MM logo red

Juicers: maak zelf gezonde smoothies en sapjes

Luuk25 MEI 2023

Ben jij dol op sapjes en smoothies? Dan is een juicer iets voor jou. Wij vertellen je meer over sapcentrifuges en slowjuicers, zodat je kunt kijken wat het beste bij jou past. Bovendien vind je op deze pagina een heerlijk recept, waardoor je meteen aan de slag kunt met jouw juicer.

Juicers: maak je eigen sapjes en smoothies

Juicers: maak je eigen sapjes en smoothies

Met een juicer kun je zelf je eigen sapjes en smoothies maken. Ben je op zoek naar een gezondere leefstijl? Dan kan een juicer daarbij heel goed van pas komen. Met een juicer krijg je op een simpele manier je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groente en fruit binnen. Je kunt zelf je ingrediënten kiezen, om daar vervolgens een lekker drankje van te maken. Het kost weinig tijd om een sapje of smoothie te maken en het vervolgens op te drinken. Bovendien neemt je lichaam vloeistof veel sneller op dan voedsel waarop je moet kauwen. Andere voordelen van juicen zijn: het versterken van je immuunsysteem, het ontgiften van je lichaam en het krijgen van meer energie.

Wat kun je in een juicer maken?

Met een juicer maak je sapjes en smoothies die jij lekker vindt. Je gebruikt vooral fruit en groente die veel vocht bevatten, zoals appels, ananas, sinaasappels, komkommers en tomaten. Het sap wordt van de pulp gescheiden, waardoor je een relatief helder sapje krijgt. Vandaar dat een juicer ook wel sapcentrifuge wordt genoemd. Daarnaast heeft de slowjuicer ook aan populariteit gewonnen. Hierin kun je ook sap uit bladgroente en kruiden halen. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillen tussen beide apparaten.

Een juicer kan ook heel handig zijn voor overtollige ingrediënten. Heb je groente of fruit liggen dat al wat ouder is en dat je eigenlijk niet meer wilt eten? Of heb je veel groente over? Red voedsel door het in een juicer te gooien. Dit is niet alleen een prima manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar het is ook goed voor je portemonnee. Zo krijg je alsnog je voedingsstoffen en vitamines binnen, zonder dat het je iets extra kost.

Welke soorten juicers zijn er?

Welke soorten juicers zijn er?

Juicers kun je indelen in 2 soorten: een sapcentrifuge en een slowjuicer. Met allebei kun je overheerlijke sapjes maken, maar de apparaten werken verschillend. Een sapcentrifuge is eigenlijk heel simpel: je doet de groente en het fruit in de mixer, drukt op een knopje en in no time is het sapje klaar. Een slowjuicer is langzamer: dit apparaat knijpt de ingrediënten samen en perst zo het sap er rustig uit. Op deze manier blijven er meer vitaminen en mineralen behouden en dit zorgt ervoor dat je sapje gezonder is. Bovendien maakt een slowjuicer minder geluid dan een sapcentrifuge. Het sap is wel dikker. Bij een sapcentrifuge zit er minder pulp in het sap, omdat alles wordt fijngemalen.

Juicer recept: MediaMarkt smoothiebowl

Ingrediënten:

 • 400 g bevroren frambozen
 • 200 g bevroren mango
 • 60 ml kokoscrème of kokosmelk
 • 1 eetlepel maple syrup
 • 60 ml sinaasappelsap

Bereiding:

 1. Sap gaat eerst in de blender.
 2. Dan de bevroren mango (moeilijker te blenden en groter).
 3. Voeg de frambozen toe.
 4. Doe daarna de maple syrup en de kokoscrème erbij.
 5. Mix de ingrediënten.
 6. Stop soms even om de blender uit te schrapen.
 7. Ga verder met mixen.
 8. Decoreer de smoothie.
 9. Geniet ervan!