MM logo red

Hoe ontkalk je een Nespresso-apparaat?

Luuk7 MEI 2024
unknown description

Met een Nespresso-apparaat zet je heerlijke koffie, tenzij je apparaat last heeft van kalkaanslag. Dit beïnvloedt de smaak van je koffie, en niet ten goede. Mede daarom is het belangrijk om je Nespresso-apparaat eens in de zoveel tijd te ontkalken. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Waarom moet je een Nespresso-apparaat ontkalken?

Waarom moet je een Nespresso-apparaat ontkalken?

Het ontkalken van je Nespresso-apparaat is belangrijk om de kwaliteit van je koffie te behouden en de levensduur van je machine te verlengen. Kalk is een witte aanslag die ontstaat door de mineralen in het water. Als je je Nespresso-apparaat niet regelmatig ontkalkt, raken de leidingen en pomp van de machine verstopt of beschadigd. Met een beetje pech krijg je last van:

  • Lauwe koffie.
  • Trage uitloop van de koffie.
  • Mindere koffiesmaak.
  • Storingen en defecten van de machine.

Om dit te voorkomen raden we aan om een Nespresso-machine minstens 2 keer per jaar te ontkalken.

Gebruik een van deze 2 manieren om een Nespresso-apparaat te ontkalken

1. Nespresso ontkalken met een ontkalker

1. Nespresso ontkalken met een ontkalker

Ontkalker is speciaal ontwikkeld om te ontkalken zonder je machine daarbij te beschadigen. Er zijn verschillende merken die ontkalkingsmiddelen aanbieden. Je ontkalkt een wasmachine volgens min of meer hetzelfde stappenplan als azijn. Alleen de verhouding tussen water en het ontkalkingsmiddel (zie stap 2) is anders. Kijk voor deze verhouding goed op de verpakking van de ontkalker.

2. Nespresso ontkalken met citroenzuur

Behalve azijn kun je ook citroenzuur gebruiken als middel om je Nespresso-machine te ontkalken. Citroenzuur ruikt alleen iets frisser dan azijn. Je kunt citroenzuur kopen in poeder- of vloeibare vorm en daarnaast zijn er ook veel ontkalkingsmiddelen op basis van citroenzuur. Hanteer weer hetzelfde stappenplan als voor het ontkalken met azijn, maar controleer de verpakking goed om de aanbevolen verhouding tussen citroenzuur en water aan te houden.

Bekijk soortgelijke artikelen