MM logo white (1)
MM logo red
Er is geen beschrijving van de afbeelding

Wat is het verschil tussen een sapcentrifuge en slowjuicer?

Luuk1 OKTOBER 2025
Op de afbeelding staat een zwarte Philips keukenmachine, omringd door verse groenten, fruit en een kan met versgeperst sinaasappelsap.

Een sapcentrifuge en slowjuicer gebruik je allebei om je eigen verse jus d’orange of appelsap te maken. De apparaten doen dit alleen net op een andere manier. In dit artikel lees je hoe een sapcentrifuge en een slowjuicer werken en ontdek je direct de belangrijkste verschillen tussen beide keukenapparaten.

Wat is een sapcentrifuge?

Op de afbeelding staat een witte Philips slowjuicer die vers groentesap perst in glazen, omringd door groene groenten en tomaten.

Een sapcentrifuge is een apparaat dat groente en fruit razendsnel tot sap verwerkt. Je stopt de ingrediënten in de vulopening en het apparaat perst ze met een draaiende rasp en centrifuge uit. Hierdoor scheidt de sapcentrifuge het sap van de pulp. Het resultaat: helder sap dat snel klaar is, zeer geschikt voor een gezonde vitamineboost op een drukke ochtend. Een sapcentrifuge werkt het beste met groenten en fruit waar veel vocht in zit, zoals appels en sinaasappels.

Wat is een slowjuicer?

Op de afbeelding staat een zilveren slowjuicer van Omega, omringd door bleekselderij, groene appels, druiven, limoen en een fles groentesap.

Een slowjuicer perst groente en fruit langzaam en zorgvuldig. In plaats van te raspen, kneust dit apparaat de ingrediënten voorzichtig met een schroef. Zo ontstaat minder warmte en schuim, waardoor er meer voedingsstoffen en vezels in het sap zouden blijven zitten. Dit is overigens niet wetenschappelijk bewezen. Een slowjuicer maakt sap van zowel harde als zachte groente en fruit, zoals bessen, bladgroenten en tarwegras. Het sap is vaak wat dikker en voller van smaak als je het vergelijkt met sap uit een sapcentrifuge.

De verschillen tussen een sapcentrifuge en slowjuicer

Hoewel het resultaat van beide apparaten min of meer hetzelfde is, namelijk een versgeperst sapje, zijn er wel degelijk duidelijke verschillen tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer. Onder meer de bereidingswijze en de grootte van de vulopening zijn anders, net als het type ingrediënten die het meest geschikt zijn en de dikte van het sap dat je na het persen krijgt.

Op de afbeelding staat een zwarte KitchenBrothers slowjuicer op een tafel, met een glas sap, blauwe bessen, een croissant en sinaasappel.

Bereidingswijze van de juicemakers

Een sapcentrifuge werkt met een scherpe rasp die razendsnel ronddraait. Door deze kracht wordt het sap uit de pulp geslingerd. Een slowjuicer draait langzaam en kneust ingrediënten om het sap eruit te persen. Hierdoor spettert het minder en blijft er meer sap over.

Op de afbeelding stopt iemand stukjes groente in een zwarte Ninja slowjuicer, omringd door verse peterselie en citroen op een witte tafel.

Verschillende vulopeninggroottes

De vulopening van een sapcentrifuge is vaak groter dan die van een slowjuicer. Je stopt hele appels of grote stukken groente in één keer in de opening van een sapcentrifuge. Bij een slowjuicer is de vulopening meestal kleiner. Je snijdt ingrediënten dus vooraf in stukjes. Dit kost misschien iets meer tijd, maar het zorgt wel voor een gelijkmatige sapstroom.

Op de afbeelding zie je een sapcentrifuge van Philips met links een appel en rechts twee wortels in de vulopening, klaar om geperst te worden.

Type ingrediënten

In een sapcentrifuge stop je groente en fruit die van zichzelf veel vocht in zich hebben. Denk aan sinaasappels, appels of citrusvruchten. Een slowjuicer knijpt bijna al het sap uit elk ingrediënt. Zelfs uit groente en fruit waar niet veel vocht in zit, zoals cashewnoten, avocado of bananen. De pulp die overblijft uit een slowjuicer is dan ook heel droog.

Op de afbeelding zie je een sapcentrifuge van Philips met links een appel en rechts twee wortels in de vulopening, klaar om geperst te worden.

Dik of helder sap

Een sapcentrifuge produceert over het algemeen heel helder sap. Dat komt omdat een sapcentrifuge snel ronddraait en daarmee vooral vocht uit de ingrediënten haalt. Het sap uit een slowjuicer is iets dikker in vergelijking met dat uit een centrifuge. Door de langzamere manier van persen blijven er namelijk meer vezels achter in het sap. Dit meer geconcentreerde sap is overigens niet per se gezonder dan het heldere sap uit een sapcentrifuge.

Vergelijk de sapcentrifuge en slowjuicer

EigendomSapcentrifugeSlowjuicer
Bereidingswijze

Heel snel raspen

Langzaam persen

Vulopening

Groot (weinig snijwerk vooraf)

Klein (meer snijwerk vooraf)

Type ingrediënten

Type ingrediënten

Vochtrijk en vochtarm

Troebel of helder sap

Helder

Troebel

De beste sapcentrifuges en slowjuicers

Wil je vers sap maken? Dan heb je de keuze uit een sapcentrifuge of slowjuicer. Een sapcentrifuge werkt snel en maakt helder sap, bij voorkeur van vochtrijke groente en fruit. De slowjuicer perst langzaam en haalt ook uit vochtarme ingrediënten sap. Het sap is dikker en voller van smaak, omdat er meer vezels overblijven. De vulopening van een sapcentrifuge is groter, waardoor je ingrediënten minder hoeft te snijden. Beide apparaten leveren lekker vers sap, maar de bereidingswijze, het soort ingrediënten en de structuur van het sap verschillen.

Veelgestelde vragen

Bekijk soortgelijke artikelen