorgt ervoor dat je werkplek goed is ingericht, dat je de juiste hulpmiddelen gebruikt en dat je regelmatig pauzes neemt. Door ergonomisch te werken, verminder je de kans op lichamelijke klachten, zoals pijn, stijfheid, vermoeidheid of blessures. Je voelt je ook beter, want je hebt minder stress en meer plezier in je werk. Of je nu veel thuiswerkt of juist op kantoor: het is belangrijk om een ergonomische werkhouding aan te nemen.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Waarom is ergonomisch werken belangrijk?

Ergonomisch werken is belangrijk omdat je zo je lichaam beschermt tegen overbelasting en slijtage. Als je langdurig in een verkeerde houding zit of werkt kun je allerlei klachten krijgen, zoals pijn in je hoofd, rug, nek, schouder of arm, of last van je polsen of ogen. Deze klachten kunnen je belemmeren in je werk, maar ook in je dagelijks leven. Bovendien kunnen ze op den duur leiden tot ernstige aandoeningen, zoals een hernia, muisarm, tenniselleboog of in het ergste geval een burn-out. Door ergonomisch te werken kun je deze problemen voorkomen of verminderen.

Zo maak je een werkplek ergonomisch

Zo maak je een werkplek ergonomisch

Je maakt een ergonomische werkplek door de volgende zaken goed te regelen:

  • Zorg voor een goede zithouding.
  • Stel je bureau en bureaustoel goed in.
  • Zorg dat je monitor op de juiste hoogte staat.
  • Zorg voor een ergonomische muis.
  • Gebruik een ergonomisch toetsenbord.

Wat is de juiste zithouding?

Een goede zithouding is essentieel voor ergonomisch werken. Je zithouding bepaalt namelijk hoeveel spanning er op je spieren, pezen en gewrichten komt. Het is een houding waarbij je ontspannen en rechtop zit, met je voeten plat op de grond en je knieën en heupen zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden. Houd je rug in een natuurlijke kromming, je schouders laag en ontspannen, je armen in een hoek van 90 graden, ellebogen dicht bij je lichaam en je polsen recht en je hoofd precies in het verlengde van je ruggengraat.

Hoe stel je een bureau en bureaustoel ergonomisch in?

Hoe stel je een bureau en bureaustoel ergonomisch in?

Je bureau en bureaustoel moeten goed afgesteld zijn op je lichaam en je werkzaamheden. Je bureau moet hoog genoeg zijn, zodat je je armen en je schouders niet hoeft op te tillen. Je bureaustoel moet verstelbaar zijn, zodat je de zitting, rugleuning, armleuningen en hoogte kunt aanpassen aan je lichaamslengte en je zithouding. Ook moet je voldoende ruimte hebben onder je bureau en naast je bureaustoel, zodat je je benen en je voeten vrij kunt bewegen. Zorg er tot slot voor dat je bureau en bureaustoel stabiel en stevig staan, zodat je niet wiebelt of schuift.

De juiste hoogte van je monitors

Je monitor moet op de juiste hoogte staan, zodat je je nek en je hoofd niet hoeft te buigen of te draaien. De bovenrand van je monitor moet op ooghoogte zijn. De afstand tussen je ogen en je monitor moet ongeveer 50 tot 70 centimeter zijn, of iets meer als je een groot scherm hebt. Je monitor moet recht voor je staan, zodat je je hoofd niet hoeft te kantelen. Stel ook de helderheid, het contrast en de kleuren van je monitor in op een manier die prettig werkt voor je ogen. In sommige gevallen is het ergonomisch beter om op 2 monitors naast elkaar te werken. Zorg in dat geval dat ze precies op elkaar aansluiten.

Zorg voor een ergonomische muis en muismat

Zorg voor een ergonomische muis en muismat

Een ergonomische muis is een muis die speciaal ontworpen is om je hand, je pols en je arm te ondersteunen. Een ergonomische muis heeft een vorm die past bij je hand en een oppervlak dat prettig aanvoelt. De muis is niet te licht of te zwaar en beschikt over een scrolwiel dat soepel draait. Zorg dat het snoer van je muis niet in de weg zit. Dit voorkom je sowieso als je een draadloze muis koopt. Daarnaast kun je een ergonomische muismat of armsteun aanschaffen.

Gebruik een ergonomisch toetsenbord

Gebruik een ergonomisch toetsenbord

Een ergonomisch toetsenbord zorgt er automatisch voor dat je handen, polsen en onderarmen in een natuurlijke houding zijn tijdens het typen. Hierdoor zijn ze ontspannen, waardoor je minder kans hebt op klachten als een muisarm of tenniselleboog. Plaats het ergonomisch toetsenbord ongeveer 10 centimeter voor je. Zorg ook dat je muis niet te ver van het toetsenbord ligt, het liefst zelfs direct ernaast.

Bekijk soortgelijke artikelen